Bush de Noël Premium


Toen vorige week bleek dat de collega’s van Reetbierdotkom wederom het warm water hadden uitgevonden door de Westvleteren 12 nog maar eens tot beste bier ter wereld uit te roepen, brak bij Bierman de eerste brede glimlach van het nieuwe jaar aan. Een halve eeuw na de Great Beers of Belgium, op het moment dat ons land een clean sweep doet op het WK veldrijden met de 7 Belgen op de 7 eerste plaatsen, hebben wij godbetert nog altijd de buitenlandse pers nodig om ons te zeggen hoe goed we nu eigenlijk bezig zijn. 
Met de dringende invoering van Vleteren Lichtmis zou de jaarlijkse instant heiligverklaring van onze nationale biertrots, compleet met bedevaart en flesjes gewijd vocht, nu onderhand wel een eigen feestdag mogen krijgen, zo denkt Bierman nog bij wijze van (niet geheel van sarcasme gespeend blijvende) aanvulling. Niet luidop natuurlijk, de hooivorken en fakkels zullen wel al klaar liggen.

Even opvallend als het volstrekte gebrek aan fantasie van bovenvermelde collega’s, is overigens het feit dat de lijst van topbieren vrijwel exclusief bestaat uit Stout, Porter en Barley Wine. Blijkbaar verworden bierliefhebbers met de jaren allemaal langzaam tot extremisten die alleen zwart bier drinken waarin een lepeltje blijft rechtstaan, de schuimkraag opengebroken  moet worden om tot bij het bier te komen en het alcoholpercentage twee cijfers voor de komma moet hebben. Enige uitzondering was één of ander Duits witbier dat zo hard vloekt met de rest van de bieren dat het doet denken aan die keer in 1998 toen “Er staat een paard in de gang” bij wijze van grap bovenaan het eindejaarslijstje van Studio Brussel werd gestemd. De Duitsers en de kwaliteiten van hun bier kennende is dat waarschijnlijk exact ook wat er gebeurd is.

Wat Bierman zelf doet, doet hij beter natuurlijk. Ratebeerdotkom had Bierman al stevig op de kast gekregen met hun voor de hand liggende lijstjes en daarbij brak het afgelopen weekend eindelijk de eerste noemenswaardige koudegolf van het jaar aan. Ter eer en meerdere glorie van alle lijstjesadepten en ter verwelkoming van vroege bijtende kou die eindelijk weer alle zintuigen op scherp zette, brak Bierman enkele uren na zonsondergang, gewoon om een statement te maken, in de tuin een fles Bush de Noël Premium open, een bier dat in meer dan één opzicht de meest stevige Porter doet verbleken. Ondertussen stond naast Bierman de kerstboom die enkele weken geleden nog kleurig gedecoreerd de woonkamer sierde, knappend en geurend in de fik. En zo vermengde de intense harsgeur van de stevig brandende Kerstboom zich met de kruiden van dit geniale bier, terwijl diens 13 procent alcohol  Bierman langzaam van binnenuit verwarmde. De sterretjes fonkelden terwijl Bierman dacht aan de eindeloze schare Bierlijstjesmensen die in hun WestVleterenkoots vergaten om echt van goed en mooi bier te genieten in de juiste omstandigheden.
Een oud ventje kwam langs op zijn fiets, zag de Kerstboom in de fik staan, stapte af en wandelde traag naar Bierman toe. Hij mompelde het gebruikelijke cliché over het feit dat Bierman nu twee keer plezier had van zijn boom en kreeg als beloning een eerlijk glas Bush de Noël. Zo gaat het leven zijn weemoedige gang: de yuppie in Bierman schreeuwt om diepgang en moeilijke woorden, maar telkens weer wordt hij vertederd door eerlijke eenvoud. Er moet niet veel gezegd worden om een goed gesprek te hebben.  

Bush de Noël wordt gebrouwen door brouwerij Dubuisson die in de meest goddelijke bierstreek op deze planeet gelegen is: de regio tussen Ronse en de Franse grens. Kandijsuiker en kruiden maken van dit bier een ware explosie van smaak en alcohol. De kleur is die van Rood Koper en de schuimkraag indrukwekkend hardnekkig. De Premium editie van De Bush de Noël (kerststronk) heeft een extra hergisting op de fles ondergaan en is enkel in Magnum flessen te verkrijgen. In de juiste omstandigheden geschonken en met de juiste mensen gedeeld is dit bier het beste bier ter wereld. Dat kan, toegegeven, van veel Belgische bieren gezegd worden, maar dat is tot nader order nog altijd geen reden om dit soort pareltjes voor vanzelfsprekend te nemen. Het bier is overigens gewoon te koop in de winkel.

2 opmerkingen:

March zei

Zo is het maar net, O Bierman.

Anoniem zei

De volgende keer dat je hier bent, doen we hem open. Goed?

Igor