Pieter Aspe, de schrijver die algemeen bekend
staat bij de mensen die zijn boeken niet lezen als de Vlaamse George Simenon,
besliste deze week om het hoofdpersonage van zijn detectiveromans, de wat
minder sociaal aangepaste commissaris van In, los te snijden van zijn inmiddels
legendarisch geworden Siamese
bierprothese. Van In drinkt met andere woorden vanaf heden geen Duvel
meer maar wel het onovertroffen Omer van brouwerij Bockor. Volgens de officiële
verklaring die de auteur bij het bekendmaken van dit wereldnieuw meegaf, smaken
hem de dagelijkse Duvels bij het schrijven steeds minder goed. De
gepercipieerde bitterheid van de Duvel neemt af, terwijl de Omer nog wel ten
overvloede over deze -voor helder blond bier nogal belangrijke- kwaliteit
beschikt. Vandaar deze radicale omslag bij zowel auteur als hoofdpersonage.
Hoewel Bierman het niet proefondervindelijk
heeft onderzocht, is het volgens hem toch weinig waarschijnlijk dat er een
evolutie zou zitten in de bitterheid van een brouwmonument als Duvel. Een merk
dat bestaat bij de gratie van constante kwaliteit en smaak kan zich in deze
geen fouten veroorloven. Iets waarschijnlijker is de mogelijkheid dat er een
evolutie zit de verwachtingen van Aspe naar wat een goed bier moet zijn. Bieren
komen en bieren gaan, daar kunnen vergeten schoonheidskoninginnen als Palm en
Dekoninck van meespreken en nergens in de sterren staat geschreven dat Duvel
aan deze wetmatigheid ontsnapt. Duvel blijft onverkort het geniale bier dat het
meer dan een halve eeuw is geweest, maar blijkbaar zoekt Van In, samen met heel
wat bierliefhebbers naar de volgende grote nieuwe spaak. De afwezigheid van mout
in Omer voldoet aan deze veranderde verwachting doordat ze de bitterheid van
dit bier veel beter doet uitkomen. Overigens kan Bierman bij dit alles niet kan
nalaten op te merken dat de knuffelcommissaris van de gewone man nog altijd een
slordige tien jaar achter loopt. Omer was van bij het ontstaan al een bijzonder
smakelijk bier.
Afgelopen weekend trok Bierman naar het kasteel
van Poeke voor een wandeling door het kasteelpark en de lokale
varkensboerderijen helemaal tot aan de Artemeersmolen (de wandeling is
bewegwijzerd – 9 km). Terug aangekomen aan het vertrekpunt aan Café Den Tijl
vertelde de waardin over de nieuwe LeFort, die ze een donkere versie van de
door de klanten bijzonder gewaardeerde Omer noemde. Deze LeFort werd genoemd
naar de oude Kortrijkse brouwerij van mevrouw Marguerite Vandamme die na haar
huwelijk met Omer Vander Ghinste haar zaak sluit en in Bellegem met Bockor
begint. Net als de Omer een mooi eerbewijs dus.
Vanzelfsprekend is een donkere Omer een
contradictie in de termen, aangezien dit bier leeft bij de gratie van de vrijwel
volledige afwezigheid van mout en donkere mout zich nu eenmaal moeilijk laat
verbergen. Maar het unieke van deze donkere variant is het feit dat niet enkel
gebrande mout, maar ook bleke mout werd gebruikt bij het brouwen, wat de smaak
op een wat bevreemdende manier verzacht. Het gebeurt overigens niet vaak dat
Bierman niets aan te merken heeft bij de beschrijving van de smaak van een bier
door de brouwer zelf. Maar in dit geval valt er weinig aan toe te voegen. Dus
bij deze, zoals op het etiket staat: “LeFort
is een complex, donker bier van 8,5° met zoete, fruitige en zachte toetsen. De
bleke en geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht.
Reken daarbij nog het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge
gisting, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak.”
Even geniaal als de Omer is LeFort net niet
geworden en ook dezelfde kenmerkende doordrinkbaarheid heeft het bier niet
echt. Maar origineel is het zeker. Bovendien kan Bierman niet anders dan onder
de indruk zijn dat een kleine Bellegemse brouwerij erin slaagt om tot twee maal
toe een bier te ontwikkelen dat nog nergens eerder in de wereld bestond. Ook de
LeFort is een uiterst smakelijke bier geworden dat in naam en concept het
volwaardige tweelingzusje mag heten van de inmiddels ook door de literatuur
vereeuwigde Omer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten