Vedett IPA

Voor wie liever bier drinkt dan erover praat, een houding waar veel voor te zeggen valt, staat brouwerij Moortgat bekend als de brouwerij van den Duvel. Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende brouwhuizen van het land. In de eerste plaats omdat de spierwitte lagerloodsen zichtbaar zijn vanop de legendarische A12 Autobahn voor iedereen die twee keer per dag de helletocht tussen Antwerpen en Mechelen of nog veel verder moet maken. Daarnaast is er natuurlijk het briljante opschrift: “… sssst, hier rijpt den Duvel”, ontsproten aan het hoofd van de man die later het Seefbier terug aan de Antwerpenaar schonk. En tenslotte is er het feit dat Duvel gewoon een van de beste bieren ter wereld is, om niet te zeggen dat Duvel eigenlijk de biersoort is en dat alles wat er op lijkt niet meer dan kopie mag heten (onder de noemer Gouden Ale’s). U hoort het al beste lezer, Bierman is fan van Duvel.

De luxepils Vedett (Extra Blond) is het nieuwe bier van brouwerij Moortgat, waarmee Bierman enkel wil aangeven dat de Vedett nog maar sinds 2003 terug op de markt is, na een lange periode van schijndood en kunstmatige coma. In vergelijking met heel wat andere merken mag dat nog zeer pril heten, maar het wijst tegelijk ook op een zekere marktbestendigheid. Er is met andere woorden een publiek voor Vedett en dat zijn vooral mensen die liever met een Vedett in de hand worden gezien op een party dan met een Jupiler op een TD. Over smaken en merken valt eindeloos te twisten, maar Vedett is opmerkelijk genoeg een de pils waarover iedereen het eigenlijk wel eens is: weinig tot de verbeelding sprekende vlakke smaak, goed prettig volume, mooi om naar te kijken en mee bekeken te worden. Een pilsduvel zou Bierman hier nog aan toe kunnen voegen, maar dat zou onrecht doen aan de Duvel. Wetende dat Moortgat tegenwoordig een hand heeft in briljante merken als Liefmans, LaChouffe en DeKoninck, maakt dit van de Vedett (en het bijhorende witbier Vedett Extra White) toch wel het lelijke eendje van de familie.

Omdat na de zoete zever van de jaren ’90, hop en bitterheid uitgroeiden tot een nieuwe trend (tot grote vreugde van Bierman), experimenteert ook Moortgat tegenwoordig met speciaal gehopte Duvels en – opmerkelijk genoeg – ook met een Vedett IPA. Voor de volledigheid: IPA staat voor Indian Pale Ale waarbij volgens de legende bieren voor de lange omvaart extra werden gehopt teneinde ze beter te kunnen bewaren tijdens de reis. De Vedett IPA is een bier van hoge gisting met nagisting in de fles. De verhoogde bitterheid krijgt het bier vooral van het drooghoppen met aromatische hop bij het einde van het brouwproces. Het resultaat is een evenwichtig amberkleurig bier van 6% met een brede, dragende smaak en mooie afdronk. In vergelijking met andere IPA’s die recent het daglicht zagen blijft de sprankelende bitterheid iets meer achter, ten voordele van heel wat andere zomerse aroma’s.


Voor de duidelijkheid, alsmede tot nut en vermaak van mensen die alleen de inleiding en het besluit van een tekst lezen, vat Bierman alles nog even samen: Wie graag gezien wordt drinkt Vedett Extra Blond waarbij de Extra staat voor Luxe. Wie graag bier drinkt neemt Vedett IPA waarbij IPA staat voor smaak.

1 opmerking:

Anoniem zei

Uit "curieuziteit" eens gekocht die Vedett IPA, samen met enkele flesjes Martin's IPA. De Martin's IPA veruit beter, naar mijn smaak.

Groeten,

O. Somers