Mont des Cats: de nieuwe Trappist

De laatste tijd verschijnen regelmatig nieuwe loten aan de toch al indrukwekkende stamboom  van de Trappistenbieren en als mondige biermens die helemaal mee is met de steeds toenemende gekte van zijn tijd, kan Bierman natuurlijk niet anders dan af en toe hierover ongevraagd zijn menig ten berde te brengen. In de hoop natuurlijk dat de paters Trappisten het hem ten overvloede willen vergeven. 
De laatste telg in de onstuitbare Trappistengolf komt uit Frankrijk. Het nieuwe amberkleurige bier waarover het gaat, is verbonden aan de abdij van Catsberg en luistert naar de naam ‘Mont des Cats’ wat niet geheel bezijden een logische en consequente nomenclatuur is, een sobere gesloten kloosterorde meer dan waardig. Het bier is de geestelijke opvolger van een oerbier dat ruwweg tussen liberale revoluties van 1848 en het eerste kanonschot van de eerste wereldoorlog werd geproduceerd. De productie eindigde omdat de Catsberg vanwege zijn strategische ligging tijdens de oorlog grondig werd gebombardeerd. Iets wat zelf brouwerijen niet overleven. 

Vanuit een bijzondere interesse voor het stuk Vlaanderen dat zich toevallig over de Franse grens bevindt, is Bierman in onverdachte tijden wel eens op bezoek geweest op de bijzonder mooie Catsberg. Het landschap is er bij momenten ronduit fenomenaal en de wandelingen en fietstochten die in de buurt te doen zijn, rechtvaardigen moeiteloos een meerdaags verblijf, zeker met Franse pareltjes als St. Omer, Wissant en Bergues in de buurt. Het handvol, wat beter ingelichte, toeristen dat elk weekend trouw uit de buurt komt aangewaaid op de berg, prevelt doorgaans een eenvoudig gebed in abdij, om zich daarna met nog meer smaak van een heerlijk stuk kaas en een dikke homp brood te kunnen bedienen.  En sinds kort kunnen ze zich dus ook te goed doen aan de Mont des Cats, wat onverdeeld een duidelijke meerwaarde mag heten.

Iedereen die zich een beetje bierliefhebber noemt zal zich ondertussen wel blindelings de mantra van het Authentic Trappist Label voor de geest halen, waarin staat dat een officieel Trappistenbier binnen de muren van de abdij gebrouwen moet worden met ten minste één actieve pater in de buurt (en dat de opbrengst naar goede werken dienen te gaan). Omdat de Mont des Cats niet in de naamgevende abdij wordt gebrouwen, maar volgens vastgelegd recept bij de medetrappisten van Chimay, komen ze helaas niet in aanmerking voor het officiële trappistenlogo. Gelukkig heeft dit de paters er niet van weerhouden om de eenvoudige en eerlijke vermelding ‘Trappist Bier’ wel prominent en drietalig op het etiket te plaatsen. Iets wat Bierman ten zeerste kan waarderen, al was het alleen maar omdat het de waarheid is. Het zou redelijk absurd zijn om een Trappistenbier geen Trappist te noemen. Overigens kan Bierman het op deze plaats niet nalaten om zich breed glimlachend af te vragen of nog bierliefhebbers het ironisch vinden dat de eerste Franse Trappist niet in Frankrijk maar in België wordt gebrouwen. 

De Mont des Cats zelf is amberkleurig en heeft 7,6 % alcohol. De smaak is redelijk neutraal en weinig opmerkelijk en de fijneparelende sneeuwwitte schuimkraag geeft te weinig weerstand. Het zijn enerzijds allemaal eigenschappen die Bierman niet echt warm maken, maar die hij wel vaker in Franse bieren heeft teruggevonden en die bij hem het vermoeden doen rijzen dat Fransen hun bier gewoon graag neutraal en weinig opmerkelijk drinken. Anderzijds heeft dit bier deze eigenschappen ook gemeen heeft met de eerste brouwsels van de Achelse Kluis en zijn de bieren van deze brouwerij achteraf nog aanzienlijk in de goede richting geëvolueerd. Dus, de Trappisten kennende, gaat het ook met dit bier waarschijnlijk nog goed komen. In afwachting daarvan is de de Mont de Cats een bier dat vooral als het gedronken wordt met uitzicht op het naamgevende klooster goed tot zijn recht komt. Tenzij de Fransen écht graag hun bier neutraal en weinig opmerkelijk hebben. Dan moeten ze niet veel meer veranderen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Niet geheel ter zake Mont des Cats maar er zijn wel overeenkomsten : duitsland heeft ook maar één trappistenklooster , Abtei Mariawald, waar ze tot de jaren 60 bier brouwden. Tegenwoordig laten ze het brouwen bij Bitburg. De naam is Fluitter en het is, jawel, een tripel met 9 % alcohol.