Stepa Tripel

Volgens het etiket is Stepa suikervrij Tripel bier, een gegeven dat Bierman – en met hem zonder twijfel het deel van bierminnend Vlaanderen dat geen diabeet is – gillend doet weglopen richting het eerste beste publieke huis om zich de verdrinken in sloten brouwsels van wat daar ook maar voor handen placht te zijn. Suikervrij is nu eenmaal niet cool en tot nader order zal het dat de komende jaren ook niet worden.

Voor dit bier pleit evenwel dat het gebrouwen wordt in de proefbrouwerij in Lochristi, vanwaar Bierman nog nooit iets slechts heeft geproefd. Dus als iemand iets treffelijks kan brouwen zonder suiker dan zullen zij het wel zijn zeker. Bovendien blijkt de Stepa Tripel ook hergist te zijn op de fles, wat het predicaat tripel bijgevolg zeer terecht maakt. De productiewaarde van de Stepa Tripel overstijgt dus met een grote factor die van soortgelijke bieren met een fysieke beperking (alcoholvrije bieren bijvoorbeeld).

En nu het toch over alcohol gaat: In de chemieles heeft de professor van dienst altijd wijsgemaakt aan Bierman (die toen overigens nog bierkind was) dat elke alcoholmolecule middels vitamine B2 in de lever wordt afgebroken tot zes suikermoleculen. Over welke vitamines het juist gaat en hoeveel suiker er in alcohol zit, is misschien doorheen de jaren het stof der tijd neergedaald, maar het Stepabier heeft 6 % alchohol en volgens Bierman moet dat na afbraak dan toch nog steeds neerkomen op een redelijk stevige hoeveelheid suiker. Helemaal onschuldig is dat toch ook weer niet denkt Bierman dan bij zichzelf. Of zit er subtiele een denkfout in zijn redenering en is er een professor die hier kan nuanceren (op het etiket staat prof. Jan M.C. Geuns vermeld, dus waarschijnlijk zal het wel veilig zijn, want een professor weet wat hij doet en een professor op een bieretiket is toch een geruststelling)? En wat met bieren als Orval of oude Gueuze, waarvan Bierman altijd heeft gehoord dat ze amper restssuikers bevatten? Al bij al een bier dus dat wel wat vragen oproept, maar dat neemt zeker niet weg dat het een lovenswaardig gegeven is dat brouwers bier trachten te maken voor mensen die doorgaans uitgesloten zijn van dit verheven product.

De zoete smaak van het bier komt Steviolglycosiden, ook bekend als de zoetstof uit de bladeren van de Steviaplant (een soort exotische zonnebloem). Het is een nieuwe suikervervanger die rondjes loop rond aspartaam (E951) en het etiket toont geheel toepasselijk een soort gestileerde versie van deze bloemetjes die zonder twijfel weldra in tientallen voedingsmiddelen terug te vinden zullen zijn. Deze zoetstof werd namelijk in 2010 vrijgegeven voor gebruik in voedingsmiddelen door de Europese Unie.

Zoet en bitter zijn twee smaken die overigens redelijk stevig aanwezig in dit bier. Misschien is het maar een idee maar het lijkt niet echt alsof ze samen tot een goede combinatie komen. De zoete smaak vormt niet echt een vanzelfsprekend onderdeel van dit bier, maar blijft er ergens onder hangen. Toch komt Stepa bier redelijk dicht bij de smaak van een originele, zij het lichte interpretatie, van een echte tripel. Mensen die geen suiker mogen consumeren, om wat voor reden dan ook hebben hier een echt alternatief voor een tripel voorhanden. Voor anderen is Stepa bier een eenmalig aardigheidje, niet slecht, maar ook niet iets om spontaan uit de kelder te halen als er nog eens volk over de vloer komt.

Lang leve Stepa Tripel dus en op naar het volgende bier !

4 opmerkingen:

Billy zei

mijn zoon is diabeet, maar heeft een insulinepomp waardoor hij in principe alles mag eten en drinken. Zo'n biertje hoeft dus ook eigenlijk niet.
Maar ik wil het wel eens proeven als ik ooit de gelegenheid krijg.

Anoniem zei

"In de chemieles heeft de professor van dienst altijd wijsgemaakt aan Bierman (die toen overigens nog bierkind was) dat elke alcoholmolecule middels vitamine B2 in de lever wordt afgebroken tot zes suikermoleculen."

Het woord 'wijsgemaakt' is hier beslist op zijn plaats! De formule van een molecule ethanol is C2H5OH. Die van een suikermolecule (glucose) C6H12O6. Gezien de wet van behoud van massa en van atomen, is het afbreken van een molecule ethanol naar 6 moleculen suiker onmogelijk. Ben je zeker dat het een professor chemie was eerder dan alchemie?

Gert Van Langendonck zei

Inderdaad. Bierman had vorige week geen goesting om het op te zoeken, maar Wikipedia weet natuurlijk alles: " De alcohol die we drinken heeft als scheikundige naam ethanol (C2H5OH). Als alcohol wordt afgebroken ontstaat eerst aceetaldehyde, een stof die nog giftiger en dus nog schadelijker is dan de alcohol zelf. Aceetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur en dat wordt vervolgens afgebroken tot kooldioxide en water. Wie veel alcohol in relatief korte tijd drinkt heeft lange tijd aceetaldehyde in het bloed, wat erg schadelijk is."

Ergens anders dit nog gevonden (weet niet of het waar is): "Alcohol can also negatively impact blood sugar levels each time that it is consumed, regardless of the frequency of consumption. Research has shown that acute consumption increases insulin secretion, causing low blood sugar (hypoglycemia), and can also impair the hormonal response that would normally rectify the low blood sugar. Drinking as little as 2 ounces of alcohol on an empty stomach can lead to very low blood sugar levels. This makes alcohol an even bigger problem for anyone with diabetes. Along with the impact on blood sugar, studies have also shown that alcohol can impact the effectiveness of the hypoglycemic medications, so extreme caution needs to be taken when consuming alcohol by anyone with diabetes."

Luc, een andere diabeet zei

Het is niet omdat je een pompje voor je insuline hebt dat je alles mag.
Je moet je leefwijze aan het diabeet zijn aanpassen en niet andersom.