Enige tijd geleden werd Westvleteren uitgeroepen tot beste bier ter wereld. Wetende dat er op onze aardkloot volgens de laatste schatting zowat 10.000 bieren gebrouwen en (waarschijnlijk) ook gedronken worden, hebben we als kleine Vlamingen een reden om fier te zijn. Maar bij alle euforie past ook een kleine nuance: de Westvleteren Abt 12 werd iets meer dan een jaar geleden door de toonaangevende engelse biersite www.ratebeer.com uitgeroepen tot beste bier ter wereld en staat momenteel nog steeds op één (gemiddelde van 832 bierproevers). Op deze site kan je overigens een gemiddelde rating vinden van zowat elk bestaand bier. Naast de Abt worden in Westvleteren nog drie andere bieren gebrouwen: WV-Dubbel (4%), Het tafelbier van de paters dat niet verkocht wordt, WV-blond (5,8%) en WV-Extra 8 (8%). De Abt 12 (10,3%) is een donkere Barley-Wine (Gerstenwijn) met intense smaak en romige afdronk.
Westvleteren is één van de zeven brouwerijen in de wereld (naast Rochefort, Chimay, Orval, Westmalle, Achel en het recent terug opgeviste Nederlandse La Trappe) die het label authentic trappist product mogen dragen. Dit kwaliteitslabel is voorbehouden voor bieren die binnen de muren van een trappistenabdij worden gebrouwen waarvan de paters eigenaar zijn van het recept en waarvan een percentage van de opbrengst naar het goede doel gaat. St. Sixtus in Westvleteren, waar sinds 1831 wordt gebrouwen, is veruit het meest radicaal en traditioneel in haar keuze voor een morele economie. De paters brouwen enkel om in hun eigen levensonderhoud te voorzien (4600 hectoliter per jaar) en doen geen concessies aan de eisen van de moderne markt (reclame, besparing op grondstoffen, of reductie van de rijpingstijd, distributie en export). Het bier is niet in de handel te verkrijgen, enkel aan de abdij zelf en mag niet doorverkocht worden (hoewel controle hierop niet bestaat). Westvleteren brouwt met de gisten van het volledig industrieel uitgebouwde Westmalle. Tot voor kort had de abdij nog een afspraak met brouwerij St Bernardus in Watou om een commerciële uitgave van hun bier te doen, maar deze samenwerking werd in 1992 stopgezet. De St. Bernardus is kwalitatief nog steeds erg sterk, maar staat volledig los van Westvleteren (en ontvangt dus ook geen gisten meer).
Na de “wereldtitel” liepen de wachttijden aan de abdij erg hoog op. In de biljartvlakke Westvlaamse velden stonden de wagens tot aan de horizon. Dus werd beslist om iedereen te laten reserveren. Bij het opgeven van je naam en nummerplaat, krijg je nu een halve dag toegewezen (enkel als er bier is) waarop je twee bakken kan ophalen. Op piekmomenten krijgt de brouwerij tot 2000 telefoontjes per uur. Gelukkig ligt tegenover de brouwerij nog een taverne waar alle bieren onbeperkt te consumeren zijn.
Westvleteren Abt is een zuiver en traag bier. Het heeft geen zin om snel een bak van dit bier te kopen, in de koffer van de auto te zetten en goed geschud, veel te jong, vers uit de ijskast en met fond en al in een pilsglas te gieten. Technisch gesproken drink je dan Westvleteren, maar het bier is dood. Laat het bier beter twee jaar rijpen (max. 10 jaar) op een koele, donkere plaats en drink het in een kelkvormig glas, zonder de bodem van het bier (gezonde, maar bittere gistresten) in te schenken. Dan is het zeker één van de beste en meest authentieke bieren in de wereld.
Koken met bier: Westvleteren Cake
25 cl Trappist Westvleteren 12, 500 g boter, 300 g bruine suiker, 500 g volkorenmeel, 8 eieren, 1 mespunt kaneel, 1 zakje bakpoeder (20 g), 200 g grof gehakte walnoten, 100 g rozijnen
Roer (lichtjes opwarmend) de boter tot ze smeuïg wordt. Voeg de suiker toe en goed mengen. Daarna de eieren er één voor één erdoor mengen. Het meel, vermengd met het bakpoeder en de kaneel toevoegen en tot een massa roeren. Daarna het bier, de noten en rozijnen toevoegen. Goed mengen. Een cakevorm invetten en bestrooien met bloem. Het deeg erin storten. Bak het in een voorverwamde oven (150°C) gedurende 1 uur en laat het afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten