Tempelier – bier en politiek

Bierman (of bij speciale gelegenheden ook wel eens “O grote Bierman”), zo vragen mensen wel eens in volle hevigheid van een aan de gang zijnde drinkgelag, Bierman wat is uw verheven standpunt op het precaire gebied van de communautaire kwesties en de daaraan gekoppelde moeizame regeringsonderhandelingen. Bierman placht na dit soort typische toogvragen steeds even een stilte te laten vallen teneinde het volle gewicht van zijn woorden nadrukkelijk te laten doorklinken en legt vervolgens geduldig uit dat de Europese biergordel loopt van Ierland en het Verenigd-Koninkrijk over Zuid-Nederland, Noord- en Zuid-België en Noord-Frankrijk tot in Duitsland en Tsjechië. Cultureel gezien mag dat dus eigenlijk gerust één land worden genoemd: Bierland. En moesten ze hem vragen om van dit bescheiden koninkrijk de alleenheerser te worden, dan zou Bierman in alle eerlijkheid op deze vraag niet meteen nee antwoorden.

Maar voorlopig zijn de problemen bij ons natuurlijk nog niet echt groot te noemen. In ons land blijft het bij dit soort gelegenheden steeds bij een soort afgemeten verbaal bekvechten dat op zijn minst de illusie in stand houdt dat de oplossingen net achter de volgende hoek te vinden zijn. In het ergste geval gaan de boeren straks betogen in Vlaamse stijl en ligt de Brusselse ring de dagen daarna vol met verse koeienkaka uit de mestkar of – bespaar ons de gruwel – staakt het openbaar vervoer. In Israël en Palestina daarentegen lachten ze niet met dit soort dingen. De gemiddelde Palestijn kan daar vanop tweehonderd meter met een steen de helm van een sjampetter gooien en de Israëlieten bouwen op een halve nacht een volledig dorp op een plaats waar dat eigenlijk niet meteen de bedoeling kan zijn. Al bij al een redelijk explosieve situatie dus, daar in Jeruzalem en omstreken. Er vallen ook doden.

Bierman kreeg dus even geen slok bier meer door de keel toen hij eind vorig jaar vernam dat brouwerij Corsendonk in Jeruzalem zijn Tempelier bier gaat verkopen, een bier dat in de naam en vormgeving expliciet verwijst naar de kruistochten: “De naam Tempelier verwijst naar de katholieke monnikenorde die in de periode van de kruistochten ten strijde trok tegen de moslims in het Heilige Land.”(wikipedia) … “In Israël worden de tempeliers beschouwd als helden van het verleden en komen ze aan bod in de geschiedenislessen. Vandaar de keuze om het daar ook te lanceren.”(persbericht).

Bierman heeft even moeten zoeken naar een equivalent hiervan zoals het bij ons zou kunnen voorkomen. Spanjaarden die op de markt in Brussel Inquisitiebier drinken? Amerikanen die Belgisch Napalm bier drinken in Hanoï? Chinezen die Belgisch Tjen an Men bier drinken in Tibet? Zouden de Joden het vreemd vinden als een Belgische brouwer alcoholvrij Infifadabier of Hamasbier levert in Gasa (als het al door de blokkade raakt)? Misschien wel, misschien niet. Wie zal het zeggen.

Bierman wil nu ook niet de zure Gueuzepisser uithangen. Alles moet kunnen natuurlijk… vrijheid van meningsuiting vanzelfsprekend en het gaat uiteraard niet om een wapenlevering aan Lybië. Maar in dit geval drinken consumenten dit bier niet omwille van de eigenschappen van het bier zelf maar als politiek statement in vol conflictgebied of zelfs als provocatie. En dat is zonde van het bier.

Is Bierman een ouwe vastgeroeste hippie omdat hij van mening is dat een brouwer niet aan politiek moet doen? Is een brouwer verantwoordelijk voor het feit dat zijn bier misbruikt wordt en kan hij ook besluiten om het dan niet te verkopen? Heeft de brouwer zich deze vraag eigenlijk zelfs maar gesteld? Maakt het eigenlijk verschil om dit bier hier of in Jeruzalem op een terras te drinken?
Overigens heeft bierman, in tempore non suspecto, ook wel eens een paar flesjes Tempelier in huis gehaald die pas nieuw op het rek waren verschenen van de lokale bierwinkel. Het was een licht, klassiek Belgisch hergist bier met zoete toetsen. Het smaakt dus wel, ook al wordt het gedronken om de verkeerde redenen, maar het lijkt toch niet meteen iets waarmee de gemiddelde kruisvaarder, compleet met maliënkolder en tweesnijdend slagzwaard, tussen twee veldslagen in zijn dorst zou lessen.

Geen opmerkingen: