Urthel

Bierman: Urthel

Wie zoals bierman op café, in de winkel of thuis steeds gaat voor nieuwe, onbekende biersmaken en biermerken die raast onvermijdelijk in sneltreinvaart door de middelmaat. De dictatuur van de middelmaat dwingt nu eenmaal de meerderheid tot het gemiddelde en verlaagt de ondergrens van brol en zever. Zeldzaam zijn de smaken en geuren die boven alles uittornen en een ontdekkingstocht de moeite waard maken. Zo hééft Bierman plichtsgetrouw de platte Braziliaanse Brahma geprobeerd die Inbev bij de overname door de Brazilianen in 2005 de Europese consumenten door de strot trachtte de duwen. Zouden de markteningjongens van onze voorheen Belgische brouwer nu ook Budweiser in België trachten te lanceren, zo vraagt Bierman zich af? Ik sta open voor alles en wil Bud gerust exact één keer proberen, maar ik hoop echt dat niemand denkt dat ze de markt hier gaan kunnen verschralen met Amerikaanse blikpils. Nu ja, de dag dat dit gebeurt is mijn volgende column al geschreven. Dat wordt lachen.
Maar Bierman staat dus echt open voor alles. Bierman hééft Karlsquelle uit de Aldi geprobeerd om dus ook de eerder vernoemde ondergrens van het bier verkend te hebben (wie doet mij na). Bierman hééft zelfs Corsendonck uit de Aldi gedronken en goedbevonden toen dit bier nog geen gerenommeerd merk was. Bierman heeft zelfs Palm Green en ongefilterde Duvel gedronken en ook Kriek Max, blonde Koninck, Jupiler Blue en Leffe 9 geprobeerd kort nadat deze bieren het levenslicht zagen. De middelmaat weet u wel… de middelmaat.

Maar ergens in 2006 kocht bierman op ontdekkingstocht een paar flesjes Urthel Samaranth 12 in de GB van Sint-Denijs. De Goden en kabouters moeten bierman die dag goedgezind zijn geweest, want na het inschenken van mijn eerste Urthel die avond – een stevige kelk vol met dikke romige schuimkraag – prikkelde de veelbelovende geur van gedroogd fruit en alcohol mijn neusgaten en de eerste slok van dit bijna zwarte bier kwam dicht in de buurt van wat een perfect geschonken Westvleteren te bieden heeft. Urthel maakte met één slok heel wat jaren middelmaat goed. Voor wie van donkere bieren houdt is de Urthel Samaranth 12 een godsgeschenk waarover op de site te lezen staat: het is een bier om in alle rust van te genieten tijdens de lange avonden wanneer de donkere hemel zich vervult met kille Guursels en koude Triest. … het is een echt authentiek degustatiebier naar aloude Vlaamse brouwtraditie. De Urthel 12 is inderdaad een van de best gebrouwen Barley Wine’s die Bierman al in het glas heeft gehad. Michael Jackson zaliger koos in de laatste editie van zijn boek dan weer voor de tripel: Urthel Hibernus Quentum 9 en op de afgelopen wereldkampioenschappen in San Diego haalde Urthel een medaille met hun dubbel: de Parlus Magnificum 7,5. De doorgehopte versie van dit bier kreeg de naam Urthel Hop-It.

Bier moet niet alleen lekker zijn, maar ook spannend en grappig zeggen de makers van Urthel. De kabouters (Erthels) op de flesjes en de bijhorende grappige verhaaltjes nodigen alvast om uit letterlijk met volle teugen van het leven te genieten. De mooie en lekkere bieren van Urthel zijn alvast in alle opzichten een aanwinst voor ons bierlandje en daarmee is mijn keel weeral droog geworden. Schol !

Meer info: http://www.urthel.com/
Bierman blogt op http://www.gertvanlangendonck.blogspot.com/

Uw bierman,
Gert Van Langendonck
Pastorale Dienst UA, Prinsstraat 32 (zomaar een dak)
Elke middag permanentie bij de volautomatische expressomachine
Welkom !

Geen opmerkingen: