Het ultieme biermenu en Albert Heijn


Het ultieme biermenu

De mogelijkheden om te koken met bier zijn eindeloos en eindeloos betekent vooral nogal onoverzichtelijk. Dus beslecht Bierman met graagte het pleit door het beste biermenu kort even voor te stellen. Het beste biermenu ter wereld bestaat uit: tomatensoep met duvel, blinde vinken met kriek en Cake met Trappist (Rochefort 8 of 10 of Westvleteren 12).

Voor de volledigheid: Tomatensoep met Duvel = een hoop tomaten en uien in grove stukken hakken, stevig stoven, blussen met Duvel (bijvoorbeeld 1 fles per 8 tomaten, naar boven afgerond), water en kippebouillonblokjes toevoegen en nog andere kruiden die toevallig in de tuin groeien of in gedroogde vorm in de kast staan en op het einde mixen en, als de boel niet meer kook, nog wat room. Blinde vinken met Kriek = blinde vinken kopen bij de slager, zelf die dingen maken lukt toch nooit, in bloem wentelen, stevig aanbakken in kookpot, blussen met één of twee kriekbieren (zoete Lindemans voor een zoet gerecht, zure 3 fontijnen voor een minder zoet gerecht … koken is simpel), een blik tomatenpuree toevoegen en dan nog wat kruiden, tijm bijvoorbeeld maar niet noodzakelijk, wie het avontuur niet schuwt kan nog wat tabasco of beter nog Maria Sharp’s Hot Habanero saus toevoegen (proud product of Belize). De fritten en of groenten moet u er zelf maar bij bedenken.
De Cake met Trappist is een recept uit het grote trappistenboek van Jef van den Steen. Hopelijk neemt deze mens met het grootste bierhart van Vlaanderen het Bierman niet kwalijk dat deze hem hier even kort citeert: “25 cl Trappist, 500 g boter, 300 g bruine suiker, 500 g volkorenmeel, 8 eieren, 1 mespunt kaneel, 1 zakje bakpoeder (20 g), 200 g grof gehakte walnoten, 100 g rozijnen: Roer (lichtjes opwarmend) de boter tot ze smeuïg wordt. Voeg de suiker toe en goed mengen. Daarna de eieren er één voor één erdoor mengen. Het meel, vermengd met het bakpoeder en de kaneel toevoegen en tot een massa roeren. Daarna het bier, de noten en rozijnen toevoegen. Goed mengen. Een cakevorm invetten en bestrooien met bloem. Het deeg erin storten. Bakken in een voorverwamde oven (150°C) gedurende 1 uur en laten afkoelen.


Albert Heijn

Sinds kort heeft de bekende Nederlandse supermarktketen Albert Heijn zich de gewoonte aangemeten om kopieën van zichzelf uit te sturen naar de Zuidelijke Nederlanden. En hoewel generiek gekloonde soldaten, zombies en aliens (of een combinatie van deze) altijd wel veelbelovende itineratia in de juggernaut van het lichte amusement vormen, zijn gekloonde winkels dit vooralsnog en tot nader orde helemaal niet. Natuurlijk laat Bierman zich door deze teleurstellende premisse niet door afschrikken - hij staat nu eenmaal niet voor niets geboekt als welmenend professional - en dus bezocht hij met frisse tegenzin, maar tegelijk ook in een geest van daadkrachtig ondernemerschap, de laatste nieuwe vestiging van voorvermelde opgeleukte winkelketen op de Groenplaats in Antwerpen.
Maar Bierman toch” zo hoort voorgenoemde u reeds denken, “welke onnozelaar gaat nu naar een Nederlandse winkel om naar het bier te gaan kijken”. En inderdaad leidden de structurele onvolkomenheden van Biermans onbezonnen plan tot meer gezichtsverlies dan hij op voorhand bereid was ondergaan. Maar hoewel Bierman inderdaad een onnozelaar is (zij het vooralsnog enkel bij deze gelegenheid), neemt dit niet weg dat de feiten hem bij zijn bezoek aan de nieuwe rekkenbazaar op het Groen Kerkhof weinig reden tot vreugde verschaften. Want de grootste verliezer in dit verhaal blijft  natuurlijk Albert Heijn zelf, die erin slaagt om zonder blozen wat generiek multinationalbier en blikpils aan te bieden in het hart van Bierland. “Zijn die Nederlanders hier gekomen om ons uit te lachen of zo?” was Biermans overheersende sentiment na afloop van zijn bezoek en geen uitgelezen fles Cuvée Renée of Malheur Dark Brut Reserve die, de dagen daarna de melancholie uit zijn hart kon verdrijven. Bierman had beter moeten weten.

Overigens ligt in de Albert Heijn ook een bier dat “Beer” heet. Nu wil “Beer” in het schoon Vlaams nog wel dingen zeggen als: “wild zoogdier met vier voeten, een dikke vacht en kleine oren dat rechtop kan staan” of “mannelijk varken” en ook natuurlijk het derivaat waar de boer een jaar voor spaart om het ten gepaste tijde op het veld te sproeien middels de welbekende en uiterst ingenieuze “beerkar”. Edoch, nopens zijn vrijwel ongelimiteerde geloof in de mensheid veronderstelt Bierman dat de markers van dit bier gewoon Engels spreken op hun etiket. Wat niet wegneemt dat ergens op de kosmische draaimolen een mindere Biergod gestorven moet zijn om dit bier te kunnen brouwen.

En daarmee weet u, beste lezer, inmiddels ook dat alle ingrediënten van bovenstaand biermenu, zoals reeds ten overvloede gestipuleerd "het ultieme biermenu", in vele varianten en uiterst democratisch geprijsd bij Albert Heijn te koop worden aangeboden, naast eindeloze variaties op karnemelk, peperkoek en bami. Maar dat u naar het bier elders op zoek zult moeten gaan.

Omdat Bierman niet te boek wil staan als bovenmoerdijkhater, wil hij graag nog afsluiten met Nederlands meest indrukwekkende exportproduct: de ollekebollekes van Drs. P. Een lichte versvorm waarmee cabaretier en dichter Heinz Polzer wél een relevante dienst aan de mensheid bewees en die gekenmerkt wordt door dubbele driekwartsmaten (dactylus) en zeslettergrepigheid in de zesde regel http://nl.wikipedia.org/wiki/Ollekebolleke_(dichtvorm).


Albert Heijn, biervenijn
eindeloos koopplezier
pindakaas, peperkoek
Nederland is hier

Niet welkom is helaas
orranjeallergie
Het Vlaamse streekvertier
en natuurlijk bier

1 opmerking:

Gerd zei

De wienerschnitzels zijn er van de allerhoogste kwaliteit en afgestemd op een zo breed mogelijk smaakpallet.