Buffalo Belgian Stout


Hoewel de wedergeboorte van Stout in onze contreien zich volstrekt ongerelateerd met van de economische crisis, onverminderd voortzet, sluit Bierman niet geheel bij voorbaat uit dat enige twijfel in het hart van zelfs zijn trouwste lezers was geslopen, geïnstigeerd door het uitblijven van verdere berichtgeving hieromtrent. Alle begrip hiervoor natuurlijk, twijfel en geloof gaan hand in hand. Maar terwijl de wereld langzaam verder ging met gek worden, zat Bierman het Antwerpse Bierhuisje hard te genieten van een Buffalo Belgian Stout uit Sint Lievens Houtem. Een bier waarover Bierman u graag meer vertelt.

De Buffalo is de absolute ondergrens van de Stout. Het bier is donderbruin in plaats van zwart, de body is wat minder plakkerig en alle voor de hand liggende Stoutsmaken (zoet in de aanhef, gevolgd door gebrande smaken, chocolade en koffie en in de afdronk wat bitterheid) komen wat minder sterk door. Ook het alcoholpercentage van de Buffalo haalt de dubbele cijfers niet meer. Maar Less is More en De Buffalo Belgian Stout is een heerlijk stevig doordrinkbier geworden dat met veel verdienste de brug slaat tussen Barley Wine en Russian Imperial Stout.

En daarmee is Bierman weer eens van zijn wankele barkruk gevallen van het verschieten. De Stout is in onze contreien nog maar pas hergeboren en hij wordt alweer heruitgevonden door één of andere brouwer weer eens iets nieuws wilde proberen.
Een of ander brouwer is natuurlijk ook weer wat kort door de bocht, want Brouwerij Van Den Bossche in Sint Lievens Houtem maakt al jaren zeer degelijk bier op hoog niveau. De originele interpretaties van bieren in het Buffalo gamma (naast de Stout is er ook nog een Bitter en een zwarte 1907) lijken een bijna vanzelfsprekende evolutie voorbij het voor de hand liggende gamma abdijbieren.

De legende die de brouwer overigens van onder het stof blaast rond zijn bier is de moeite van het vertellen meer dan waard. Ze vertoont wel wat gelijkenissen met andere bierlegendes, wat meestal wijst op een iets geringere historische nauwkeurigheid. Maar het mooie aan legendes is dat dit eigenlijk geen bal uitmaakt. Bierman citeert even van op de site: Toen rond 1907 het Amerikaanse circus ‘'Buffalo Bill'' zijn tenten op het dorpsplein had opgeslagen vroegen de brouwersgasten aan grootvader Arthur of zij tijdens het koken van het bier naar de middagvertoning mochten gaan van het circus.
De brouwersknechten betaalden een jongen om tijdens de voorstelling op het vuur onder de brouwketel te letten. Die had goed gestookt doch weinig geroerd zodat het bier licht verbrand was en er een ander bier was ontstaan. Eigenlijk de schuld van het circus. Men liet het bier gisten en na afloop had men een bier dat zwaarder was en een niet onaangename licht verbrande smaak had. Het bier werd verkocht onder de naam ‘'Buffalo'' en wordt heden ten dage gebrouwen met speciale mouten om dezelfde smaak te bekomen.

Buffalo Bill en zijn rondreizend circus, het Cirque Du Soleil van voor de Grooten Oorlog,  moeten bij het begin van vorige eeuw heel wat indruk hebben gemaakt op locale bevolking. Het feit dat dit ongelooflijk mooi gestileerde beeld nu terugkomt op een smakelijk vintage bier, zoals oma en opa het in hun jonge jaren nog dronken is voorwaar een weinig ontroerend. De Stout in België wacht nog gouden jaren. 

1 opmerking:

Billy zei

ik ben een tijdje geleden met de Waregemse Bierfanaten naar de brouwerij geweest (https://houdenvanhetleven.wordpress.com/2011/10/09/bustrip-wbf/)
en ik vond deze Buffalo persoonlijk één van de beste biertjes die we toen geproefd hebben.

Groetjes!