“Bierman”, zo klonk vorige week een schuchtere stem over Biermans schouder terwijl hij aan zijn vaste tafel in café de Vettige Swa zat. Het was voor Bierman het signaal om nog een laatste grote slok te nemen van zijn Straffe Hendrik Quadruppel en terwijl hij zijn glas met een nonchalant gebaar terug op de tafel plaatste, keek hij de onverlaat die het waagde hem aan te spreken aan met een blik waaruit een zorgvuldig afgewogen mengeling van ernst en deemoed sprak. Het weze in deze context opgemerkt dat de kern van Biermans aura van schier totale alwetendheid erin bestaat dat hij zich onder geen beding verrast toont, hoe onverwacht de vraag ook mogen zijn. Zijn voorbereidende slok bier en aansluitende blik paste dan ook in een uitgekiende strategie om zich heimelijk mentaal schrap te zetten op wat komen zou. “Bierman”, zo sprak de stem, “Craft, wat is dat eigenlijk en ook: waarom kijkt ge zo scheef naar mij, gaat het wel goed met u?”
Verrast knipperde Bierman met
zijn ogen: “Craft?, hoezo, Kraftwerk? Autobahn? of bedoel je die multinationale
onderneming die ketchup en mayonaise maakt?” Deze keer was het aan Biermans
gesprekspartner om verward te kijken (met een hint van paniek in het
rechterooglid). Het gesprek dat hieruit volgde verliep nog heel de avond erg
stroef.
In België bestaat Craft amper omdat
er genoeg goed bier op de markt is en de lokale heemkundige kring het monopolie
op het woord ambacht heeft verworven. Wie hier zelf gaat prutsen in de keuken
eindigt doorgaans met veel te veel middelmatig bier en een zeurend
schaamtegevoel dat slechts traag slijt met de jaren. In het buitenland daarentegen, waar pils de
norm is, vormt zelfs de wisselende kwaliteit die hobbybrouwers opleveren een
verademing tegenover decennia van bierverloedering. Helaas hebben buitenlandse
zelfbrouwers de nijging om te overcompenseren door alles te bitter, te zwart of
(recent) te zuur te maken. Het is dan ook correcter – zij het een weinig
boosaardig - om over Witchcraft-bier te spreken waarbij het toverwoord “Craft”
de magische stopverf is waarmee fouten in het bier worden gladgestreken. Overigens
valt ook Witchcraft vandaag de dag met wat goede wil te definiëren als een
mengeling van ambacht en romantiek.
Af en toe overkomt het Bierman dat hem een schuimend glas craftbier voorgezet wordt door een enthousiaste acoliet van Craft, wat hij doorgaans met plezier opdringt, net zoals hij bijvoorbeeld ook met graagte naar Harry Potter kijkt. Maar om nu zelf te gaan vliegen op een bezem…
1 opmerking:
Andermaal heb ik genoten van deze blog. Tijd om mijn boterbier binnen te trekken en over te schakelen naar brandewijn.
Een reactie posten