Champagnebieren: DEUS en MALHEUR

Willem Vermandere kwam bij bierman op bezoek. Onze uit één blok gehouwen West-Vlaamse kleinkunstenaar, muziekmaker en verhalenverteller had de bijtel neergelegd waarmee hij in een blok graniet aan het kappen was, zijn overal uitgedaan en was in een godvergeten gehucht van Veurne in zijn camionette gekropen. Een paar uur later arriveerde hij hier op zijn dooie gemak uit bachtendekupe, de vollen baard op zijn gezicht en een kop vol liekes en melodiekes.
Het eerste wat Willem aan bierman vraagt is een bolleke: “me zijn hier toch in Antwerpen é”. Een schitterend optreden en twee bisnummers in een volledig uitverkochte zaal verder, staat Willem op het punt om van het podium te stappen. Maar dan gebeurt er iets wonderbaarlijks: een bevallige assistente van bierman wacht Willem op en overhandigt hem een fles Deus en “drei bezen”. Willem kijkt wat verbaast, stapt terug naar zijn micro om de fles wat beter in het licht te bekijken en besluit om nog een extra lieke te zingen … van contentement. Vermandere, zit nu ver weg in de Vlaanders aan zijnen blok te kappen waarin de trage lijnen groeien die later een beeld zullen vormen. Vanavond ontkurkt hij zijn fles Deus en denkt hij terug aan zijn avond in Antwerpen. Vanavond ook ontkurkt bierman een fles Deus en zet een CD van Vermandere op. Dat zijn de goeie dingen des levens.

Deus is een zogenaamd Champagnebier. Bij het ontstaan van dit bier een decennium geleden stond de naam Champagnebier ook op de fles vermeld, maar een proces van Champagneboeren leidde tot een verbod hierop en tot de vermelding “brut des Flanres” op de fles. Toch wordt het bier na het brouwen bij Bosteels in Buggenhout (ook bekend van topbieren als Karmeliet en Kwak) nog steeds verder gerijpt in Frankrijk volgens de Methode Champenoise, waarbij de flessen met de hals naar beneden gisten en na regelmatig draaien het bezinksel verwijderd wordt uit de bevroren nek van de fles. Het is een uiterst nobel en zuiver bier, eerlijk samengesteld uit water, gist, mout en hop. Toch zorgen de uitgelezen giststammen voor een zachte gembersmaak. De zeer evenwichtige hopbitterheid, uitgelezen ingrediënten en een bijna maniakale aandacht voor alle details van het complexe brouwproces zorgt voor een bier dat te omschrijven valt als een verfijnde versie van Duvel of een kruising tussen bier en champagne. Het is bijna vreemd dat dit topbier gewoon in de winkel te kopen is.

Hoewel kopen wat veelgezegd is. De dure ingredïenten en het arbeidsintensieve productieproces zorgen voor een stevige prijs die de meeste studentenbeurzen wat te boven gaat (12 euro voor een fles van 75 cl), maar voor een rustige degustatie na of bij een lekkere maaltijd is dit bier een echte aanrader. Tegelijk met Deus kwam overigens nog een tweede Buggenhouts! champagnebier op de Vlaamse markt: Malheur. De prijs van dit bier is heel wat schappelijker, de kwaliteit zeker zo goed. Nog even vermelden dat er ook enkele varianten bestaan als Malheur Dark Brut en Reserve. Hoewel propaganda soms doet geloven dat multinationalpils het antwoord is op de waaromvraag bij mannen, hoop ik toch dat er een dag komt waarop de gemiddelde Vlaming een uniek topbier als Deus of Malheur niet meer vanzelfsprekend neemt.

In afwachting verblijf ik u alvast met de meeste hoogachting.

www.bestbelgianspecialbeers.be (De erg mooie site van Deus) en www.malheur.be

Bierman

Geen opmerkingen: