Omdat Bierman veel liever wat onzin bij elkaar
harkt over smakelijke bieren dan over commerciële brol, moet het ondertussen al
vele maanden geleden zijn dat er nog eens een minderwaardig brouwsel de revue
passeerde. Helaas komt aan alle goede
dingen een eind en ook Biermans besprekingen van een quasi eindeloze reeks
topbieren wordt bij deze even afgewisseld met een bier dat de moeite van het
drinken amper waard is.
De brouwerij zelf is gelegen aan de Maas en vormt
op zich wel een mooi complex. Ze heeft inmiddels meer dan 100 jaar geschiedenis
achter de rug, inclusief kapotgeschoten brouwzaal tijdens de tweede wereldoorlog
en een overstroming van de Maas in 1993. Een brouwerij met een stamboom is
alvast een veelbelovend begin en ook de makers van het etiket van de Grand
Prestige hebben zich geen moeit bespaard om hun bier dik in de verf te zetten. Het
feit dat een bier zoet en bitter is en veel alcohol bevat is blijkbaar voldoende
om het op het etiket als gerstewijn te kunnen omschrijven. Maar bij het proeven
van dit bier moest Bierman, geheel in Hollandse context, onwillekeurig denken
aan het eeuwenoude raadsel: het is oranje,
en het hangt in een boom en het roept: “ik ben een appelsien”. Het antwoord
is een mandarijntje met een dikke nek (voor de Nederlanders: een zelfingenomen mandarijntje).
Om maar te zeggen dat de Grand Prestige zich verhoudt tot een Barley Wine als
een mandarijn tot een sinaasappel. Het bier haalt wel degelijk het niveau van
een redelijke dubbel, maar in Biermans beleving blijft het ver verwijderd van
een Gerstewijn. Om het etiket van zelfverklaarde Gerstewijn waar te maken, blijft
het bier zitten met een stevig gebrek dat echte gerstewijnen als pakweg
Rochefort of Westvleteren niet hebben: teveel alcohol voor te weinig smaak.
Wie dit al erg vindt, kijkt nu best even weg.
Want bij de ingrediënten staan verder nog redelijk schaamteloos tarwezetmeel
(zoet en alcohol weet u wel) en godbetert E150c opgelijst. Heeft Bierman even
niet opgelet? Is het nu plots in orde om kleurstof in bier te gebruiken of zo?
E150c is een wat vage omschrijving natuurlijk, maar gelukkig lijst het alwetende
Wikipedia alle kleurstoffen voor de argeloze consument netjes op. E150 is
Karamel, E150c is Ammoniakaramel en er is nog een andere versie met sulfieten,
een stof die u waarschijnlijk kent van het wat vervelende feit dat ze in elke
fles rode wijn zit. Ja, denkt Bierman dan bij zichzelf, waarschijnlijk zal hij
weer iets gemist hebben en veel te snel conclusies trekken, maar zo kan toch iedereen
van een dubbel een gerstewijn maken: gewoon besparen op de mout en karamel
bijkappen. E150c, Ammoniakaramel… de realiteit overtreft toch erg vaak de
fictie.
Bij deze doet Bierman een warme oproep aan alle
lezers om hem elk bier met naam en toenaam te melden die dit soort praktijken
toepast. Kleurstof en bewaarmiddelen horen niet in bier en tekstjes over bieren
waarin wel E-nummers zijn erg makkelijk te schrijven. Zij het dat ze na een
tijdje wel wat eentonig zouden beginnen worden.
Voor de volledigheid heeft Bierman heef ook de
Hertog Jan Primator gedronken, maar tegen dan had hij al geen goesting meer om
er nog veel over na te denken. Er zat geen kleurstof in, dat is al iets.
1 opmerking:
MIJN Vaders achternaam is Bierman . Al in Holland bekend sinds 1639 . Ik draag nog steeds die achternaam. Volgens mijn kennis komen de Bierman fam van een stamlijn Oorsprong uit Duitsland
Een reactie posten