Corsendonk Christmas Ale

Vrede op Aarde aan alle mensen van goede wil, zo zingen de Engelsen wanneer ze het blijde nieuws over Jezus geboorte bij de herderkens brengen. En dus sleept de halve mensheid deze dagen een Kerstboom aan om het Oude Germaanse feest van de Winterzonnewende te vieren, met daar bovenop de overvloedige vreugde van de Katholieke belofte dat geen leven ooit verloren gaat omdat God zélf begaan is met mensen. In Sommige huishoudens speelt daarnaast ook de huiskat een rol die rond deze tijd besluit dat kerstbomen bijzonder interessante objecten zijn om te beklimmen en daarmee is Bierman terug bij Vrede op Aarde en de moeite en de enorme kloof die er soms gaapt tussen theorie en praktijk.

Verder heeft Bierman de gewoonte om in de aanloop naar Kerstmis over toch minstens één Kerstbier te vertellen en voor dit jaar is – geheel willekeurig - de Corsendonk Christmas Ale aan de beurt. Omdat er op de lijst van het Kerstbierfestival in Essen ongeveer 170 Kerst- en Winterbieren opgelijst staan, komt Bierman tot de nederig makende conclusie dat zijn ambitieuze Kerstproject niet kan voltooid worden in één enkele levensspanne. Naast een les in nederigheid, mag dit gegeven ook gerust een bron van vreugde (of bier) genoemd worden alsmede een goede motivatie om het tempo in de toekomst misschien een weinig op te drijven. Maar net als Bierman heeft ook het bier zelf geen haast. De Corsendonk Christmas is bijvoorbeeld al sinds 1998 op de markt en voorlopig kan Bierman geen noemenswaardige evolutie in het recept ontdekken, noch signalen dat het met de productie van dit bier snel zal gedaan zijn.

Het bier wordt gebrouwen door de grote onafhankelijke brasserie Du Bocq (Namen) – die o.m. La Gauloise en Triple Moine in de eigen portefeuille heeft staan. Zoals de meeste Kerstbieren van de eerste generatie combineert ook dit bier een stevig alcoholgehalte met donkere mout, veel smaak en hartverwarmende alcoholtoetsen in de afdronk. Natuurlijk is het zo dat Bierman zijn kerstproject mooi voor zijn pensioen zou kunnen afronden, mocht hij in de eerder aangehaalde de lijst van Kerst- en Winterbieren de exemplaren die aan deze beschrijving voldoen kunnen schrappen. Maar voor wat deze Corsendonk Christmas Ale betreft is het toch vooral de goed opgebouwde smaakevolutie die dit bier tot een van de betere in het genre verheft. Atypisch voor dit soort kerstbieren is de relatief geringe kruidigheid van de Corsendonk. Meer eigentijdse interpretaties van Kerst- en Winterbier durven tegenwoordig experimenteren met wat minder nadruk op mout en kruiden en misschien is daarmee de evolutie ingezet naar blekere sprankelende feestbieren … misschien ook niet.

De Priorij van Corsendonk bestaat overigens niet meer, sinds de Paters Augustijnen er door de overbelichte despoot Jozef II van Oostenrijk werden buiten gesmeten. Maar een paar van de overgebleven gebouwen functioneren onder dezelfde naam tot op vandaag nog steeds als congrescentrum voor de wat beter boerende onderneming.

Zalig Kerstfeest!


Kerstbierfestival Essen op 20 en 21 december: www.kerstbierfestival.be

Geen opmerkingen: