Onafhankelijke journalistiek

De criticus uithangen is altijd plezant en dus moet bierman eerlijkheidshalve toegeven dat hij zich bij een vorige gelegenheid goed geamuseerd heeft met het schrijven van de uiterst individuele en snel wisselende stemmingen die door zijn hoofd schoten bij het bekijken van Vlaanderens meest gevierde bierprogramma tot op heden (Tournée Générale - seizoen 1). Maar al bij al bestaat zo een doorgedreven kritiek uiteindelijk toch alleen maar uit wat krabben met een roestige nagel aan de oppervlakkige laag afschilferend vernis, die Canvas twee jaar geleden op onze langzaam uit de internationale mode rakende bierwereld probeerde te plakken.
Ook bij de laatste aflevering kreeg bierman last van een breed scala aan bipolaire emoties waarbij een zware aanval van plaatsvervangende schaamte nog het langst bleef hangen. Maar bij deze laatste aflevering zat toch ook iets meer fundamenteel fout. Genoeg om er nog eens – ten derde male, maar nu echt de laatste keer, erewoord – op terug te komen.

Dat ze bij de nationale omroep indertijd besloten hebben om een programma te maken over bier is opmerkelijk en uiterst positief. Blijkbaar vond niet alleen bierman dit, want de presenatoren van het programma werden voor hun diensten aan het brouwerijwezen in de laatste aflevering opgenomen in de Orde van de Ridders van de Roerstok, een organisatie die iedereen die iets is of doet met bier in ons land verenigt.
Echt vrolijk werd bierman niet van deze wat vreemde vertoning. Maar veel meer nog dan over deze aandoenlijke ceremonie, fronste bierman de wenkbrauwen bij het eigenaardige feit dat er tijdens Tournée Générale onder dezelfde naam een middelmatig bier werd gebrouwen en in één beweging ook op de markt werd gebracht. Helemaal zeldzaam wordt het natuurlijk als dit bier tussendoor ook nog eens in de loop van het programma wordt gemaakt, geproefd en beoordeeld door dezelfde biermensen die in de voorgaande afleveringen ook al héél mooi hun brouwerij in beeld hebben gekregen. Persoonlijk is bierman van mening dat Tournée Générale een weinig opmerkelijk en weinig origineel bier is dat niet speciaal goed of slecht valt te noemen. Gewoon goed gemaakt bier Vlaamse stijl zonder weerhaken. Misschien zit bierman er met zijn oordeel helemaal naast, maar er was nu eenmaal niemand bij de beoordeling aanwezig die het bier objectief en boven alle verdenking verheven kon smaken. Jammer dus dat bierdrinkend Vlaanderen nooit zal weten wat specialisten nu écht van het bier vonden.
Ergens klopt er hier toch iets niet? Als politieke journalisten schrijven voor een partijblad krijgen ze bakken kritiek over zich heen (laat staan dat ze het zouden durven om de ideologische lijn van een partij uit te schrijven). Maar heel wat publicaties over bier op televisie of in de geschreven pers worden gemaakt door mensen die heel dicht aanschurken tegen de belangenorganisatie van de Orde van de Ridders van de Roerstok en dat maakt van hun teksten en prentjes één grote eenzijdig positieve en eigenlijk ook wat eentonige reclamespot voor Belgisch Bier. Voorwaar een vrolijke billenklets in de olijke cirkel van de bieroligarchie … en toffe jongens onder elkaar dat we zijn...

Uit dit soort doorgeslagen journalistieke inteelt worden doorgaans gedrochten geboren en eigenlijk … uiteindelijk … bewijst Canvas hiermee zichzelf en de nationale biercultuur geen dienst. Als het vals is, is het waardeloos, zo denkt bierman en dus moet iedereen die zich een oordeel wil vormen over een bepaald bier, dit ook zo onafhankelijk mogelijk proberen te doen. Dat betekent in de eerste plaats afstappen van dit soort oppervlakkige goed nieuws shows, waarbij alles wat door vrienden wordt gemaakt in het juiste land en met ongeveer de juiste ingrediënten boven alle kritiek verheven is. Wie kritisch is moet heeft niet de opdracht om elke bierscheet te parfumeren, maar moet duidelijk durven aangeven wanneer bepaalde bieren onder de norm scoren. Een onafhankelijke bierrecensent moet geen angst hebben dat hij een brouwerij niet meer zal binnen mogen of zijn goede vriend de brouwer zal schofferen. En brouwers zouden dankbaar moeten zijn dat hun producten in een eerlijk licht komen te staan want hier liggen de kiemen van blijvende successen, ook – vooral - internationaal. Niet in het zich omringen met al te zeer gelijkgestemden.
Overigens. Wie even rondkijkt kan heel wat degelijke bierrecensies vinden. Gewoon even door de bovenste laag heen bijten (en door de flauwe zever van bierman). Vanaf dan wordt het interessant.

Geen opmerkingen: