Hoewel
Bierman zich op generlei wijze geremd voelt door de conventies en geplogenheden
van de wetenschappelijke methode, kan hij niet ontkennen dat een milde
affiniteit met obsessief - compulsief gedrag,
noem het een beschaafde vorm van autisme … spectrum … stoornis …. , hem niet
volledig vreemd is. Vandaar dat hij, naast het wat overbodig verzamelen van twee
exemplaren van elke diersoort op een boot in de woestijn, zich ook wel eens te
buiten gaat aan het verlangen om elk bier op de Belgische markt ten minste een
maal gedronken te hebben. Los van het feit dat deze onderneming logistiek
eerder complex is, dat ze meer tijd inneemt dan een verlichte mens bereid zou
mogen zijn om hierin te investeren en dat ze bovendien het eigen lichamelijk
welbevinden mogelijkerwijs ernstig onder druk dan zetten, blijkt dit verlangen vooral
een schoolvoorbeeld te zijn van slecht verwerkte anale retentie, rechtsreeks overgeschreven
uit het grote boek vol psychologische disfuncties.
Nu is een
psychologisch probleem natuurlijk vooral iets wat specialisten op Bierman
projecteren (die overigens sterkere mannen voor minder heeft doodgedaan). Bierman
troost zich met de gedachte dat specialisatie in de psychologie, vaker dan in
andere takken van de wetenschap, meer te maken met ervaring en zelfreflectie
dan met diploma’s.
Dit alles
overigens alleen maar om te zeggen dat Bierman de nieuwe incarnatie van de Duvel
Tripel Hop (editie 2013 zo het u mocht interesseren) gedronken heeft om
tegemoet te komen aan bovengeschetst verlangen, eerder dan uit reine vreugde omwille
van alweer een nieuwe variant van de beste sterke blonde van de wereld. Tot
voor enkele jaren was hop overigens het onzichtbare ingrediënt in ieder bier,
terwijl een beetje bierliefhebber nu jaargangen en hopsoorten moet kunnen
onderscheiden alsof het zijn eigen kinderen zijn (die Bierman toegegeven ook
niet altijd uit elkaar kan houden). De vorige Duvel Tripel Hop smaakte
overigens niet onverdienstelijk naar citroen omdat de brouwmeester als kroniek
van een aangekondigde verassing ‘Citra Hop’ gebruikt had. Helaas verschilde net
daarom deze interpretatie van Duvel niet van ongeveer elk ander bier dat vorig
jaar nieuw op de markt kwam. Innovatie is vaak een collectief gebeuren in
Bierland.
De
huidige interpretatie van Tripel Hop is op basis van de Japanse Sorachi Ace Hop,
die bijna uitgestorven was, maar jammer genoeg op de valreep nog werd gereanimeerd.
Waarom Sorachi hop in deze beschaafde biertijden nog wordt gebruikt is Bierman
een volstrekt raadsel. De Duvel smaakt er alvast mee alsof iemand de siroop van
een blik fruitcocktail in het Bier heeft gegoten en daarna met een lepeltje
omgeroerd. Of zouden het gewoon gemalen Litchi’s zijn?
Ervaring,
zelfreflectie en de wetenschappelijke methode. Bier drinken is voorrecht voor
geïnformeerde mensen geworden. Bierman is nog druk doende om Hopsoorten en
jaargangen van Biersoorten exhaustief van buiten te leren. Maar tot die tijd is
alles waar ‘Sorachi Ace’ op staat voor hem synoniem aan ‘absoluut te vermijden’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten