Saison

De waardering van Bierman voor de traditionele Henegouwse seizoensbieren is bijzonder groot. Iedereen die het waagt om over de Kwaremont tot voorbij Ronse te trekken, die weet dat deze streek een van de rijkste Bieraders ter wereld heeft. Niet enkel het aantal brouwerijen, maar vooral de kwaliteit van wat ze daar produceren is ronduit monumentaal te noemen. De seizoensbieren (of Saison) zijn zondermeer de meest kenmerkende van de streek te noemen. In alle eerlijkheid moet Bierman evenwel toegeven dat hij deze Bieren de afgelopen jaren wat stiefmoederlijk behandeld heeft. Allerhande nieuwerwetse brouwtoestanden de afgelopen jaren om ter hardst om Biermans aandacht. Nieuwe biertrends schieten sneller uit de grond dan Bierman het kan behappen en het aantal smakelijke bieren op de vrije markt is met geen macht ter wereld bij te houden.
Maar gelukkig is er weinig meer betrouwbaar als het wisselen van de seizoenen. Te midden van al het nieuwerwetse biergeweld staan als rustige en standvastige zekerheid de traditionele Saison bieren zoals die al voor de industriële revolutie uit de ketels stroomden. En dus kan Bierman de komende decennia rustig verder leven in de geruststellende zekerheid dat het seizoensbier altijd zal blijven bestaan. De komende weken zal hij overigens proberen zijn achterstand in te halen door het traditionele seizoensbier uitgebreid te belichten.

Henegouwen, de streek waar het allemaal om draait, is gekend als het stuk van België waarvan iedereen de naam van op school leert, maar waar zelden iemand vrijwillig op bezoek gaat. In dit milde, open land met trage heuvels die hier en daar dichtgeplamuurd zitten met oude industrie en antieke scheefbouw, brouwen de boeren sinds jaar en dag met het winterse graanoverschot een licht en verfrissend bier dat kan doorgedronken worden bij de zware arbeid op het veld. Om de houdbaarheid van het bier te vergroten werd dit extra stevig gehopt en omdat geen boerenknecht met zijn zeis in zijn voet zou steken werd het alcoholgehalte van deze bieren erg laag gehouden (3%). Deze bieren zouden later de naam ‘Saison’ krijgen.

Nadat de gewoonte van het thuisbrouwen langzaam uit de streek verdween, namen de lokale brouwerijen de productie op een meer systematische wijze over, waarbij ze het alcoholgehalte van een stevige pils meegaven (5-6 %). De Saison wordt nu ook doorheen het hele jaar gebrouwen. Het is erg typerend voor de rustige en open mentaliteit van de Henegouwers dat ze hun merk “Saison” naar de mode van de tijd ook beschermden, maar tegelijk de criteria een weinig rommelig hielden en zelfs de mogelijkheid gaven aan brouwers van buiten de streek om ook Saison te produceren. Bierman geeft voor de gelegenheid de criteria nog mee, maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat iedereen Saison mag brouwen en dat ze er op vertrouwen dat mensen het een bierhart het verschil tussen een eerlijk bier en middelmaat wel zullen opmerken.

Om de naam te kunnen dragen mag een bier op niet meer dan twee punten van de lijst afwijken (bron: wikipedia)
- Bier van hoge gisting met nagisting
- Gebrouwen in de provincie Henegouwen
- Alc. vol. tussen 5% en 6,5%
- Donkerblond tot amberkleurig
- Dorstlessend van karakter
- Goed gehopt en/of gekruid
- Hoge vergistingsgraad (geeft een "droog" bier)
- Afgevuld in 75cl flessen
- Vooral regionaal verkrijgbaar
- Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk.


Soms is het inderdaad gewoon beter om regels af te schaffen en de dingen voor zich te laten spreken. 

Geen opmerkingen: