Petrus Sour

In het onooglijke boerengat Bavikhove - voornamelijk bevolkt door mensen die doorheen de eeuwen met paard en kar langs te Leie van Kortrijk naar Gent trokken en onderwijl door een vreemde combinatie van technische problemen en aangeboren neerslachtigheid de moed verloren om verder te gaan – ligt de kleine brouwerij De Brabandere. Hoewel het niet de gewoonte is van Bierman om zich met meer dan fatsoenlijke hardnekkigheid toe te spitsen op negatieve zaken, kan Bierman omwille van de duidelijkheid en volledigheid niet anders dan even te vertellen wat er allemaal mis was met deze brouwerij de afgelopen twee decennia toen ze nog als brouwerij Bavik door het leven ging. Dat heet dan door de zure appel bijten. Achteraf vertelt Bierman dan met graagte dat De Brabandere tegenwoordig met recht en rede een kloppend hart van innovatie en kwaliteit mag genoemd worden.

De vroegste herinnering van Bierman aan Bavik betreft een accordeonconcert in een naoorlogs Poperings café. Het café in kwestie was met enige hardnekkigheid ingericht om gevoelens op te roepen die doorgaans gepaard gaan met het schielijk afsterven een geliefd huisdier. Witstenen vloer, gelamineerde meubels, biljartende bejaarden, beslagen ruiten, TL lampen, sanseveria’s en dus ook levende muziek van het trekorgel. Het is – toegegeven - niet ongebruikelijk dat de combinatie van al deze factoren een melancholisch verlangen naar vergeten tijden oproept. De tijd evenwel waarnaar dit café verwees heeft nooit bestaan en dat is maar goed ook want de kans is groot dat mensen zich in deze omgeving nooit zouden hebben kunnen voorplanten. En in dit café werd dus ook Petrus van brouwerij Bavik geschonken. Tot zover het negatieve.

De Petrus van toen is niet meer hetzelfde bier. In de eerste plaats verwijst de naam van de brouwerij nu terug naar de oprichting in 1894 door wijlen Adolphe De Brabandere en in een beweging naar de lange brouwtraditie die hiermee gepaard gaat. De bestaande onoverzichtelijke vloedgolf aan Petrus bieren werd opgesplitst in de Traditionele anonieme abdijbierklonen enerzijds en de Petrus Sours anderzijds. De ‘Sours’ zijn drie ambachtelijke op eiken foeders gerijpte zure bieren die naar believen met elkaar gemengd kunnen worden. De Petrus Aged Pale is het oudste en meest veredelde bier van de drie. De Petrus Oud bruin is een traditioneel Vlaams bruin en de Aged Red is een kriekenbier. Deze laatste twee worden versneden met de Aged Pale om de typische verfrissende smaak van melkzuurgisting te verkrijgen. Wie deze bieren wil drinken wordt aangemoedigd om zelf op zoek te gaan naar de ideale mengeling van deze drie bieren. Hiervoor bestaat er een speciale 6 Pack editie van de bieren. Voor de minder avontuurlijk aangelegde bierliefhebber is er ook nog een ‘Brewmasters Favorite Blend’.


De afgelopen jaren maakte brouwerij De Brabandere een gigantische investering in houten foeders. Dit zijn grote rechtopstaande eiken vaten die de ideale dragers zijn van de complexe giststammen maar zelf geen houtsmaak aan het bier afgeven. Op deze manier kan de brouwerij de productie vergroten zonder één enkele toegeving te doen aan de kwaliteit. Natuurlijk is deze gigantische groei enkel mogelijk door de grote overzeese vraag naar Belgische bieren en de huidige hang naar alles wat op hout gerijpt is. Maar het mooie is wel dat brouwerijen als De Brabandere plots al meer dan honderd jaar een wat vergeten brouwtechniek op het schap hebben liggen die de komende maanden de wereld zal veroveren. Het zure bier van brouwerij De Brabandere is haar absolute sterkte en krijgt eindelijk de centrale rol terug die het verdient. De ‘make your own blend’ marketing is daarbij verdienstelijk en benadrukt de kwaliteit van het bier. Als nu ook nog de achtergebleven abdijbieren van de brouwerij een nieuwe naam krijgen dan liggen de tijden van schrale vaagheid misschien wel definitief achter ons. 

Geen opmerkingen: