Duvel op oorlogspad

Beste vrienden van het bierwezen, na vier maanden pikt bierman de draad weer op met de wekelijkse biercolumn in het postje. Jef Van Den Steen schrijft in het laatste bierpassiemagazine dat schrijven over bier – en vooral erover lezen natuurlijk – onontbeerlijk is voor de gemiddelde bierliefhebber. Wie is bierman dan om de auteur van geniale bierboeken over trappist, abdijbier en oude gueuze tegen te spreken. De gemiddelde Belg weet meer over het toch wel eerder beperkte en eenvoudige smakenpalet van wijn dan over het geniale en nobele ambacht van een goedgebrouwen tripel. Vandaar dat bierman zich bij het begin van het academiejaar volmondig bij Jef’s oproep aansluit: lees meer over bier, wees trots op ons bier, geniet van het beste dat er bestaat en dat je in dit land gewoon van het schap van de supermarkt kan nemen of zelfs bestellen in een café. Weet dat dit niet evident is en dat buitenlanders ons hierom benijden. Verwar nooit bier met pils en drink met mate(n).

Voila, de kop is eraf zegt bierman, rest mij nog u de brouwperikelen tijdens de afgelopen vakantie van onze nationale trots ’t Moortgat even te resumeren. Kwestie van op de hoogte te zijn. Na de wereld veroverd te hebben met Duvel en het erg lekkere maar weinig verkopende Passendaele te hebben afgevoerd is deze Breendonkse brouwerij afgestapt van het vasthouden aan één product. Moortgat probeert voet aan de grond te krijgen in elk segment van de speciaalbieren. De overname van La Chouffe zonder ook maar iets in het productieproces van deze bieren te veranderen toont dat de brouwerij vooral op zoek gaat naar topbieren die ze zonder kwaliteitsverlies willen bewaren. Net voor de vakantie raakte de overname rond van Liefmans. Waardoor het beste Oost-Vlaamse oud-bruin en de geniale Liefmans kriek (op basis van oud bruin en niet het traditionele geuze, met énkel volle krieken, geen siroop) in de portefeuille kwamen.

Liefmans had Straffe Hendik overgenomen, maar de brouwers van Duvel hadden bij hun overname natuurlijk geen blond bier van hoge gisting meer nodig, dus is dit merk terug naar brouwerij De Halve Maan in het centrum van Brugge gegaan. Hoewel dit waarschijnlijk niet gratis gebeurde, siert het toch ’t Moortgat dat ze dit oerdegelijke bier niet verloren laten gaan. Overigens staat er nu in het centrum van Brugge een brouwerij met een compleet gamma aan kwaliteitsbieren (ook de Brugse Zot), waarvan de capaciteit met de komst van twee nieuwe cylindroconische tanks weldra zal verdubbelen. Waarover later meer…
Duvel groeit dus net als Palm Breweries enkele jaren geleden uit tot een nationale biergroep met een brede waaier van sterke bieren, eerder dan vast te houden aan één sterk merk. Nationaal betekent overigens nog altijd dat de band met ons land behouden blijft, waar dit bij multinationals die (om maar iets te noemen) de beide Amerika’s willen veroveren soms nogal onduidelijk is.

Bovendien haalde ’t Moortgat een paar jaar geleden een oud biermerk van onder het stof en lanceerde het met gigantisch succes. De Vedett was herboren. In het zog van dit succes stopte de brouwerij zopas de samenwerking met Palm Breweries voor de productie van Steendonk witbier. (Palm is inderdaad de groep die dezelfde strategie als Moortgat hanteert en dus ook nog zonder witbier zat) en lanceerde de … Vedett Extra White. Net als de gewone Vedett wordt dit een oerdegelijke witte doordrinkversie zonder veel uitschieters in de smaak, maar eerlijk gebrouwen, met een dikke schuimkraag en superdorstlessend. Wat wil een mens nog meer. Volledigheidshalve moet bierman nog even vermelden dat Palm vanaf nu Steenbrugge witbier maakt.

Voila, het jaar is nog niet begonnen en Bierman weet weer niet wat eerst te schijven. Maar met deze informatie over ’t Moortgat kan je bij vrienden op café al ver komen. In de veronderstelling natuurlijk dat ze zelf bierman niet lezen.

Geen opmerkingen: