Maes Radler: Bier en Citroenen


De laatste tijd kan Bierman zich moeilijk van de indruk ontdoen dat het voor vele kleine en grote brouwerijen spannende tijden zijn. De toenemende vraag naar Belgische bieren wereldwijd en een veel betere toegankelijkheid van hoogwaardige productiemethodes voor kleinere brouwsels geeft aan brouwers de mogelijkheid om nieuwe projecten te beginnen, waar slechts een handvol jaren geleden geen enkele marge voor bestond. De bierwereld wordt kortom overspoeld met een schier eindeloze vloed aan klassieke, verbeterde, nieuwerwetse, gewaagde, absurde of zelfs ondrinkbare maar wel goed gevonden bieren. En daar kan Bierman alleen maar dankbaar voor zijn.

Elke brouwer hoopt natuurlijk om bij elke nieuwe creatie het meest volmaakte, meest ontroerende en eerlijke bier te maken dat ooit de ketel heeft verlaten. Maar tegelijk hoopt elke brouwer ook om dat ene bier te maken dat perfect is afgestemd op de smaak van iedere bierdrinker waar ook ter wereld zodat het volmaakte bier hand in hand kan gaan met indrukwekkende verkoopcijfers. Elk nieuw bier is een ongeleid projectiel en heel af en toe treft zo een blind schot doel… Waarbij de droge blikken klank van een raak geschoten bier door merg en been gaat van de volledige bierwereld en binnen het half jaar zowat het volledige brouwend hinterland een degelijke kopie klaar heeft.

Misschien was het Hopus dat als eerste hoge gisting, pilsmout en een grote nadruk op aromatische hop combineerde. Zeker is dat de combinatie op korte tijd universeel is geworden. Later kwam daar nog de truc met  de Citrahop bij, aromatische hop met citroensmaak, waardoor de nieuwe lichting bieren erg verfrissend smaakten. De populariteit van de deze bieren hangt samen met een zekere vermoeidheid tegenover zoete fruitbieren en de authenticiteit van heldere, bittere hopsmaken. Ook de populariteit van de bierkeuken zal er van ver wel iets mee te maken hebben Een goed geparfumeerd bier met citroensmaak is erg lekker bij heel wat visgerechten. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende brouwerij alvast een, al dan niet geslaagde versie van dit bier in dit nieuwe genre in huis.

De Krieken van vroeger zijn dus citroenen van nu geworden en een voor de hand liggende evolutie hiervan is een bier van lage gisting waaraan nadrukkelijk Citra hop werd toegevoegd. In Duitsland bestaat er al enige tijd een versie van dit bier: de Fresh Hop Citra Pils van de August Schell Brewing Co. Het is maar een kwestie van tijd voor een of andere brouwer hier te lande deze open deur intrapt. Bierman vermoedt dat de vermelding van Pils op de flessen van Xtreme Hop van Delhaize teruggaan op een eerder ongelukkige spellingfout. Aangezien ook de makers van het bier, de Proefbrouwerij nergens vermeld worden, zal er waarschijnlijk wel enige finaliteit zitten in dit soort slordigheden zitten.

Sommige brouwers kunnen blijkbaar niet wachten om hun tijd ver vooruit te zijn. Recent kondigde Avant-garde brouwerij Alken Maes aan dat ze de bodem van onze laatste nieuwe trotse aromatische biertrend eigenhandig met een blikken vork zullen uitschrapen met de creatie van de Maes Radler. Het haren ten berge rijzende geluid dat daarbij uit de brouwketels zal opklinken is de rouwzang van een doodgeboren bier. Dit nieuwe drankje zal bestaan uit Pils en Citroensap en wordt gemaakt voor vrouwelijke drinkers van wijn en Cava en voor wielertoeristen die tijdens de koers niet van hun fiest zijn gevallen en na de koers iets anders willen drinken dan water. Bier, citroen en uitpersen, het past blijkbaar allemaal in één zin tegenwoordig.
En dus heeft het stralende aura van Aromatische hop nog maar pas haar zenit bereikt en daar dienen de eerste schaduwen zich reeds aan: Brouwerijen verkopen nu krieken voor citroenen. Het is een troost te weten dat de volgende trend in Bierland zonder twijfel nog beter, boeiender en zaliger zijn dan de huidige pareltjes van bieren en dat kwaliteit toch altijd boven zal drijven. Het schuim dat volgt in het kielzog van echte innovatie moet Bierman er maar bijnemen. Misschien zal die Radler zelfs nog een heel smakelijke drank worden, maar de verwarring met echt bier blijft een spijtige zaak. 

Geen opmerkingen: