La Chouffe

De eerste keer dat bierman het kaboutertje op het etiket van La Chouffe zag, moet ergens halfweg de jaren negentig geweest zijn in Bouillon. Het was na een lange meerdaagse voettocht van Florenville naar het kasteel van Godfried zaliger, de zuipende schrik van Constantinopel bij zijn redelijk desastreuze doortocht aldaar op één van de eerste kruistochten (toen iedereen nog enthousiast meedeed). Godfried werd overigens later toch nog koning van Jeruzalem. Qua politieke benoeming kunnen onze politiekers daar nog iets van leren. Onderweg naar Bouillon heeft bierman overigens de beste Carbonades en Orval gegeten en daarbij een perfect geschonken Aerts 1900 gedronken. Maar de weg naar dat restaurantje ken ik alleen maar te voet, dus dat is er nooit meer van gekomen.

Maar dus Bierman had La Chouffe toendertijd ergens gevonden van achter op het rek in een donker winkeltje. Later bleek het om één van de beste bieren van ons landje te gaan en kregen de typische 75cl flessen een plaats op in zowat elke bierwinkel en supermarkt. De kabouters veroverden België en na de La Chouffe kwam de donkere variant met de naam Mc Chouffe (een scotch dus, geen dubbele). De prettig gestoorde brouwers van brasserie d’ Achouffe, die ooit met de zaak startten met een investering van 5000 euro, hebben ook een jaarlijks bierfestival waarbij één van de hoogtepunten een wedstrijd bierbakklimmen is. Misschien nog een idee voor de betere studentenclub, zij het wel met een degelijke beveiliging.

In 2006 werd de brasserie verkocht voor belachelijk veel geld aan brouwerij Moortgat (Duvel) die de stichters wel zonder beperkingen aan het hoofd van de productie behielden. Na jaren enkel Duvel en Maredsous gebrouwen te hebben, probeert Duvel de laatste jaren meer en meer een divers aanbod op de Belgische markt te brengen. De recente overname van Liefmans valt hier ook zeker onder. Misschien voelen ze bij Duvel wel nattigheid bij de recente (voorlopig nog erg knullige) pogingen van ABInbev om een Duvel killer op de markt te brengen.

Bij Achouffe ondertussen brachten ze ook een N’Ice Chouffe op de markt, een Chouffe Bok, gedestilleerde en vijf jaar gerijpte Esprit d’Achouffe, La Chouffe koffielikeur en het onvolprezen Houblon La Chouffe Dobbelen IPA Tripel. Een erg bleke en extreem gehopte Indian Pale Ale met een schitterende afdronk. Bierman kreeg dit meesterwerkje aangeboden bij het assembleren van een nieuwe computer (core I 5, GF 260 GS) en daarmee kon hij het beste van twee van zijn hobby’s combineren. Het leven kan mooi zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

Brasserie d’Achouffe viert ludieke verjaardag!

Fans van Chouffe – ludieke ‘kabouterbier’ uit de Ardennen- hebben er binnenkort uniek collectoritem bij!
28 jaar na oprichting, brouwt Brasserie d’Achouffe zijn 6666ste brouwsel, en dat wordt gevierd met een speciale editie van de “Big Chouffe” fles. Slechts 666 flessen werden geproduceerd!

Toen Chris Bauweraerts en Pierre Gobron, in 1982 starten als hobbybrouwers in de garage van hun schoonmoeder, hadden ze nooit kunnen dromen dat 28 jaar later het 6666ste brouwsel uit de ketels zou vloeien.
Wat startte als hobby is dan ook uitgegroeid tot een waar cult bier onder bierliefhebbers. In tal van kroegen in België, Nederland en Frankrijk, tot zelfs in Australië vindt je vandaag de bieren van Chouffe.
En zo werd nu het 6666ste brouwsel gebrouwen.

Chris Bauweraerts, oprichter van de brouwerij, : “6666 is de postcode van Achouffe, we hebben een Bokbier 6666 etc. … je kan dus gerust zeggen dat we iets met dat cijfer hebben. Toen we op onze teller zagen dat we aan het 6666ste brouwsel toe waren, vonden we het dan ook dé moment om dit te vieren!” Slechts 666 flessen werden gebotteld, waarvan een deel verkrijgbaar zal zijn in de Shop van de brouwerij in Achouffe.

Jean Lou Barbette, Operational Manager Brasserie d’Achouffe: “Dat we aan het 6666ste brouwsel toe zijn, is ondermeer te danken aan een aantal bierfans die Chouffe van in het eerste uur gesteund hebben. Een belangrijk deel van de Big chouffe 6666 is dan ook een Chouffe cadeau om hen hiervoor te bedanken. De overige flessen zullen via onze Shop in de brouwerij verkocht worden. En er zullen er ongetwijfeld ook een aantal gekraakt worden op de ‘Grande Choufferie’, ons jaarlijks feest, waar tal van Chouffe fans uit binnen en buitenland naar de brouwerij afzakken en voor een groots feest.”

De Grande Choufferie valt dit jaar op 6-7-8 augustus. Naast muziek en goed bier, kunnen de bezoekers ook een bakkenklimwedstrijd proberen. De winnaar krijgt zijn gewicht in bier!

Voor meer informatie en muzikale programma, zie www.achouffe.be