Zonder enige overdrijving en geheel gebaseerd
op kwalitatief sociologisch onderzoek, durft Bierman te stellen de bierinflatie
van de afgelopen jaren niet enkel heeft toegeslagen op de seculiere markt, maar
zich zonder onderbreking ook uitstrekt tot de religieuze wereld. Vrijwel elk
zichzelf respecterende abdij, klooster of orde brengt minstens één, al dan niet
zelfgemaakt, bier op de markt brengt. Zelfs de Cisterciënzers van de strikte
observantie – die doorgaans niet bekend staan om hun mercantiele geest - stapten
enthousiast mee in deze logica, waardoor het aantal bieren dat zich trappist
mag noemen recent schier verdubbeld werd. Vandaar dat Bierman vanaf heden genoodzaakt
is om naast het “Authentic Trappist Label” dat de paters zelf hebben
uitgevonden om hun merk te beschermen, een eigen label te ontwikkelen teneinde
het onderscheid te kunnen maken tussen echte Trappist en nieuwerwets
Trappistenbier.
In het hoofd van Bierman krijgen Orval,
Rochefort, Westmalle en – ach ja, waarom ook niet -Westvleteren het kwaliteitslabel
“Grote Moeder Trappist (GMT)”. Al de rest, voor zover Bierman nog kan volgen
gaat het om Chimay, Achel, LaTrappe, Engelszell, Spencer, Zundert en Mont des
Cats, staat vanaf heden in Biermans gedachten geboekstaaft als “Kleine Broeder
Trappist (KBT)”. Vreemd genoeg leert
deze volstrekt arbitraire tweedeling meteen dat één van deze GMT’s nog nooit
door Bierman nader onderzocht werd. Om een of andere reden is Bierman er nooit
toe gekomen om iets samenhangends over Westmalle bij elkaar te schrijven. Bij
deze een eerste aanzet:
De Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig
Hart van Westmalle is een groot bakstenen complex in kempische zandgrond,
ergens tussen de Metropool Antwerpen en een aantal nog niet volledig
ontwikkelde Germaanse volksstammen in. Het spirituele leven in de abdij
verloopt zeer sereen en regelmatig, maar rondom de Abdij is de druk van
verkeer, verstedelijking en toerisme wel degelijk voelbaar. Omdat Westmalle
gebrouwen wordt in functie van de vraag, neemt de brouwerij heel wat plaats is.
Net als bij de andere trappistenabdijen is er grote taverne aan het begin van
de oprijlaan waar het bier kan gedronken worden. Het verhaal dat er een
rechtstreekse leiding van de brouwerij naar deze afspanning zou lopen is helaas
slechts een legende.
Westmalle is het Trappisten-oerbier waaruit
alle andere moderne bieren zijn afgeleid. De Dubbel heeft een diep paarse gloed
die in de Kerk doorgaans gereserveerd wordt voor Vasten en begrafenissen. Het bier
heeft een eerder laag alcoholgehalte van 6,5%, waardoor mout en kandij goed tot
hun recht komen. De Tripel deelt dezelfde typische gistsoort met de dubbel,
alsmede het opmerkelijke feit dat geen geperste hop of hopsiroop wordt
gebruikt, enkel de volledige hopbellen. Voor bierkenner Michael Jackson zaliger
gedachtenis, was de Tripel met zijn typische banaan- en citrussmaak, één van de
beste bieren ter wereld. Voor Bierman staat de zondermeer iconische Dubbel bovenaan.
Omdat de beide bieren al zo lang meegaan en zo vaak gekopieerd werden, lijken
ze tegenover de andere GMT’s weinig origineel te zijn. Het tegendeel is waar.
Er bestaat ook een eenvoudige Westmalle Extra,
een licht bier voor bij de maaltijd, dat enkel in de abdij te verkrijgen is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten