Sint Bernardus Christmas

 Voor wie net als Bierman graag bier drinkt ( en het valt te argumenteren dat er geen andere mensen bestaan omdat deze met de huidige stand van de wetenschap nog steeds buiten de bewuste waarneming vallen), is Sint Bernardus zoiets als een rijke grootnonkel die ergens op het platteland zijn leven rustig laat voortkabbelen in voorspoed en welbehagen. Een occasioneel familiebezoek brengt wat leven in de brouwerij en vervult de bezoeker met een gevoel van rust en eerbied, waarna iedereen tevreden weer zijn eigen weg kan gaan. 

Dat was de reden waarom Bierman zich op 12 december oprecht verheugde op de rechtstreekse uitzending vanuit de brouwerij ter gelegenheid van Sint Bernardusdag 2020  Bij wijze van voetnoot voelt Bierman zich als geschoold theoloog wel verplicht om op te merken dat de naamdag van Sint Bernardus op 20 augustus valt, de dag waarop deze hervormer van de Cisterciënzers stierf in de Abdij van Clairvaux in 1153. Maar niet getreurd, het is niet omdat de secularisatie bijna voltooid is dat een bedrijf niet tegen wat heiligheid mag aanschurken. Een goed verhaal vertellen is tenslotte even belangrijk als een goed product maken, zoals de brouwer zich al tijdens de uitzending terecht deed ontvallen en het deed allemaal ook zeker geen afbreuk aan het genoegen waarmee Bierman mee aftelde naar Sint Bernardus (bier)dag.

De uitzending zelf straalde overigens veel rust en warmte uit en Bierman wil bij deze graag zijn respect uitdrukken voor het feit dat de brouwerij een relatief moeilijke periode bij de overname in de jaren ’90 met veel inzet, overleg en durf goed is doorgekomen. Het verdwijnen van Sint Bernardus zou een lelijk litteken hebben achtergelaten in de Vlaamse biercultuur, zoals er hier te lande helaas al veel te veel te vinden zijn. Bij het begin van de livestream werd Bierman uitgenodigd om een schuimend glas Sint Bernardusbier te drinken en dat deed dit prettige kijkstuk inderdaad heel wat aan intensiteit winnen. Alleen jammer dat de nadruk toch erg veel lag op de manier waarop het bier vermarkt wordt. Goede marketing zorgt enerzijds natuurlijk wel voor verkoop en succes, maar tegelijk zou dat eerder het onzichtbare stuk van het verhaal moeten zijn. Bierman heeft geen idee waarom het verhaal gaat over hoe de etalage gemaakt wordt, in plaats van wat erin staat.  Tenslotte kijkt hij bij zijn grootnonkel ook vooral naar dienst tapijten op de vloer en schilderijen aan de muur en niet naar het bed van zijn dienstmaagd die alles moet afstoffen.

 Het zou een volstrekt overbodige oefening zijn om Biermans schaamteloos positieve oordeel (dat hij overigens met de met de rest van de wereld deelt) over Sint Bernardus 12 bij deze gelegenheid nogmaals te herhalen. . De Sint Bernardus Christmas is een prettige variant van dit sublieme bier dat – net als het origineel - jong gedronken niet echt tot zijn recht komt. Met de jaren verdwijnt echter de suiker en ontstaat een smakelijke, volle en kruidige Quadruppel die de angel uit de koude winter haalt. Bij deze beveelt Bierman aan om hem nu in huis te halen, dan zorgt hij gegarandeerd oor een mooie Kerstavond in het gezegende jaar onze Heeren 2024 (en neem er een paar mee als je op bezoek gaat bij je grootnonkel).




Geen opmerkingen: