Volt of De moedige Sommelier

Goesting werd enkele jaren geleden verkozen tot mooiste Vlaamse woord, maar het schoonste Duitse woord is zonder twijfel “Schadenfreude” – wat, voor wie de Duitse taal eerder onmachtig is, leedvermaak betekent of ook wel: het genoegen ontleend aan het leed van anderen.

In de aflevering van Volt van 13 april 2011 werd aandacht besteed aan de vraag of de hype van Westvleteren de smaak van dit bier niet overstijgt (het filmpje staat voorlopig nog online op http://www.dereactie.be/). Wie de moeite doet om regelmatig de bijeen geharkte tekstjes van Bierman door te worstelen weet natuurlijk al langer het antwoord op deze vraag. Vanzelfsprekend overstijgt de hype het bier want geen enkel bier is bestand tegen dit soort onrealistische druk. Het punt is net dat de paters weerstand bieden tegen het boze oog van de media dat haar begerige blik op het West-Vlaamse hobbitland heeft laten vallen en horden Amerikanen en Britten uitstuurt om the one beer to rule them all te bemachtigen. Verder is het bier natuurlijk wel héél erg goed. Even goed als pakweg de Rochefort 10 en nog een handvol andere Belgische topbieren.

Naast een wat aandoenlijke maar verder wel geslaagde poging om een bak Westvleteren in handen te krijgen nodigden de makers van Volt ook drie Wijnkelners van gerenommeerde sterrenrestaurants uit om het bier blind te proeven samen met drie andere Gerstenwijnen. Plots werd het toch nog een interessant filmpje voor Bierman. In plaats van een selectie prettig gestoorde biertoeristen, sleurden de makers van het betere programma voor de lichte consument een paar heren en dames van standing voor de camera om ook eens iets te zeggen. Wijnmensen alstublieft. Tegenover zoveel goede smaak en verheven culinaire traditie kan Bierman enkel schroom en stilte in acht nemen. Als de heren het woord nemen zwijgen de boeren.

De selectie van de vier geproefde bieren was trouwens onberispelijk: Bernardus Abt, tot voor kort het licentiebier van Westvleteren dat nog het dichts bij het origineel aanleunt, De Rochefort 10 die véél meer kruiden en gebrande mout heeft maar wel dezelfde intensiteit toont als zijn wereldberoemde broer en het Donker Kasteelbier dat als minderwaardige zoete kopie is ontstaan om mensen die niet van bier houden toch iets donkerbruin met veel alcohol te geven. Lastig om daar nog iets aan toe te voegen, maar misschien waren de N’ice Chouffe en de Malheur Dark Brut wel originele aanvullingen van het lijstje geweest. Ook de Urthel Samaranth 12 kan zonder blozen in dit statige rijtje, maar zou met zijn wat blekere kleur helaas snel door de mand vallen. Drie topbieren dus en één flutbier werden aan de Sommeliers aangeboden. Twee keer kwam de Rochefort 10 terecht als beste bier ter wereld naar voren. De Sommelier van het Hof Van Cleve koos voor Kasteelbier.

Tot zover de feiten. Bierman is ook zo vrij om enige interpretatie tot nut en vermaak van iedereen aan te bieden. Ten eerste was de ter beoordeling aangeboden Westvleteren waarschijnlijk ver van optimaal na een lange rit in de auto en een veel te korte rijpingstijd. Dit bier is het beste bier ter wereld op voorwaarde dat het wel in optimale omstandigheden wordt gedronken. Moet een programma voor consumenten hier overigens niet wat uitleg bij geven of zo of, toch op zijn minst zeggen hoe lang de geproefde bieren al in het flesje zaten? Enfin, Belgen en bier, het zal nooit wat worden.

Maar de Rochefort 10 zat al bij al waarschijnlijk iets dichter bij zijn optimale omstandigheden, na een leven van enkele maanden op het schap van de lokale supermarkt. Het siert de twee Sommeliers die de Rochefort uitkozen dat ze duidelijk kozen voor het meest complexe en robuuste van de drie bieren. Dat de ze verder duidelijk nog nooit eerder Rochefort of Sint-Bernardus hebben gedronken zij hen vergeven. Uiteindelijk waren ze toch bereid om af te dalen van hun verheven troon om de onverlichte medemens te laten baden in de aura van hun Michelinsterren voor autobanden, wegenkaarten en restaurants.

De Sommelier van het Hof Van Cleve koos voor Kasteelbier … en stond er verder maar wat beteuterd bij. Terecht natuurlijk. Schadenfreude, weet u nog wel. Enig mild leedvermaak bij dit flagrante vertoon van zythologisch onvermogen is natuurlijk op zijn plaats bij iemand die leeft van zijn smaakvermogen. Eerst wat zelfverzekerd willekeurig smaken en geuren uitroepen en dan voor Kasteelbier kiezen is nu eenmaal extra pijnlijk.
Overigens zou Bierman zelf waarschijnlijk wel een landwijn van een AC Bordeaux kunnen onderscheiden, maar misschien ook niet. Op TV is natuurlijk alles mogelijk. Maar als de wijn die ze in het Hof Van Cleve schenken volgens dezelfde smaakcriteria geselecteerd wordt als het bier dan is Bierman bij deze kandidaat om daar Sommelier te worden. Zo moeilijk kan dat blijkbaar niet zijn. Gewoon een stuk of 10 smaken van buiten leren en in willekeurige combinaties met enige arrogantie opsommen en daarna het vijfvoudige van de prijs vragen. Dat is maar klein bier.

1 opmerking:

Anoniem zei

Die sommelier van Hof Van Cleve (Pieter Verheyden) is blijkbaar heel recent uitgeroepen tot 'beste sommelier van België.'

Ik zou eens heel graag je lijstje van 10 slechtste bieren te weten komen. Het lijkt me dat kasteelbier erin zal voorkomen?