Le Fort

Pieter Aspe, de schrijver die algemeen bekend staat bij de mensen die zijn boeken niet lezen als de Vlaamse George Simenon, besliste deze week om het hoofdpersonage van zijn detectiveromans, de wat minder sociaal aangepaste commissaris van In, los te snijden van zijn inmiddels legendarisch geworden Siamese  bierprothese. Van In drinkt met andere woorden vanaf heden geen Duvel meer maar wel het onovertroffen Omer van brouwerij Bockor. Volgens de officiële verklaring die de auteur bij het bekendmaken van dit wereldnieuw meegaf, smaken hem de dagelijkse Duvels bij het schrijven steeds minder goed. De gepercipieerde bitterheid van de Duvel neemt af, terwijl de Omer nog wel ten overvloede over deze -voor helder blond bier nogal belangrijke- kwaliteit beschikt. Vandaar deze radicale omslag bij zowel auteur als hoofdpersonage.

Hoewel Bierman het niet proefondervindelijk heeft onderzocht, is het volgens hem toch weinig waarschijnlijk dat er een evolutie zou zitten in de bitterheid van een brouwmonument als Duvel. Een merk dat bestaat bij de gratie van constante kwaliteit en smaak kan zich in deze geen fouten veroorloven. Iets waarschijnlijker is de mogelijkheid dat er een evolutie zit de verwachtingen van Aspe naar wat een goed bier moet zijn. Bieren komen en bieren gaan, daar kunnen vergeten schoonheidskoninginnen als Palm en Dekoninck van meespreken en nergens in de sterren staat geschreven dat Duvel aan deze wetmatigheid ontsnapt. Duvel blijft onverkort het geniale bier dat het meer dan een halve eeuw is geweest, maar blijkbaar zoekt Van In, samen met heel wat bierliefhebbers naar de volgende grote nieuwe spaak. De afwezigheid van mout in Omer voldoet aan deze veranderde verwachting doordat ze de bitterheid van dit bier veel beter doet uitkomen. Overigens kan Bierman bij dit alles niet kan nalaten op te merken dat de knuffelcommissaris van de gewone man nog altijd een slordige tien jaar achter loopt. Omer was van bij het ontstaan al een bijzonder smakelijk bier.

Afgelopen weekend trok Bierman naar het kasteel van Poeke voor een wandeling door het kasteelpark en de lokale varkensboerderijen helemaal tot aan de Artemeersmolen (de wandeling is bewegwijzerd – 9 km). Terug aangekomen aan het vertrekpunt aan Café Den Tijl vertelde de waardin over de nieuwe LeFort, die ze een donkere versie van de door de klanten bijzonder gewaardeerde Omer noemde. Deze LeFort werd genoemd naar de oude Kortrijkse brouwerij van mevrouw Marguerite Vandamme die na haar huwelijk met Omer Vander Ghinste haar zaak sluit en in Bellegem met Bockor begint. Net als de Omer een mooi eerbewijs dus.

Vanzelfsprekend is een donkere Omer een contradictie in de termen, aangezien dit bier leeft bij de gratie van de vrijwel volledige afwezigheid van mout en donkere mout zich nu eenmaal moeilijk laat verbergen. Maar het unieke van deze donkere variant is het feit dat niet enkel gebrande mout, maar ook bleke mout werd gebruikt bij het brouwen, wat de smaak op een wat bevreemdende manier verzacht. Het gebeurt overigens niet vaak dat Bierman niets aan te merken heeft bij de beschrijving van de smaak van een bier door de brouwer zelf. Maar in dit geval valt er weinig aan toe te voegen. Dus bij deze, zoals op het etiket staat: “LeFort is een complex, donker bier van 8,5° met zoete, fruitige en zachte toetsen. De bleke en geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht. Reken daarbij nog het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak.”

Even geniaal als de Omer is LeFort net niet geworden en ook dezelfde kenmerkende doordrinkbaarheid heeft het bier niet echt. Maar origineel is het zeker. Bovendien kan Bierman niet anders dan onder de indruk zijn dat een kleine Bellegemse brouwerij erin slaagt om tot twee maal toe een bier te ontwikkelen dat nog nergens eerder in de wereld bestond. Ook de LeFort is een uiterst smakelijke bier geworden dat in naam en concept het volwaardige tweelingzusje mag heten van de inmiddels ook door de literatuur vereeuwigde Omer.



Geen opmerkingen: