Koken met bier



Omdat het blijkbaar de nationale mode is, geïnstigeerd door de schier eindeloze schare wedergeboren metromannen te lande, om culinair bezig te zijn zonder dat dit als een verregaande aantasting van het territorium van de vrouw wordt beschouwd, neemt ook Bierman met graagte de nodige vrijheid om enig gastronomisch advies te plegen. Zonder afbreuk te willen doen aan de verworvenheden van de wat meer verfijnde keuken, is Bierman toch van mening dat er heel wat onzin wordt verteld over koken, daar waar eenvoudige maar eerlijke informatie vaak ruimschoots volstaat. Een gemiddelde keuken bevat teveel potten en pannen en vooral veel te veel balsamico-derivaten heeft die geen hond bij leven en welzijn zou willen degusteren. Het moet geen Deathstar Meatball of BBQ Coliseum van Epic Meal Time worden (http://www.youtube.com/watch?v=nCROpchUjQI), maar de dag dat Bierman een snuifje van dit of een drupje van dat toevoegt aan een eerlijke schotel voedzaam eten, is de dag waarop zijn smaakvermogen hem definitief zal verlaten om jankend onder een brug van verwaarlozing te sterven. Omdat Bierman evenwel beseft dat niet iedereen in deze complexe samenleving ten alle tijden over alle onderwerpen even geïnformeerd kan zijn, lijst Bierman over dit toch wel verheven en belangwekkende onderwerp, even de drie belangrijkste misverstanden  op:

Vroeg in het kookproces bier toevoegen leidt tot een ongewenste bittere bijsmaak
Wat meer of minder bitterheid mag zondermeer gezien worden als een vanzelfsprekend onderdeel van het koken met bier, om niet te zeggen de belangrijkste meerwaarde hiervan. Bitterheid is een onovertroffen smaakeigenschap van Bier en wie daar niet tegen kan moet maar wijn drinken of zo … of cola, dat is naar het schijnt ook lekker.  Het is niet duidelijk wie deze bitterheid als eerste tot een nadeel heeft bestempeld, maar deze uitspraak in ongeveer van het niveau ‘koken met bier leidt tot een biersmaak’ en hierbij aansluitend wil Bierman dan graag de boutade plaatsen: “De uitspraak ‘Vroeg in het kookproces bier toevoegen leidt tot een bittere bijsmaak’ maakt Bierman verbitterd”.

Een scheut bier toevoegen aan een gerecht is hetzelfde als koken met bier
Er zijn TV koks die staalhard in de camera kunnen kijken en zonder met hun ogen te knipperen beweren dat ze met bier gaan koken, terwijl ze twee soeplepels Leffe toevoegen aan de aspergesaus. Tot vermaak van het gemeen heeft de culinaire wereld blijkbaar enige schaamte overboord gegooid,  maar dat betekent niet dat de wereld in het algemeen en Bierman in het bijzonder dit soort onzin moeten volgen. Sterrenchefs mogen bier lepelen tot ze blauw zien, maar Bierman kookt ondertussen gewoon eerlijk en smakelijk verder met veelvouden van één, voor wat betreft zowat alle ingrediënten. Naar gelang het gerecht voegt Bierman dus steeds één of meerdere flessen bier toe. Er is geen andere manier.

Foodpairing
Deze culinaire trend bestaat erin om gewone mensen het gevoel te geven dat ze dom zijn door van hen te verlangen dat ze, volgens onbeschreven en waarschijnlijk ook onbestaande criteria, een bier kiezen dat past bij het gerecht dat ze net met veel moeite hebben klaargemaakt. Soms wordt de techniek ook gebruikt om het genot van kaas eten te verpesten, maar meestal staat de jury gewoon hoofdschuddend rond een kotelet met spinazie waar een of andere onverlaat het heeft aangedurft om een blond bier bij te serveren. Hoewel mensen met afwijkend veel smaakvermogen, wat evolutionair ontegensprekelijk een belangrijk voordeel is, zichzelf wel eens durven wijsmaken dat aroma het enige criterium is voor een geslaagde foodpairing, is dit in de praktijk gewoon vaak de kleur van het bier: bruin eten bij bruin bier, bleek eten bij bleek bier, kriek bij het dessert want daar zitten ook vaak rode vruchten op, enzovoort. Voor Bierman past zowat elk bier bij zowat elk eten, omdat bier nu eenmaal een fantastische drank is. Er zijn natuurlijk altijd betere  en minder geslaagde combinaties denkbaar, maar de allerbeste foodpairing is Pils met Fritten en daarmee is alles zowat gezegd.

Koken met bier is simpel
En dus geeft Bierman volgende keer wel een paar gerechten weg die hij zonder moeite en overigens ondertussen ook zonder spieken klaarmaakt volgens bovenstaande criteria. Overigens circuleert er op het internet een document dat samengesteld werd door Jeroen Bruyndonckx, die zonder twijfel een zeer grote bier- en mensenliefhebber moet zijn, en die de standaardtekst van de site van biercuisine (Han Hidalgo) combineerde met de online recepten van een tiental grote brouwerijen. Dit document is tot op vandaag zowat het enige echte Bierkookboek, met een kleine 1000 recepten en zo goed als geen onzin. Veel plezier:


1 opmerking:

hansch zei

Bierman slaat de spijkers wederom op de kop, al die snufjes, lifjes, lafjes, drupjes en snifjes in recepten: pfffffffff
Ingrediënten moeten herkenbaar zijn in een recept. Kook met vlag en wimpel, doch hou het simpel.
Tip: Louis Paul Boon: eten op zijn Vlaams.
En inderdaad een goed glas bier past altijd, uitzonderingen bevestigen de regel.

Groet,
Hansch