Tongerlo

Dat een bier tegenwoordig aan verandering onderhevig is, blijkt vaak genoeg een understatement van formaat te zijn. Brouwers aarzelen er niet voor om recepten bij te schroeven volgens de noden van de tijd en de consument. Voor de gewone consument ziet bierman hierbij overigens alleen maar voordelen. Meestal gaat het om verbeteringen inzake smaak, kwaliteit, vormgeving of zelfs hygiëne die een bier voor een stille commerciële dood behoeden. Soms gaat het duidelijke om ingrepen die het bier minder goed maken, maar dan nog is het aan ons om dat al of niet te slikken. Maar voor bierman zijn deze stille revoluties natuurlijk geen goede zaak. Probeer maar eens ieder bier gedronken te hebben en ook nog eens op de hoogte te zijn van alles wat er halfweg deze ronde van België van recept verandert. Een mens zou er een leververzakking van krijgen. Bierman had dus wel wat nattigheid kunnen voelen toen de cafémadam vorige week in Café De Drei Zinne een Tongerlo blond van het vat voor hem neerzette. De knetterende helderheid van dit bier, de onberispelijke gemillimeterde schuimkraag, de beschuit met citroenengeur en de dorstlessende droogheid van dit bier brachten, overduidelijk aan het licht dat dit bier goed gemaakt wordt, zij het wel in industriële hoeveelheden. Bierman heeft er dan ook meteen drie van gedronken . Daar is Tongerlo blond overigens ook voor bedoeld: als bier van hoge gisting dat toch stevig door te drinken is, zonder meer alcohol binnen te krijgen dan de gemiddelde pils.

Nog niet zo lang gelden konden de Belgen nog Tongerlo Dubbel Blond drinken, Tongerlo dubbel Bruin en Tongerlo tripel Blond. Vandaag zitten de namen helemaal anders: Tongerlo Blond, Bruin en Prior. Enkel de Tongerlo Christmas is zichzelf gebleven. Overigens zit volgens bierman ook de smaak van deze bieren volledig anders. Er zal dus weer niets anders opzitten dan ze weer eens een avondje intensief te gaan proeven.

Terwijl bierman zich van deze zware maar niet onaangename taak kwijt, kan hij u nog vertellen dat Brouwerij Haacht een mooie en indrukwekkende industriële brouwsite is – die naar goede Vlaamse gewoonte midden in een dorpskern ligt. De Norbertijnenabdij van Tongerlo daarentegen is een oase van rust op een plaats waar vandaag nog maar weinig Belgen langskomen. Naast een licentie op de naam (waardoor het bier een authenticiteitslabel krijgt en er wat gelden terugvloeien) heeft de abdij nooit iets met het bier te maken gehad, op wat gepruts in de marge na.

De abdij zelf is een aantrekkelijk amalgaam van gebouwen en stijlen die vooral de verlichting en renaissance evoceren. Bovendien hangt er in de abdij een exacte kopie van het laatste avondmaal van Da Vinci, waarschijnlijk door de schilder zelf gemaakt als voorstudie op de beroemde fresco. Wie Da Vinci in de ware kleuren wil zien moet dus naar Tongerlo gaan kijken. Wel even bij vermelden dat de paters – om het ding in hun kerk te passen de zijkanten ervan af hebben gesneden (daar stonden toch geen apostelen op). Na de laatste brand van de kerk werd het schilderij bovendien uit de kader gesneden, opgerold en buiten op het gazon terug uitgerold. Een vlijtige pater die wilde helpen heeft het dan nog eens mooi afgeborsteld, zodat er nog maar weinig verf overbleef. Maar inmiddels is alles gerestaureerd en staat er een mooi spotje op en een speciaal gebouwtje rond. Zeker eens gaan kijken dus. Al was het maar voor de contemplatieve stilte in de abdij.

1 opmerking:

Unknown zei

BIERMAN : blijf bij je leest. Tongerlo:*1*.proeven 3 x Tongerlo blond.*2* 4 lijntjes huis-en-tuin wetenswaadigheden over de andere 3 van Tongerlo maar géén proevertjes.*3*16 lijnen bestemd voor ééndagstoerisme en zondagmensjes. Vraag link naat "Toerisme Vlaanderen". P.S. idem bij Leffe-toerisme en Grimbergen-toerisme.