In Memoriam: Michael Jackson

Wie bier zegt in België, zegt rijkdom en vreugde. Voorbij onze locale middelmatige pils gaat een bierwereld open waar het buitenland slechts met kleine zwarte jaloerse kraaloogjes of dwaze runderogen naar kan kijken. En toch, beste vrienden van het bier, niet alles is rozengeur en manenschijn. Een paar dagen geleden stierf The Beer Hunter en daarmee is ons bierland plots in diepe rouw geslagen.

Op het moment dat onze brouwerijen in diepe crisis zaten, was het Michael Jackson (in tegenstelling tot zijn zingende naamgenoot wel een man met smaak) die met zijn boeken en TV-programma’s de aandacht van de wereld op de Belgische bieren vestigde. Terwijl in het binnenland de bierconsumptie halveerde, zorgde Jackson er zowat op zijn eentje voor dat onze nationale bierexport explodeerde. In het kielzog van deze groeiende reputatie van Belgische kwaliteitsbieren konden enkele van onze brouwerijen uitgroeien tot mulitnationals, waarvan eééntje zelfs tot de grootste van de wereld.

Regelmatig schreef Michael Jackson bijdrages in het Bierpassie-magazine (het septembernummer heb ik nog niet kunnen inkijken) en uiteindelijk strandde hij op de zesde editie van zijn magnus opus: Great bears of Belgium. België heeft veel aan deze Brit te danken. Voor een stuk kunnen we op zijn rekening schrijven dat elk café in ons landje vlotjes een kriek, geus, amber, pils en abdijbier kan aanbieden.

Jackson was een groot bierliefhebber, die vooral klassiekers als de Tripel van Westmalle hoog in het vaandel voerde. Hij ontwikkelde bovendien een eigen taal om de smaak en geur van bieren te beschrijven (sinaasappelschillen, gedroogd fruit, karamel, …). Bierman zal dan ook vanavond zijn boek uit de kast nemen, een seizoensbiertje inschenken en uitdrinken op de gezondheid van de Brit die het Belgische bier ontdekte en volwassen maakte.

En toch, … Bierman heeft nog een vraag. Toch vraag ik me af of Jackson en de brouwers doorheen drie fantastische decennia niet wat te innig met elkaar vergroeid waren. De hele wereld weet welke bieren Jackson graag dronk. De hele wereld kende zijn liefde voor Belgische bieren en zijn uniek vermogen om een bier te beschrijven met woorden. Na dertig jaar bierjournalistiek in een klein landje gingen alle deuren voor hem open. Toch heb ik hem nooit op enig kritisch woord over een bepaald bier kunnen betrappen. Heeft Jackson ooit slecht bier geproefd? Heeft hij het hoofd geschud bij smaakloze flutbrouwsels die op de consument werden losgelaten omdat de markt dit wenste? Wat vond hij van de verzoeting van onze bieren? Welke boodschap zou hij nog voor ons en onze brouwers gehad hebben moest hij geweten hebben dat het einde nabij is?

Michael Jackson, het gaat je goed in de grote bierhemel. Ik hoop de onze brouwers je naam in ere houden.

Bierman,

Geen opmerkingen: