Saison Dupont

Biergoeroe en redder van het vaderlandse bier Michael Jackson zaliger gedachtenis, kon in zijn tijd eindeloos de loftrompet afsteken over de traditionele Henegouwse seizoensbieren en de talloze varianten hierop die overal te lande bestaan. Zijn liefde voor deze bieren was bijzonder groot, maar toch kon zelfs hij bij momenten toch niet op tegen de sluiter van onwetendheid en onverschilligheid die over deze nauwelijks in kaart gebrachte bierschat hing. Het volgehouden missioneringswerk van Jackson had iets van preken in een dorstige woestijn. In een land waar trappisten en Oude Geuzebieren het voor het zeggen hebben, bleek het zelfs voor ingewijde bierliefhebbers soms moeilijk om het bijzondere karakter van de Saison te vatten en te waarderen. In alle eerlijkheid moet ook Bierman toegeven dat hij vaak nogal vlot over de seizoensbieren heengaat. Het is een soort van blind, maar ook wat naïef vertrouwen dat ze er altijd zijn geweest en vooralsnog niet op het punt staan om uit te sterven. Helaas gaat ook goed bier dat niet verkoopt vroeg of laat kapot of komt in de verkeerde handen terecht.
Vandaar dat Bierman na een zorgvuldig gewetensonderzoek en een strenge vastenperiode naar de zolder van zijn fermette is geslopen om daar van onder het stof en de spinnenwebben zijn goede oude loftrompet boven te halen. Te beginnen bij de Saison Dupont.

In de tijd dat boeren nog zelf brouwden en hun giststammen samen met heel wat andere dingen het hele dorp rondgingen, stond er in het onooglijke dorp Tourpes-Leuze de brouwerij van Rimaux. Net na de Groten Oorlog kocht de familie Dupont de zaak over om te beletten dat ze van miserie naar Canada zouden moeten emigreren. Uit dit verstandhuwelijk groeide de Saison Dupont die (Bierman speelt hier even de partituur van Michael Jackson op zijn loftrompet) “door sommigen wordt  beschouwd al het fijnste bier ter wereld. Een mooi voorbeeld van uitgebalanceerde, complexe, authentieke brouwkunst.” Het ironische aan dit verhaal is natuurlijk dat sommige brouwers graag complexe en verheven bieren willen brouwen, maar vaker wel dan niet duidelijk tekort schieten tegen de Saison Dupont. Terwijl net dit bier nooit de pretentie heeft gehad om meer te zijn dan wat er in het glas zit. Wat overigens niet wegneemt dat de dit bier twee keer gehopt en hergist wordt. De kracht van dit bier en van heel wat soortgenoten uit de streek zit naast het uitgebalanceerde recept, vooral in het compromisloos gebruik van hoogwaardige ingrediënten, vaak van biodynamische landbouw. Het zijn bieren die gegroeid zijn door heen de jaren, eerder dan gecreëerd en die in het glas een levende getuigenis geven van de streek waarin ze gemaakt zijn.

Een variant van de Saison is La Moinette (het moeras / de monnik). Het is het best verkopende bier van Dupont. Dit bier is iets vlakker, maar toch ook vrij herkenbaar voor streek en brouwerij.  Het surfte een tijd lang mee op de abdijbiergekte van de tweede helft van vorige eeuw, maar de makers begrepen uiteindelijk dat ze geen paters en kloosters nodig hebben om hun unieke bier in de markt te plaatsen.

Omdat honingbieren de nieuwe trend aan het worden zijn, proefde Bierman ook eens van het honingbier van Dupont. Volgens Michael Jackson is de honingsmaak en geur sterk aanwezig in dit bier. Helaas liggen de verwachtingen voor een honingbier bij Bierman toch nog een pak hoger na een jeugd vol frisdrank en fruitsap en gaf dit bier voor hem eigenlijk amper wat honing prijs. Alle begrip voor bierpuristen die kicken op bitter en zuur, maar voor deze smaken zijn er schitterende vertegenwoordigers op de markt. Als er evenwel honing op de fles staat, dan moet er naar Biermans bescheiden mening ook stevig wat honing in het glas zitten. Natuurlijk geen vette siroop zoals die vergissing met fruitbieren vorig decennium, maar wel honing. Puur en eerlijk. Bij voorkeur wat mee vergist in het bier, maar niet volledig uitgegist. Saison Dupont mag met recht en rede het verdiende eikpunt genoemd worden voor een volledige Henegouwse biercultuur, maar als straks de honingbieren de nieuwe trend worden dan zal de Barbãr nog steeds de enige winnaar blijven. 

1 opmerking:

beer body, LLC zei

Excellent information! As a fellow beer lover, you might be interested in this website that dicusses the amazing health benefits of beer. www.beerandbody.com