"als de Belgische brouwerijen zich als bierland ernstig nemen dan moeten onmiddellijk stoppen met pils brouwen of beginnen pils te brouwen op een manier die recht doet aan deze biersoort"
Afgelopen zomer kende Bierman de eer en het
genoegen aanwezig te mogen zijn op de European Beer Bloggers en Writers
Conference in Brussel, alwaar bloggers van over de hele wereld verzamelden om
ideeën uit te wisselen en – vanzelfsprekend – bier te proeven. Bij het
afsluiten van deze tweedaagse was het aan de brouwers van Pilsner Urquel om Bierman
en de rest van de elite onder de verzamelde bierschrijvers te vergasten op de
ultieme beleving van hun bier.
Net als de rest van bierminnend Vlaanderen kent
Bierman de Pilsner Urquel natuurlijk wel van de gebruikelijke groene versie op
flessen getrokken pils die in yuppiebars voor veel te veel geld verkocht worden
als premium lager. Het bier is vaak al bekend, ook het feit dat deze pils de
allereerste pils ter wereld was, blijkt vaak geweten, maar – net als Bierman –
vinden consumenten het bier in het algemeen weinig bijzonder. De flessenpils
van Urquel is duidelijk kwalitatief beter dan gemiddeld, maar het verschil is door
de band genomen behapbaar.
De versie die in Brussel persoonlijk werd
voorgesteld door een trotste Vaclav Berka (Master Brewer) was van een totaal
andere orde. Deze Pilsner Urquel heeft ook gerijpt op houten vaten, maar was
bovendien ongefilterd en werd geschonken middels een revolutionair nieuw
systeem waarbij een stalen tapinstallatie rechtreeks wordt gevuld aan de
lagertanks van de brouwerij en via een gekoeld transport letterlijk het
betreffende evenement wordt binnengereden.
Het bier dat vervolgens getapt wordt in de karakteristieke glazen
kroezen van de brouwerij is verse pils zoals de makers van pils hem bedacht en
bedoeld moeten hebben: stralend helder, knapperige bitterheid en een parelwitte
schuimkraag met de dichtheid van slagroom.
Pilsner Urquel was bij zijn ontstaan in Tsjechië
in het gezegende jaar 1842 de eerste pils ter wereld. De kwaliteit van de
productie, waarbij ambacht en volume hand in hand gaan, maakt van dit bier ook
de enige pils ter wereld. Wie echt van bier houdt, heeft na het drinken van dit
bier in de ideale omstandigheden geen enkele behoefte meer om lokale pils van
onze grote brouwerijen te consumeren. Wat bij ons als pils verkocht wordt valt
bij blind proeven niet te onderscheiden van Cara Pils en dat is eigenlijk een
schande. Belgische Pils kan de vergelijking met Pilsner Urquel niet doorstaan.
Nogmaals: in optimale omstandigheden, maar laat dat nu net de enige omstandigheden
zijn waarin Bierman zijn bier wil drinken. Belgische Pils is in alle opzichten
een inferieur product tegenover Pilsner bier zoals het origineel bedoeld is.
Bierman begrijpt natuurlijk dat op festivals of andere gelegenheden iets moet
geschonken worden dat niet slecht is en waarvan goedkoop en snel veel kan
gemaakt worden, maar als de Belgische brouwerijen zich als bierland ernstig
nemen dan moeten onmiddellijk stoppen met pils brouwen of beginnen pils te
brouwen op een manier die recht doet aan deze biersoort. Het alternatief is dat
onze brouwers zich concentreren op datgene waar ze echt goed in zijn:
kwalitatief bier maken van hoge gisting. Met de huidige brouwtechnieken is het
perfect mogelijk om blond en helder te brouwen bij hoge gisting en tegelijk het
alcoholvolume onder controle te houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten