Cum Laude


Slechts zelden krijgt Bierman de kans om de geboorte van een bier van dichtbij mee te maken, maar bij de creatie van Cum Laude – het nieuwe officiële huisbier van de Universiteit Antwerpen, mocht hij voor de gelegenheid op de eerste rij staan. het bier werd vorige week voorgesteld aan pers en wereld en om zuiver professionele redenen smaakte  Bierman het genoegen om getuige te kunnen zijn van deze heuglijke gebeurtenis. Het bier werd gecreëerd door twee gediplomeerde alumni van de Universiteit die eerder al een optie namen op de prijskamp van meest waardevolle bijdrage aan de wereldgeschiedenis door de Inglorious Quad op de wereld los te laten. De naam van het bier werd bovendien in samenspraak met alle collega’s van de Universiteit gekozen omdat de UAntwerpen nu eenmaal een universiteit is waar dit soort dingen nog belangrijk worden gevonden en het dient in deze context opgemerkt te worden dat waar het democratisch proces in de politiek al vaak een draak gebaard heeft, de keuze voor Cum Laude verrassend helder is: het klinkt academisch, straalt positieve energie uit en opent de mogelijkheid naar een Magna Cum Laude of zelfs een bier met felicitaties van de Jury, iets waarvan Bierman in zijn eigen studententijd alleen maar kon dromen.

Bierman verheugt zich overigens al op de eerste recepties bij de komende proclamaties alwaar een frisse slok bier een mooi complement zal vormen voor de uitgelaten feestvreugde van de zopas gediplomeerde en voor de arbeidsmarkt beschikbaar gekomen zonen en dochters van de Universiteit en hun met trots vervulde ouders. De verfrissende bitterheid van de Cum Laude, mooi afgerond met Citrahop die voor de gelegenheid aan pompelmoes doet denken, de afwezigheid van restsuiker en het relatief bescheiden alcoholgehalte maken dit bier erg geschikt als receptiebier of als aperitief. De kleur toont iets meer goud dan bij een bier van volledige Pilsmout, maar in combinatie met deze hoeveelheden hop is dit verschil eerder academisch te noemen.

De hoeveelheid nieuwe titels die de afgelopen jaren op de markt verschenen en vooral de consistent hoge kwaliteit van deze brouwsel die vaak afgewerkt worden in speciaal hiervoor ontworpen brouwerijen, is indrukwekkend. De lat ligt heel hoog en dat heeft alvast voor de bierliefhebber het voordeel dat ook getalenteerde brouwers niet op hun lauweren kunnen blijven rusten en zich steeds opnieuw moeten heruitvinden om niet in de middelmaat te verdwijnen. De Cum Laude is alvast een mooi voorbeeld van al het goede dat deze bierovervloed kan opleveren.  


Hoewel in de academische wereld de wijncultuur nog dominant is, een restant van een tijdperk – het lijkt lang geleden - waarin alternatieven minder voorhanden waren, is de Cum Laude een krachtig argument om dit soort vastgeroeste gewoontes open te breken. Alweer iets wat opmerkelijk goed past bij de Universiteit van Antwerpen als geheel. Het bier is vanaf heden tot in de eeuwigheid verkrijgbaar in en rond de Universiteit van Antwerpen en waarschijnlijk weldra in elke Universiteit die naam waardig. 

Geen opmerkingen: