De waardering van Bierman voor de traditionele
Henegouwse seizoensbieren is bijzonder groot. Iedereen die het waagt om over de
Kwaremont tot voorbij Ronse te trekken, die weet dat deze streek een van de
rijkste Bieraders ter wereld heeft. Niet enkel het aantal brouwerijen, maar
vooral de kwaliteit van wat ze daar produceren is ronduit monumentaal te
noemen. De seizoensbieren (of Saison) zijn zondermeer de meest kenmerkende van
de streek te noemen. In alle eerlijkheid moet Bierman evenwel toegeven dat hij
deze Bieren de afgelopen jaren wat stiefmoederlijk behandeld heeft. Allerhande
nieuwerwetse brouwtoestanden de afgelopen jaren om ter hardst om Biermans aandacht.
Nieuwe biertrends schieten sneller uit de grond dan Bierman het kan behappen en
het aantal smakelijke bieren op de vrije markt is met geen macht ter wereld bij
te houden.
Maar gelukkig is er weinig meer betrouwbaar als
het wisselen van de seizoenen. Te midden van al het nieuwerwetse biergeweld
staan als rustige en standvastige zekerheid de traditionele Saison bieren zoals
die al voor de industriële revolutie uit de ketels stroomden. En dus kan
Bierman de komende decennia rustig verder leven in de geruststellende zekerheid
dat het seizoensbier altijd zal blijven bestaan. De komende weken zal hij
overigens proberen zijn achterstand in te halen door het traditionele
seizoensbier uitgebreid te belichten.
Henegouwen, de streek waar het allemaal om
draait, is gekend als het stuk van België waarvan iedereen de naam van op
school leert, maar waar zelden iemand vrijwillig op bezoek gaat. In dit milde,
open land met trage heuvels die hier en daar dichtgeplamuurd zitten met oude
industrie en antieke scheefbouw, brouwen de boeren sinds jaar en dag met het
winterse graanoverschot een licht en verfrissend bier dat kan doorgedronken
worden bij de zware arbeid op het veld. Om de houdbaarheid van het bier te
vergroten werd dit extra stevig gehopt en omdat geen boerenknecht met zijn zeis
in zijn voet zou steken werd het alcoholgehalte van deze bieren erg laag
gehouden (3%). Deze bieren zouden later de naam ‘Saison’ krijgen.
Nadat de gewoonte van het thuisbrouwen langzaam
uit de streek verdween, namen de lokale brouwerijen de productie op een meer
systematische wijze over, waarbij ze het alcoholgehalte van een stevige pils
meegaven (5-6 %). De Saison wordt nu ook doorheen het hele jaar gebrouwen. Het
is erg typerend voor de rustige en open mentaliteit van de Henegouwers dat ze
hun merk “Saison” naar de mode van de tijd ook beschermden, maar tegelijk de criteria
een weinig rommelig hielden en zelfs de mogelijkheid gaven aan brouwers van
buiten de streek om ook Saison te produceren. Bierman geeft voor de gelegenheid
de criteria nog mee, maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat iedereen
Saison mag brouwen en dat ze er op vertrouwen dat mensen het een bierhart het
verschil tussen een eerlijk bier en middelmaat wel zullen opmerken.
Om de naam te kunnen dragen mag een bier op
niet meer dan twee punten van de lijst afwijken (bron: wikipedia):
- Bier van hoge gisting met
nagisting
- Gebrouwen in de provincie Henegouwen
- Alc. vol. tussen 5% en
6,5%
- Donkerblond tot amberkleurig
- Dorstlessend van karakter
- Goed
gehopt en/of gekruid
- Hoge vergistingsgraad (geeft een "droog"
bier)
- Afgevuld in 75cl flessen
- Vooral regionaal verkrijgbaar
- Hoofdzakelijk
gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk.
Soms is het inderdaad gewoon beter om regels af
te schaffen en de dingen voor zich te laten spreken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten