Donum Ignis Zoem Zoem

Doorheen de jaren is de naam Bierman langzaam uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd monument dat onverdeeld wordt bewonderd en vereerd door iedereen die van ver of dichtbij iets met bier te maken heeft. Grote brouwerij sturen hem fanmail en dikbetaalde managers staan in rijen voor zijn tafeltje in Café Spleen op de blauwe dokken om een half woord met hem te kunnen wisselen. Geheel terecht natuurlijk. Bierman weet nu eenmaal als geen ander wat er in een waar bierhart omgaat. Indien morgen de mondiale Apocalyps uitbreekt staat Bierman dan ook bovenaan de lijst van mensen die kost wat kost veilig de geheime NATO-schuilkelders onder de Kemmelberg moet bereiken, teneinde de schrale restanten van de mensheid ook in toekomstige generaties over bier te kunnen blijven vertellen. En wie weet, gaan ooit de verhalen van Bierman nog intergalactisch.

Maar “sterk, intelligent en bescheiden” is steeds het motto geweest van Bierman en dus stijgen welverdiende lof en eer zeker en geheel niet naar zijn hoofd. Bierman beperkt zich niet tot gesprekken met grote merken en gestelde lichamen, maar is graag en vaak bereid om alles wat van ver of dichtbij met bier te maken heeft tot zich te nemen. In een land waar de microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond schieten is dat voorwaar geen eenvoudige opgave.

Zo bleek bijvoorbeeld dat van de ene dag op de andere in Sinaai een nieuwe ambachtelijke microbrouwerij gegroeid staat die luistert naar de poëtische naam Donum Ignis. Wat dat betekent mag Bart De Wever weten. Ze brouwen er NOORDerbier (blond, vier verschillende mout en evenveel hopsoorten) en ZUIDerbier (bruin).  Beide bieren koesteren een mooie vrouw op het etiket, de haren los in de respectievelijke noorder- dan wel zuiderwind, waardoor voor de argeloze consument het eindresultaat op meer dan één manier aangenaam wordt.
Even interessant is het feit dat het derde bier van deze kleine maar vurige brouwerij meteen een honingbier is. Na vele jaren het veld vrijwel volledig voor zich alleen te hebben gehad, krijgt het onovertroffen duo Barbar en Bieken langzaam meer en meer concurrentie. Vooral kleine brouwerijen durven tegenwoordig met een nieuw honingbier uitpakken. Zou honingbier, na kriek, Stout en Citrahop de volgende trend worden in Bierland? In de oude tijden stond Mede, bier waarin honing werd meegebrouwen alvast bekend als een ware  godendrank en dat was, naar Biermans intergalactisch gesanctioneerde mening, volledig terecht. Er zit bovendien meer dan voldoende potentieel in en past naadloos in de toenemende hang naar eerlijke en zuivere ingrediënten, bij voorkeur van biologische teelt of oorsprong. Een meer zoet en onverdacht ingrediënt dan honing is in de vrije natuur niet te vinden en zeker niet toevallig maakt de brouwmeester reclame met de fijne opmerking dat het zijn bieren vrij zijn van schuimstabilisatoren, bewaarmiddelen en sulfiet. Na de ronduit  gruwelijke ervaring met de Hertog Jan Grand Prestige begrijpt Bierman beter dan ooit hoeveel dit voor een bier kan betekenen.


In tegenstelling tot de bestaande interpretaties van honingbier, streefde de brouwer van Zoem Zoem bewust naar een wat mindere zoetheid van het bier, Hij slaagt er wonderbaarlijk goed in om een origineel en smakelijk bier af te leveren, maar daarbij gaat toch ook iets van de aantrekkelijke honingsmaak verloren die Bierman verwachtte terug te vinden. Nu ja, het leven is keuzes maken en deze keuze is zeker de moeite waard om bij gelegenheid – een warme zomerdag in juni - eens uit te proberen. 

Geen opmerkingen: