De laatste tijd kan Bierman zich moeilijk van de
indruk ontdoen dat het voor vele kleine en grote brouwerijen spannende tijden
zijn. De toenemende vraag naar Belgische bieren wereldwijd en een veel betere
toegankelijkheid van hoogwaardige productiemethodes voor kleinere brouwsels geeft
aan brouwers de mogelijkheid om nieuwe projecten te beginnen, waar slechts een
handvol jaren geleden geen enkele marge voor bestond. De bierwereld wordt kortom
overspoeld met een schier eindeloze vloed aan klassieke, verbeterde,
nieuwerwetse, gewaagde, absurde of zelfs ondrinkbare maar wel goed gevonden
bieren. En daar kan Bierman alleen maar dankbaar voor zijn.
Elke brouwer hoopt natuurlijk om bij elke nieuwe
creatie het meest volmaakte, meest ontroerende en eerlijke bier te maken dat
ooit de ketel heeft verlaten. Maar tegelijk hoopt elke brouwer ook om dat ene
bier te maken dat perfect is afgestemd op de smaak van iedere bierdrinker waar
ook ter wereld zodat het volmaakte bier hand in hand kan gaan met
indrukwekkende verkoopcijfers. Elk nieuw bier is een ongeleid projectiel en
heel af en toe treft zo een blind schot doel… Waarbij de droge blikken klank
van een raak geschoten bier door merg en been gaat van de volledige bierwereld
en binnen het half jaar zowat het volledige brouwend hinterland een degelijke
kopie klaar heeft.
Misschien was het Hopus dat als eerste hoge gisting,
pilsmout en een grote nadruk op aromatische hop combineerde. Zeker is dat de
combinatie op korte tijd universeel is geworden. Later kwam daar nog de truc
met de Citrahop bij, aromatische hop met
citroensmaak, waardoor de nieuwe lichting bieren erg verfrissend smaakten. De
populariteit van de deze bieren hangt samen met een zekere vermoeidheid tegenover
zoete fruitbieren en de authenticiteit van heldere, bittere hopsmaken. Ook de
populariteit van de bierkeuken zal er van ver wel iets mee te maken hebben Een
goed geparfumeerd bier met citroensmaak is erg lekker bij heel wat
visgerechten. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende brouwerij alvast een,
al dan niet geslaagde versie van dit bier in dit nieuwe genre in huis.
De Krieken van vroeger zijn dus citroenen van nu
geworden en een voor de hand liggende evolutie hiervan is een bier van lage
gisting waaraan nadrukkelijk Citra hop werd toegevoegd. In Duitsland bestaat er
al enige tijd een versie van dit bier: de Fresh
Hop Citra Pils van de August Schell
Brewing Co. Het is maar een kwestie van tijd voor een of andere brouwer
hier te lande deze open deur intrapt. Bierman vermoedt dat de vermelding van
Pils op de flessen van Xtreme Hop van Delhaize teruggaan op een eerder ongelukkige
spellingfout. Aangezien ook de makers van het bier, de Proefbrouwerij nergens
vermeld worden, zal er waarschijnlijk wel enige finaliteit zitten in dit soort
slordigheden zitten.
Sommige brouwers kunnen blijkbaar niet wachten om hun
tijd ver vooruit te zijn. Recent kondigde Avant-garde brouwerij Alken Maes aan
dat ze de bodem van onze laatste nieuwe trotse aromatische biertrend
eigenhandig met een blikken vork zullen uitschrapen met de creatie van de Maes Radler. Het haren ten berge
rijzende geluid dat daarbij uit de brouwketels zal opklinken is de rouwzang van
een doodgeboren bier. Dit nieuwe drankje zal bestaan uit Pils en Citroensap en
wordt gemaakt voor vrouwelijke drinkers van wijn en Cava en voor
wielertoeristen die tijdens de koers niet van hun fiest zijn gevallen en na de
koers iets anders willen drinken dan water. Bier, citroen en uitpersen, het
past blijkbaar allemaal in één zin tegenwoordig.
En dus heeft het stralende aura van Aromatische hop
nog maar pas haar zenit bereikt en daar dienen de eerste schaduwen zich reeds
aan: Brouwerijen verkopen nu krieken voor citroenen. Het is een troost te weten
dat de volgende trend in Bierland zonder twijfel nog beter, boeiender en
zaliger zijn dan de huidige pareltjes van bieren en dat kwaliteit toch altijd
boven zal drijven. Het schuim dat volgt in het kielzog van echte innovatie moet
Bierman er maar bijnemen. Misschien zal die Radler zelfs nog een heel smakelijke
drank worden, maar de verwarring met echt bier blijft een spijtige zaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten