Platslaan

De miserie van de Chileense mijnwerkers indachtig, die na 60 dagen onder de grond zopas opnieuw geboren werden in een land waar ze enkel Brahma pils hebben, besloot bierman om uit solidariteit ook zichzelf een frisse Brahma te schenken. Tussen Patgonië en Juarez, boven, op of onder de grond, is Brahma zowat het enige bier dat er te drinken valt en volgens bierman is dat voorwaar een gedachte die te denken over de zin van het leven. De naam Brahma kan overigens zowel verwijzen naar de schepper van het universum bij de Hindoes als naar een statig en opgericht kippenras met een forse donsontwikkeling en voetbevedering. Het is maar dat u het weet.
Tot zijn grote schande sloeg Bierman’s Brahma volledig plat in het glas. Brahma, de schepper van het Universum (behalve van dat van de moslims en de christenen) weet natuurlijk wat in het diepste van een mensenhart omgaat, wat een vrouw doet wenen, een man doet opspringen en een bier doet platslaan. Maar bierman reikt helaas, hoewel zijn naam anders doet vermoeden, nog niet aan de ligamenten van een mindere halfgod en dus kan het ook hem gebeuren dat er ondanks zorgvuldige voorbereidingen geen schuimkraag in het glas komt.

Het wereldwijde web durft nogal eens een bron te zijn van nuttige informatie. Zo probeerde bierman zichzelf al, overigens met wisselend succes, via het web te leren schaken, smoothies mixen, de bios van zijn computer herschrijven en contacten leggen met andere mensen via facebook. Helaas is het internet ook een bron van diepgaande en onvergeeflijke onzin en vooral over bier wordt er heel wat afgemelkt. In tegenstelling dus tot wat de halve wereldbevolking vrijblijvend beweert is met het eerste voor de hand liggende voorwerp roeren in platgeslagen bier geen goede optie en ook met het glas schudden of draaien brengt geen wezenlijke verbetering. Er komt dan wel een dun, schraal schuim op het bier dat snel weer wegtrekt, maar daarbij gaat het gehalte aan koolzuurgas veel te snel naar beneden en worden, in het geval van hoge gisting, de gistresten onderin het glas met het bier vermengd. Eigenlijk helpt alleen maar opdrinken en een nieuw bier uitschenken in een ander glas.
Blijft de vraag waarom bier platslaat ondanks uitdrukkelijk verbod van de schenker. Het antwoord is eigenlijk redelijk simpel denkt bierman. Bij de gewone afwas zijn er maar zelden problemen en die ontstaan voornamelijk door resten van vet in het glas, van bijvoorbeeld vingerafdrukken of vaatdoek, en natuurlijk bij resten van vaatwasmiddel. Voor de vaatwasmachine is waarschijnlijk het glansmiddel de grote boosdoener en worden zowat alle bierglazen getroffen (dus best geen bierglazen in de vaatwasmachine steken). In beide gevallen geldt dat extra naspoelen wel soelaas kan bieden. Maar verder experimenteren kan natuurlijk zeker geen kwaad. Of zou er geen assistent zijn aan onze gezegende instelling die hierover verder onderzoek zou willen doen?

Geen opmerkingen: