Ergens diep in Limburg, een provincie
van ons land die bij sommige Vlamingen nog minder verwachtingen oproept dan pakweg
de Condroz of Famenne, ligt de steenoude abdijsite van Herkenrode. Een groot
deel van de hoofgebouwen van dit complex, waaronder de kerk, hebben de tand des
tijds – meer bepaald de maalkiezen van de Franse Revolutie - niet heelhuids
doorstaan, maar wat er overblijft is nog steeds erg indrukwekkend. Bovendien
zorgde een recente zeer grondige restauratie van de belangrijkste gebouwen voor
nieuw leven op de site. Het bijhorende interactieve en nieuw ingerichte museum brengt
de enorm rijke geschiedenis van de abdij opnieuw tot leven en nodigt uit om
enkele uren te vertoeven. Enkel een lelijke installatie van hedendaagse kunst
op de plaats van de oude abdijkerk vloekt als een tang op een proverbiaal
varken, maar tussen Bierman en hedendaagse kunst zal het wel nooit iets worden.
Maar al bij als is de abdijsite van Herkenrode een bezoek meer dan waard.
Iets anders is natuurlijk het
feit dat tegenwoordig ongeveer elke plaats te lande waar progressieve krachten
vergeten zijn om twee stenen af te breken, een speciaal hieraan toegewijd bier
wordt gebrouwen. Alles kortom met meer historische waarde dan fameuze ‘de halve
steen van Zemst’ of de ‘Menhir van Neerwinden’ beschikt over een speciaal
hieraan toegewijd bier. Bierman kijkt dan ook met enige ongerustheid uit naar
de dag dat een lokale brouwer zo zot is om Halvesteenbier te brouwen, waardoor
het allerlaatste artefact in dit genre zal opgebruikt zijn en de biernomenclatuur
noodgedwongen moet uitwijken naar dingen als pakweg kleine huisdieren of grote emoties.
Dit alles maar om te zeggen
dat ook Herkenrode sinds 2009 een gelijknamig bier heeft gebaard. Omdat het
bovendien om een abdijsite gaat werd het bier recent ook erkend als Belgisch
Abdijbier. Het bier komt in twee varianten. Herkenrode Tripel is een klassiek
abdijbier van 7 procent alcohol dat het om voor de hand liggende redenen goed
doet op terrassen van pakweg een gerenoveerde abdijsite. Volgens de legende
moest het bier de stoerheid van de graven van Loon, de elegantie van de
abdissen van Herkenrode en de aroma's van de kruidentuin bezitten. Het is
uiteindelijk gewoon een goed en veilig abdijbier geworden en dat is toch ook al
heel wat. Ook de Herkenrode Bruin is een bier dat niet de extremen opzoekt. Het
bruin neigt naar amber, alcohol en body neigen naar pils en ook de hopgift is
subtiel genoeg om niet alle smaken te overheersen. Het bier wordt ook
gefilterd. Beide bieren worden gebrouwen bij de zeer vakbekwame
familiebrouwerij Cornelissen (vroeger Sint – Jozef) in Oppiter en vormen
inderdaad wel een mooie bijdrage aan de rijke brouwtraditie in ons land. Gezien
de band met de abdijsite zal de relevantie van de bieren wel redelijk lokaal
blijven, maar voor wie toevallig in de buurt is kunnen ze een mooie ontdekking
zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten