Bush de Charmes

Zelfs in een land waar een onwaarschijnlijk grote dichtheid aan hooggegiste biermerken meer vanzelfsprekend zijn dan pakweg zwaartekracht en valversnelling, een land waar op een doordeweekse dag meer biermerken geboren kunnen worden dan een zeug biggen kan jongen, een land waar kinderen op school de belangrijkste brouwerijen van de tien provincies leren in plaats van de hoofdsteden van de wereld, een land waar … enfin u begrijpt geachte lezer ongetwijfeld de teneur van bovenstaande - zelfs in dit soort bierland, wordt de naam van Bush bier steeds met een bovengemiddeld respect uitgesproken.

Bush ontstond in de jaren dertig van vorige eeuw als een typisch amberkleurig bier in Engelse stijl. Na de eerste wereldoorlog keerde de wereld zich af van alles wat Duits was en daar viel vanzelfsprekend ook het Teutoonse gerstenat onder. En op dat moment moest de echte grote wereldbrand zelfs nog komen. De brouwers van Dubuisson vertaalden hun familienaam naar het Engels en schonken de wereld niet enkel een smakelijke Pale Ale, maar bovendien ook een interpretatie van deze biersoort met een massieve 12 procent alcohol. Het resultaat is alvast niet enkel een wonder van brouwtechniek en vakkennis (en een extreem sterke giststam die in leven blijft bij hoge alcoholpercentages), maar vooral een bier dat ten alle tijden met de nodige omzichtigheid en eerbied behandeld dient te worden. Bushbeer vormt op veel manieren een mijlpaal in de nationale brouwgeschiedenis.

De wortels van Brouwerij Dubuisson, waar Bush wordt gebrouwen, gaan terug tot in de 18e eeuw en de makers van het bier spelen de kaart van de authenticiteit nadrukkelijk uit. Enkele van de oude gebouwen van de brouwerij worden nog steeds gebruikt, terwijl er in de afgelopen 7 jaar 15 miljoen euro werd geïnvesteerd in nieuw materiaal. De productie, die net als bij vrijwel elke brouwerij voor 75 procent naar export gaat, verviervoudigde sinds het begin van de eeuw.

Meest achterlijke voetnoot in de geschiedenis van de brouwerij is natuurlijk het feit dat A-Busch de grote Amerikaanse brouwer van een wat zielig smakende rijstpils in Duitse stijl erin slaagde om de Belgische variant te laten verbieden. Vandaar dat in de meeste landen van de wereld sinds 2004 Bush als Scaldis door het leven gaat, ondanks een letter verschil en pakweg 80 jaar meer geschiedenis en smaak … en stijl. Maar de Amerikaanse Bush heeft in het voorbijgaan heel wat meer gesloopt dan enkel een Belgisch Biermerk, dus misschien is ons land er nog goedkoop vanaf gekomen.

De Henegouwse brouwers van Dubuisson brouwen twee massieve variaties van hun indrukwekkende Bushbier: Bush Blonde en Bush de Noël. De microbrouwerij van Cuvée des Trolls, die eigendom is van Dubuisson, brouwt eigenlijk een interpretatie van de klassieke Bush met een wat meer hanteerbaar alcoholpercentage. Al sinds 2000 varieert Dubuisson, niet in de laatste plaats uit een verlangen naar creativiteit, met bieren die rusten op eiken foeders. in tempore non suspecto, zo heet dat dan of naar hedendaagse trend: they did it before it was cool. De vruchten van dit experimenteren zijn respectievelijk de Bush Prestige, Bush de Nuits en uiteindelijk sinds dit jaar de Bush de Charmes.

Dit laatste bier is eigenlijk een Bush Blonde die vier maanden mag lageren in Franse foeders waarop recent witte Bourgognewijn rustte. Daarna volgt er nog een hergisting op fles tot de gebruikelijke 10,5 volumeprocent. Het resultaat van deze niet onaanzienlijke inspanningen is zondermeer verheffend. De Bush de Charme is uitgegroeid tot een charmant bier dat in geur en smaak stevig verwijst naar witte wijn zonder zijn bierwortels te verloochenen. Wie een fles van dit bier te pakken krijgt zal stomverbaasd staan over wat welke fantastische dingen er allemaal mogelijk is binnen de grenzen van het brouwen.


1 opmerking:

T0n zei

Niet enkel het Belgische Scaldis, maar ook het Tsjechische Czechvar!?