Bierman heeft het voorrecht te leven in een uitermate boeiende tijd, waarin de biermarkt zich gedraagt als een stampende mammoettanker in volle orkaan voor de kust van een of ander uiterst waardevol natuurgebied. Zolang de motoren blijven draaien is er met de waardevolle lading niets aan de hand natuurlijk, maar de richting durft wel eens wat onzeker te worden en het is ook beter om niet te veel voorstellingen te maken over wat er allemaal kan mislopen.
In dit soort zelfverklaarde ‘best of times’, vol vernieuwing, vooruitgang en het tot vervelens toe opgestuwd worden in de vaart der volkeren, kan het verrassend deugd doen om als argeloze consument nog eens stilletjes langs de uitgestalde bieren in de lokale supermarkt te schuifelen en de flesjes van oude vertrouwde brouwsels bijna onmerkbaar zacht even met de hand te beroeren, onderwijl zachtjes de namen prevelend van bieren, die al op de markt waren nog voor er een markt bestond voor bieren. De Gulden Draak bijvoorbeeld, om maar iets te zeggen.
De witgeschilderde buikflesjes van de Gulden Draak (brouwerij Van Steenberge in Ertvelde) vormen een mooi voorbeeld van een bier dat een kwarteeuw geleden, schijnbaar moeiteloos een plaats veroverde in het hart van de bierdrinkende Vlaming. Het bier werd vernoemd naar de trotse gouden draak die op de toren van het Gentse Belfort staat en draagt deze ook in het logo. Volgens Michael Jackson, zaliger gedachtenis, gaat het om een roodbruine variant van Piraat. De Piraat werd ontwikkeld als een wat meer gehopt interpretatie van de alles en iedereen overheersende Duvel, in een poging om wat van dit succes mee te pikken. Volgens de net genoemde bierlegende overheerst vooral mout en karamel in de Gulden Draak. In het wat mank lopende geheugen van Bierman toonde de Gulden Draak, net als generatiegenoot Delirium Tremens, ook heel wat drop en anijs, maar het is mogelijk dat dit wat vertekend is geraakt doorheen de jaren. Overigens raken de flesjes van de Gulden draak zeer vaak in lege Duvelbakken verzeild, waar ze door hun identieke vorm, maar spierwitte kleur voor verwarring zorgen in de bottelarij. Er bestaat een ontroerende samenwerking tussen Moortgat en Van Steenberge om iedereen tot ieders tevredenheid van de juiste flessen te voorzien.
De nieuwe interpretatie van de Gulden Draak, draagt het getal 9000 in de titel, wat verwijst naar de postcode van de stad Gent. Het is een volgens de regels van de kunst gebrouwen Quadrupel, wat betekent dat er vier keer meer mout in het bier zit dan dat dit bij pils het geval is. De term Quadruppel overlapt een weinig met de klassieke benaming Gerstewijn (een bier op basis van gerstemout dat meer dan 10° alcohol toont). Veel mout resulteert nu eenmaal na gisting vaak in veel alcohol.
Opmerkelijk genoeg gaat het bij deze interpretatie van Van Steenberge niet om een voor de hand liggend donkerbruin, maar om een relatief helder amberkleurig bier. Wat onverwacht is, maar zeker niet onaangenaam en het bier ook een duidelijk onderscheid van het groeiend legioen aan genregenoten. De 9000 is minder complex dan het overvloedig smakende origineel, maar heeft wel de body en kracht van een klassieke Gerstewijn. Waarschijnlijk worden de gebruikelijke gebrande smaken niet meer binnengebracht door de mout tijdens het brouwen en worden heel wat andere aroma’s overheerst door de nadrukkelijke aanwezigheid van alcohol en restsuiker. Dat geeft een mooi hartverwarmend effect. Wie het avontuur van een Gulden Draak 9000 aangaat en zich kan meten met een paar goede slokken van dit smakelijke bier, mag zich verwachten aan een interessante krachtmeting en een hele mooie avond.
Ertvelde is overigens ook het dorp waar Vlaams Schlagertalent Eddy Wally groot is geworden, maar dat heeft niks met bier te maken.
2 opmerkingen:
Gert alias Bierman. Ik weet welke man dit biertje meebracht voor jou.
Je moet dit zeker eens combineren met een praline (de Paardenkop in melkuitvoering) past hier wonderwel bij. Foto kan je vinden op deze pagina:
https://www.facebook.com/Bierenpralines?fref=ts
redelijk recent bericht...
Een reactie posten