Bierman heeft deze week wat weinig tijd om grondig door te bomen over verheven brouwsels. Vandaar dat dit bericht eerder een voetnoot – noem het een appendix – is bij het vorige over Oude Gueuze : Faro en Mars.
Faro is net als geuze een bier dat gemaakt wordt uit Brusselse Lambiekbieren van spontane gisting. Geuze is een mengeling van oude en jonge lambiek, terwijl Faro gewoon de jonge variant is met een stok kandijsuiker erin om de al te zure smaken bij te werken. De faro was eigenlijk, voor de uitvinding van de pils, lange tijd het meest gedronken bier in Groot Brussel en omstreken. Al bij al is het een plat amber bier met eerder laag alcoholpercentage en (voor zover bierman zich kan herinneren) een opmerkelijk kleverig mondgevoel (body). Een vat Faro dat aangeslagen werd moest trouwens op één dag leeggedronken worden, het was wild bier dat snel slecht werd. Wikipedia – het ultieme middel tegen tijdsdruk - weet nog te zeggen dat …Faro bier teruggaat tot tenminste 1559. Vanaf 1885 werd faro minder populair door het gebruik van lambiek van mindere kwaliteit; de lambiek met de beste kwaliteit werd gebruikt voor het steeds populairder wordende geuzebier. De populariteit van faro daalde verder na de Eerste Wereldoorlog, omdat ter vervanging van kandij sacharine werd gebruikt.
Bij de herontdekking van onze traditionele bieren kwam er ook een milde Faro-revival. Uit deze periode dateert de Faro Perte-Totale van gueuzesteker Boon. Helaas, helaas, helaas. Driewerf helaas, werd het flesje recent opnieuw vormgegeven om te passen in de algemene Boon styling. Het oude flesje was veel mooier. Overigens weet bierman niet of ook het bier van smaak veranderd is. De Perte Totale smaakte een beetje naar vloeibare Stimorol, wat toch wel een vreemd effect was. Verder nog op de site van Boon: Eind 19de- begin 20ste eeuw zongen de kinderen uit Mechelen: "'t gaat regenen, 't gaat regenen, 't gaat regenen dat het giet, en als wij geene Faro hebben dan drinken wij Lambiek." De dichter Baudelaire was niet te spreken over de smaak van Faro en schreef in 1864: "De faro uit de grote latrine, de Zenne, getapt. Deze drank wordt dus uit de uitwerpselen van de stad bereid en zo drinkt Brussel sinds eeuwen zijn eigen urine." Of nog: Faro est de la bière déjà bue.
Marsbier is bier dat gemaakt wordt uit een tweede trekking of doorloop van het graan. Het smaakt dan ook naar bier, zoals koffie uit een tweede doorloop van een filter nog naar koffie smaakt. De vlakke smaken van marsbieren zijn op warme zomerdagen zeker geen nadeel. Hoewel het de vraag is in welke mate marsbieren vandaag de dag nog net zo worden gebrouwen, was het tot voor kort zeker een opmerkelijke bierervaring om een goed geserveerde Cantillon Marsbier in Estaminet Le Zageman in Brussel te drinken of eentje in de brouwerij van Cnudde in Gavere.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten