Een beeld van de EBBC 2016: Bierman (L) met Master Heineken Brewer Willem (M) en Tom (R) |
Onder druk van de Craftbieren, die vooral in landen waar een Pilsener
Monocultuur bestaat lelijk huishouden (een situatie die eigenlijk door multinationale
brouwers zelf mee in de hand is gewerkt) voelt Heineken voor het eerst sinds
het begin van de jaren ’90 de nood om met het merk te innoveren. Een eerste
worp is de Heineken Extra Vers/Extra Fresh. Het gaat hierbij gewoon om Heineken
in papierwikkel die volgens de ISO-normen de koude keten niet verlaat. Dat zou
interessant kunnen zijn voor elk ander bier dan Heineken, maar verder gaat het
vooral om wat doorzichtige marketing.
De tweede worp daarentegen, de Heindeken H41, is beduidend
interessanter omdat hier wel met de basisformule van het bier wordt gerommeld
en omdat er een mooi verhaal achter steekt. Volgens de legende komen de twee oorspronkelijke
koude giststammen waarmee alle pilsbieren in de wereld gemaakt worden niet meer
in het wild voor in Europa. Concreet gaat het om de exclusieve Heineken variant
en de universeel gebruikte Carlsberg Variant van een moedergist uit de Spaten
Brewery in Munchen. Deze moedergist gedijt op loofbomen boven de 1500 meter
hoogte en dat soort wouden zijn in de Oude Wereld ondertussen volledig
verdwenen.
Diego Libkind, een Argentijnse Microbioloog herontdekte deze giststreng
echter in een gelijkaardig bos in Patagonïe en doopte hem om tot de
Saccharomyces Eubanyanus. Het verhaal specifieert nog dat Libkind dit deed toen
hij tijdens een ontspannende trektocht uit verveling tegen een vrucht schopte
en plots alcohol rook (iets wat Bierman soms ook overkomt, maar om geheel
andere redenen). Of het waar is, maakt eigenlijk niet uit, het is een prachtig
verhaal dat alleen daarom de moeite waard is om verteld te worden.
De brouwers van Heineken domesticeerde deze gist en gingen ermee aan de
slag tot ze uiteindelijk uitkwamen bij de Heineken H41 (genoemd naar de
breedtegraad waarop de Gist werd gevonden). Overigens worden er tegenwoordig –
nu men weet waarnaar te zoeken - met enige regelmaat nieuwe cryotolerante
gisten ontdekt in andere hooggelegen loofwouden in de wereld. Het proces om
deze gisten brouwklaar te maken is zeer arbeidsintensief en tijdrovend, maar
niets sluit uit dat Heineken later nog met pakweg een H93 of H12 variant op de
proppen komt.
De H41, het uiteindelijke, en voorlopig enige, resultaat van dit hele proces
is een relatief herkenbare variant van Heineken met beduidend meer kleur en heel
wat toegevoegde complexe en subtiele smaken. Een duidelijke maar ook veilige
veredeling van de klassieke Heineken. En daarmee heeft Heineken bereikt waar
het hen eigenlijk om te doen was: ze horen weer tot de wereld van de echte
brouwers.
Voor de volledigheid voegt Bierman er nog aan toe dat de makers van de
H41 beweren dat het hier om een geheel nieuwe biersoort gaat. Naast de
spontaan-, hoog-, laag- en gemengd-gistende bieren, gaat het bij de
Patagonische variant om een (ook op microbiologisch niveau) unieke wilde lage
gisting en dus om een nieuwe biersoort, “Wild Lager”, waarvan er voorlopig één
variant bestaat. Bierman kan niet anders dan ze gelijk geven, alleen al omwille
van de tijd en moeite die ze erin hebben gestoken om dit te bedenken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten