Wie bier zegt in België, denkt vanzelfsprekend aan brouwerijen. Deze oorden
vormen namelijk - krachtens een onwrikbare logica - bij uitstek de plaatsen
waar bier gemaakt wordt. Maar vanuit een wat mank lopende analogie kan Bierman
bij tijd en wijle niet nalaten op te merken dat melk ook niet uit het
melkfabriek komt en de savooi vooralsnog niet van een lopende band in China
rolt om dan per container de Antwerpse haven binnen te varen. Bier brouwen zit
niet opgesloten in een brouwerij en zelfs een brouwerij valt niet helemaal
samen met een bierfabriek. Niet alle brouwerijen zijn fabrieken en niet alle bierfabrieken
hebben nog een hart voor brouwen.
Met deze ingesteldheid vertrok Bierman op een wat druilerige
decemberochtend naar de hoofdstad om bij de guitige jongelieden van
Malt&Mout bier te gaan brouwen in de inkomhal van het Vlaams cultuurcentrum
Elzenhof. Deze vereniging organiseert namelijk enkele keren per jaar een
pretentieloze brouwsessie waarvoor zowat iedereen die een pollepel kan
vasthouden is uitgenodigd (en indien zelfs dat niet lukt, is er nog altijd het
degusteren tussen de verschillende brouwstappen door). Overigens trotseerde
Bierman niet enkel het boze oog van de multinationale brouwfirma’s, maar
vertoonde hij ook nog een duidelijke minachting voor de verhoogde
veiligheidsdreiging in de hoofdstad. Vanuit een bepaald perspectief kan Bier
brouwen ook als een heldendaad gezien worden.
Voor wie nog nooit gebrouwen heeft was de samenwerking met Malt&Mout
buitengewoon interessant. Ongeveer alles werd stap voor stap ter plaatse gedaan:
het schroten van de mout met een boormachine van den Briko, de verschillende
stappen van het koken met ketels van het Amerikaans Stockhuis op gasbekkens,
het grondig reinigen van ongeveer alles en iedereen met een gele tuinslang op
de koer van het Elzenhof, tot en met het op plastieken vaten trekken en gist
toevoegen. Enkel voor de gisting zelf werd de voorzichtige suggestie gedaan om
tijdelijk naar huis te gaan, omdat twee maanden bivakkeren in de tochtige gang
van het Elzenveld niet enkel slecht is voor de gezondheid, maar ook
onhygiënisch is en misschien zelfs een weinig marginaal kan overkomen.
Bier brouwen is niet echt eenvoudig. Temperaturen en kooktijden worden best
gerespecteerd, hoewel er hier wel een zekere foutenmarge is. Deze foutenmarge
is overigens volstrekt afwezig voor wat betreft hygiëne bij het brouwen. Maar daarnaast
is brouwen volstrekt geen magisch ritueel waar enkel grote brouwerijen een select
gezelschap van toegewijde volgelingen bij inwijden. Brouwen is plezant en
iedereen kan brouwen. De sympathieke gasten van Malt&Mout tonen alvast dat
alles begint bij het delen van een passie en dat met een wat basiskennis en wat
basismateriaal de mogelijkheden onbeperkt zijn (en heel snel toenemen).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten