Dame Jeanne

Omdat een universitaire omgeving bij uitstek een omgeving vormt waarin kennisoverdracht sociaal aanvaardbaar en zelfs wenselijk mag heten - in tegenstelling tot pakweg een missverkiezing, commentaren op nieuwssites of de lessen Duits in het secundair onderwijs (derdiedasdiewhatever…) – voelt Bierman zich niet geremd om de lezer bij de aanzet van deze tekst een weinig wetenswaardigheden aan de hand te doen betreffende de Dame Jeanne:

Dame Jeanne is een vaak gebruikte naam voor een grote fles waarrond een mand werd gevlochten om te voorkomen dat deze zou breken bij transport of inwendige druk. Andere namen voor dit soort flessen, zo leert ons de onstelpbare goddelijke bron van uitgutsende trivialiteiten die in ons tijdgewricht aanbeden wordt onder de naam Wikipedia, zijn mandfles, korffles, demi-john of dameraan en natuurlijk ook brouwkorf. De flessen werden vooral gebruikt voor zoutzuur, maar beschermde bij uitbreiding ook andere kostbare vloeistoffen.  Vooral bij het brouwen van bier in het tijdperk voor de uitvinding van de plastieken emmer, was de Damme Jeanne een goede methode om te voorkomen dat de toenemende druk van koolzuurgas in het bier de fles niet deed exploderen. Tegenwoordig zijn mandflessen vooral te vinden op rommelmarkten waar hun bestofte galgroene kleur en witte schimmel op het riet getuigen van een leven in donkere kelders en groezelige achterkamers.

Sinds kort is Damme Jeanne ook de naam van een relatief nieuw champagnebier (waarbij tijdens het gisten op fles de gistprop wordt verwijderd uit de bevroren hals van de fles). Het bier wordt gemaakt in een eenvoudig rijhuis op den ‘Dam’ in Antwerpen, een element dat waarschijnlijk meer doorslaggevend was in de naamgeving dan de legende van de korffles. Nochtans worden volgens de brouwer in de Damme Jeanne beduidend meer suikers vergist dan in gelijkaardige bieren, wat toch het gevaar geeft van een verhoogde druk in de flessen. De korf lijkt op zo een moment niet veraf te zijn.
Verder wordt de Damme Jeanne ondermeer gebrouwen met gemoute tarwe en klokt af op een stevige 9% alcohol.  Omdat het resultaat in het glas een fruitig en verfrissend bier is met eerder weinig body, is dit hoge percentage in dit smakelijke bier slechts op de achtergrond aanwezig.

Een bierliefhebber die het geluk heeft om vandaag in België te mogen wonen, moet ongeveer hetzelfde gevoel hebben als een kind dat een permanente rondleiding krijgt in een snoep- en chocoladefabriek. Om elke hoek wachten nieuwe ontdekkingen en verrassingen, de ene nog smakelijker als de andere. Het ene bier wacht misschien een gouden toekomst, terwijl het andere morgen alweer vergeten is en een goed bier zal soms minder verkopen dan een middelmatig bier met betere marketing. Het leven is niet altijd eerlijk, maar dat neemt niet weg dat toekomstige generaties zonder enige twijfel met jaloezie en nijd zullen terugkijken naar deze gouden jaren. Het enige wat Bierman samen met bierminnend België kan doen is zwelgen in overvloed en de Dame Jeanne is bij dit feest een ideale aperitief.

Geen opmerkingen: