Biercocktails

Jaja, ze bestaan: Cockatails met bier, hoewel ze niet echt mijn smaak zijn. Soms om pils aan te lengen zodat je wat meer consumpties kan nemen of wat minder dorstig blijft in een Zuiderse Zomer. Vooral in de (dure) Scandinavische landen is het straffer maken van Pils populair. In onze koude streken leeft ook een traditie van Warm Bier met toevoegingen. Sommige ‘Cocktails’ zijn zelfs redelijk bekend: Cola + Pils = Mazout, Cola + Hoegaerden = Mahoe, Grenadine + Pils = Tango, Limonade + Pils = Panaché (Fr) of Radler (Dui) of Sneeuwwitje (Ned) of Shandy (Bel) of Kivela of …, Water + Pils = Spavela, 1/5 Amer Picon + 4/5 Pils = Picon Bière, Scheut Citroensap + Pils = Gaumais, Glas Jenever voorzichtig in Duvel laten zakken = Duikboot, Donker Abdbijbier + glas rode wijn = Red Adventure, Champagne + Pils = Marshall, Champagne + Guinness = Black Velvet, 4 Cl wijn + 4 Cl kersensap + bier = Saudade, Hoegaerden + Kriek = Verkrachte Zalm, Duvel met kriek = Père Vert. Enzovoort enzoverder. Ik geef er nog drie en dan ga ik een koffie drinken: Een vrolijke Limburger = Bolletjes appel 24 uur in Calvados weken, Pils op gieten en scheut grenadine erbij. Duvelcocktail: 1 Flesje Duvel + half glas Advocaat mengen met half glas Citroensap. Op de boord van het glas muntsiroop en Vanillesuiker doen. Kermisman: Duvelglas vullen met ijsblokjes, 2 Cl Tequilla, 2 Cl witte Martini, een halve Duvel en Limoensap.

Over het warm maken en kruiden van bier. Hete Pils: 2 liter bier (bv. pilsener), 2.5 dl whiskey, 125 gr suiker, 1 eetlepel nootmuskaat, 3 eieren. Verwarm het bier met de suiker en de nootmuskaat, maar laat het niet koken. Klop de eieren los en voeg er voorzichtig het warme brouwsel aan toe. Goed doorroeren. Voeg er daarna de whiskey aan toe. Voor het serveren een paar keer van het ene in het andere glas overgieten voor een mooie schuimkraag.Warme herfstbok: 0.5 liter herfstbok (of ander donker bier), 1 dl brandewijn of Jenever, 1 ei, 3 eetlepels bruine suiker, 1 mespunt nootmuskaat Ei, suiker en nootmuskaat schuimig opkloppen. Bier en brandewijn erdoor kloppen. Langzaam opwarmen (niet koken) totdat de suiker is opgelost.

1 opmerking:

Randall zei

Op een paar uitzonderingen na zou ik dit nu niet echt biercocktails durven noemen, eerder rommel voor zatte studenten die niet beter weten...
Ga eens langs bij Volta of Café Théatre in Gent, of Josephine's in Antwerpen, daar zul je zien (en proeven) wat échte biercocktails zijn!