Voor dit bier pleit evenwel dat het gebrouwen wordt in de proefbrouwerij
in Lochristi, vanwaar Bierman nog nooit iets slechts heeft geproefd. Dus als
iemand iets treffelijks kan brouwen zonder suiker dan zullen zij het wel zijn
zeker. Bovendien blijkt de Stepa Tripel ook hergist te zijn op de fles, wat het
predicaat tripel bijgevolg zeer terecht maakt. De productiewaarde van de Stepa
Tripel overstijgt dus met een grote factor die van soortgelijke bieren met een
fysieke beperking (alcoholvrije bieren bijvoorbeeld).
En nu het toch over alcohol gaat: In de chemieles heeft de professor van
dienst altijd wijsgemaakt aan Bierman (die toen overigens nog bierkind was) dat
elke alcoholmolecule middels vitamine B2 in de lever wordt afgebroken tot zes
suikermoleculen. Over welke vitamines het juist gaat en hoeveel suiker er in
alcohol zit, is misschien doorheen de jaren het stof der tijd neergedaald, maar
het Stepabier heeft 6 % alchohol en volgens Bierman moet dat na afbraak dan
toch nog steeds neerkomen op een redelijk stevige hoeveelheid suiker. Helemaal
onschuldig is dat toch ook weer niet denkt Bierman dan bij zichzelf. Of zit er subtiele
een denkfout in zijn redenering en is er een professor die hier kan nuanceren
(op het etiket staat prof. Jan M.C. Geuns vermeld, dus waarschijnlijk zal het
wel veilig zijn, want een professor weet wat hij doet en een professor op een
bieretiket is toch een geruststelling)? En wat met bieren als Orval of oude Gueuze, waarvan Bierman altijd heeft gehoord dat ze amper restssuikers bevatten? Al bij al een bier dus dat wel wat vragen oproept, maar dat neemt zeker niet weg dat het een
lovenswaardig gegeven is dat brouwers bier trachten te maken voor mensen die
doorgaans uitgesloten zijn van dit verheven product.
De zoete smaak van het bier komt Steviolglycosiden, ook bekend als de
zoetstof uit de bladeren van de Steviaplant (een soort exotische zonnebloem).
Het is een nieuwe suikervervanger die rondjes loop rond aspartaam (E951) en het
etiket toont geheel toepasselijk een soort gestileerde versie van deze
bloemetjes die zonder twijfel weldra in tientallen voedingsmiddelen terug te
vinden zullen zijn. Deze zoetstof werd namelijk in 2010 vrijgegeven voor
gebruik in voedingsmiddelen door de Europese Unie.
Zoet en bitter zijn twee smaken die overigens redelijk stevig aanwezig
in dit bier. Misschien is het maar een idee maar het lijkt niet echt alsof ze
samen tot een goede combinatie komen. De zoete smaak vormt niet echt een
vanzelfsprekend onderdeel van dit bier, maar blijft er ergens onder hangen.
Toch komt Stepa bier redelijk dicht bij de smaak van een originele, zij het
lichte interpretatie, van een echte tripel. Mensen die geen suiker mogen
consumeren, om wat voor reden dan ook hebben hier een echt alternatief voor een
tripel voorhanden. Voor anderen is Stepa bier een eenmalig aardigheidje, niet
slecht, maar ook niet iets om spontaan uit de kelder te halen als er nog eens
volk over de vloer komt.
Lang leve Stepa Tripel dus en op naar het volgende bier !
4 opmerkingen:
mijn zoon is diabeet, maar heeft een insulinepomp waardoor hij in principe alles mag eten en drinken. Zo'n biertje hoeft dus ook eigenlijk niet.
Maar ik wil het wel eens proeven als ik ooit de gelegenheid krijg.
"In de chemieles heeft de professor van dienst altijd wijsgemaakt aan Bierman (die toen overigens nog bierkind was) dat elke alcoholmolecule middels vitamine B2 in de lever wordt afgebroken tot zes suikermoleculen."
Het woord 'wijsgemaakt' is hier beslist op zijn plaats! De formule van een molecule ethanol is C2H5OH. Die van een suikermolecule (glucose) C6H12O6. Gezien de wet van behoud van massa en van atomen, is het afbreken van een molecule ethanol naar 6 moleculen suiker onmogelijk. Ben je zeker dat het een professor chemie was eerder dan alchemie?
Inderdaad. Bierman had vorige week geen goesting om het op te zoeken, maar Wikipedia weet natuurlijk alles: " De alcohol die we drinken heeft als scheikundige naam ethanol (C2H5OH). Als alcohol wordt afgebroken ontstaat eerst aceetaldehyde, een stof die nog giftiger en dus nog schadelijker is dan de alcohol zelf. Aceetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur en dat wordt vervolgens afgebroken tot kooldioxide en water. Wie veel alcohol in relatief korte tijd drinkt heeft lange tijd aceetaldehyde in het bloed, wat erg schadelijk is."
Ergens anders dit nog gevonden (weet niet of het waar is): "Alcohol can also negatively impact blood sugar levels each time that it is consumed, regardless of the frequency of consumption. Research has shown that acute consumption increases insulin secretion, causing low blood sugar (hypoglycemia), and can also impair the hormonal response that would normally rectify the low blood sugar. Drinking as little as 2 ounces of alcohol on an empty stomach can lead to very low blood sugar levels. This makes alcohol an even bigger problem for anyone with diabetes. Along with the impact on blood sugar, studies have also shown that alcohol can impact the effectiveness of the hypoglycemic medications, so extreme caution needs to be taken when consuming alcohol by anyone with diabetes."
Het is niet omdat je een pompje voor je insuline hebt dat je alles mag.
Je moet je leefwijze aan het diabeet zijn aanpassen en niet andersom.
Een reactie posten