Black Albert: Russian Imperial Stout


Beste lezer, dit is de laatste tekst die Bierman ooit gaat schrijven. Toegegeven, misschien niet chronologisch. De kans is niet onbestaande dat er volgende week weer wat onzin  van Bierman op het wereldwijde web terecht komt. Als iedereen het doet, waarom hij dan ook niet? Maar Black Albert van de Struisse Brouwers is nu eenmaal het ultieme bier. En bij het ultieme bier hoort de ultieme tekst. Het laatste dat ooit over gelijk welk bier gezegd moet worden zal over dit bier gaan en als straks de Apocalyps  aanbreekt, dan valt oprecht de hopen dat het nieuwe zelfbewuste ras dat onze planeet over een paar miljoen jaar mag bevolken (mogen ze het er beter van af brengen dan de Homo Sapiens) bij hun opgravingen naar artefacten van onze beschaving op een goed bewaard flesje Black Albert stoten en niet op de Hoge Maey of zo. Het ware goed en eerlijk geweest indien een flesje van dit bier mee het zonnestelsel had mogen verlaten, vastgebonden met wat vlastouw aan een van de poten van de Voyager.

Vlaanderen leerde de Black Albert kennen tijdens het eerste seizoen van Tournée Générale, waarin twee olijke knullen, niet gehinderd door enige kennis van zake, een bezoek brachten aan de Struisse Brouwers. Ze dronken een Pannenpot. Dat is een bier dat een paar jaar daarvoor nog de eerste plaats had gehaald op ratebeer.com en de glinstering in de ogen van de brouwers vertelde duidelijk dat dit en andere bieren oprecht graag maken. Daarna hikten de heren gasten van den TV met scheef vertrokken smoelen en toegeknepen ogen uit beleefdheid nog een klein slokje Black Albert naar binnen. “Russian Imperial Stout” zo zei de brouwer nog, die het vermogen bezit om met hoofdletters te spreken.  “Niet echt mijne meug  (mijn smaak)” of zoiets, kon de kleinste van de twee nog met moeite uitbrengen tussen het kokhalzen door. Al bij al een memorabel stuk televisiegeschiedenis, waarin Toernée Générale even tegen Astrid in Wonderland aanschurkte. Dit  moet het moment geweest zijn waarop  Bierman besefte dat de Black Albert een waarheidselixer is dat het magische vermogen bezit om onverbiddelijk ware bierliefhebbers te onderscheiden van oplichters en totentrekkers. Black Albert is een monumentaal bier en wie het oprecht graag drinkt is koning van Bierland. Wie doet alsof, wie diep van binnen stiekem liever een blonde Leffe drinkt, heeft de genade nog niet ontvangen.

Zoals Bierman vorige winter reeds vaststelde, was Stout in België tot pakweg een decennium geleden vrijwel onbestaande. Het bier heeft zelfs geen aparte categorie in The Great Beers of Belgium, om maar iets te noemen. Toch bestond er vroeger wel degelijk een indrukwekkende traditie van Stout in onze streek en het doet deugd dat er vandaag terug een paar werkelijk goede lokale Stouts graag en veel gedronken worden. De Black Albert is de ultieme stout: zwart als een maanloze nacht op de Russische Steppe, met een donkerbruine schuimkraag die toont dat het bier strak staat van de kandijsuiker en 13 graden alcohol. Daarmee is de Black Albert misschien niet de meest verfijnde van deze nieuwe stoutbieren, de concurrentie is dan ook waanzinnig groot. Maar – en ja ook Bierman kan met hoofdletters praten- Er Bestaat Voorwaar Geen Enkel Ander Bier Met Zoveel Smaak Per Kubieke Centiliter. Dat de heren parlementsleden dát maar eens per decreet vastleggen. Enige voorzichtigheid is ook geboden bij het drinken van een Black Albert. Want na dit bier valt er doorgaans nog maar weinig lol te beleven met andere bieren. De smaak blijft op een dominante manier nog wel een groot deel van de avond hangen, wat pakweg een blonde Leffe bijvoorbeeld, radicaal degradeert tot lichtbruisend bronwater.

Nog even vermelden dat de Struisse Brouwers in OostVleteren gelegen zijn, een dorp dat voor de komst van de brouwerij enkel bekend stond als het dorp naast WestVleteren. Bierman vermoedt dat de goede roep van de Struisse Brouwers over het kanaal  verband houdt met de lange sliert teleurgestelde Britten die, na  tevergeefs aangeschoven te hebben aan de Abdij, toch nog de ontdekking van hun leven deden, een steenworp verder. Maar dat is allemaal mythologie natuurlijk.

Bierman draagt deze tekst op aan Kevin, met wie hij al menig bier deelde en nu dus ook de Black Albert. Het is belangrijk dat wij Biermensen de glans in elkaars ogen koesteren. 

Volgende week zal Bierman u met graagte vergasten op zijn ongecensureerde mening over de Franse belastingverhoging op bier. Hij is zijn keyboard nog aan het slijpen. In alle eerlijkheid evenwel, hoewel hij oprecht te doen heeft met onze kleine brouwers, moet Bierman toch toegeven dat het vooruitzicht om haarfijn en systematisch uit te leggen wat er allemaal mis is met Frankrijk en die vermoeiende wijncultuur hem ook van een zekere vreugde vervult.  Le jour de gloire est arrivé !

Geen opmerkingen: