Houppe

Een van de belangrijkste kenmerken van een aangeboren bierpassie, zoals Bierman die deelt met heel wat mensen, is het verlangen om steeds nieuwe merken en smaken te ontdekken. Het betreden van een ongerepte kabberdoes, taverne, staminé, café of andere afspanning gaat bijna reflexmatig gepaard met een greep naar de kaart en de vraag of er iets op staat dat Bierman nog niet eerder mocht drinken. Het meest gevraagde bier heet “What’s new?” zo luidt de boutade en bierliefhebbers wereldwijd lijden vrijwel allemaal aan een milde vorm van bierkoorts wanneer ze nieuwe oorden ontginnen.
Bierman kan zich een tijd herinneren waarin deze bierkoorts vrijwel steeds uitmondde in een milde teleurstelling, voor zover dit woord gepast is, bij een bierkaart die enkel Trappist, Duvel, Palm en Hoegaerden oplijstte, al dan niet in combinatie met een lokale specialiteit. Maar de laatste jaren spelen zowel brouwers als schenkers in op de immer aanwezige bierkoorts door een veelvoud aan specialiteiten aan te bieden en ook nieuwgeboren telken alle kansen te bieden.

Houppe, bière de Namur, (blond, 7,5%) is een mooi voorbeeld van een nieuw, klein en uiterst aantrekkelijk bier dat het goed doet op de drankkaart van menig etablissement. Dit bruisende bier werd, ondernemend en vol goesting, ontwikkeld door een groep van vrienden, om dit vervolgens met een oranje-zwarte bestelwagen doorheen het land aan de man te brengen. Het bier is – naar de mode van de tijd – evenwichtig en subtiel gehopt, waarbij de makers gelukkig de verleiding weerstonden om in de citrahop valkuil te trappen. Het is een van bieren die het volmaakte antwoord kan geven op een nieuwe opstoot van bierkoorts.

Op de fles van de Houppe staat overigens de subtiele vermelding “Berwette and bottled in Belgium”, wat zonder twijfel een grappige knipoog is naar “La Berwette” van  Brasserie Saint-Monon te Ambly. Tenzij het een schrijffout is natuurlijk. Bierman heeft net iets te weinig kennis van de amicale relaties tussen verschillende microbrouwerijen en brouwende brasseries in Wallonië, maar het zou hem weinig verbazen mochten er vele en bij momenten hartelijke lijnen door elkaar lopen. Alleen in ons bierland kan het drinken van een nieuw bier het gevoel oproepen van thuiskomen bij vrienden.


Rest Bierman nog, hooggeachte lezer, de oprechte hoop uit te spreken dat het volgende bezoek aan een drankgelegenheid een nieuwe mooie ontdekking oplevert. Aarzel in dat geval vooral niet om het aan al uw vrienden te vertellen.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste bierman, wat een prachtig artikel over de Houppe. Enkele weken geleden waren we in een café in Namen, waar de gasten naast ons steeds meer plek opeisten, en wij, 3 Nederlandse dames, steeds verder in een hoekje werden gedrukt.
Maar, als compensatie, mochten wij van hen een slok Houppe proeven, waarna wij direct een fles bestelden. Je begrijpt dat wij deze ontdekking als zeer aangenaam ervaarden. Dus op de terugweg naar Nederland, meteen bij een supermarkt een voorraad ingeslagen. De afgelopen weken hebben wij met volle teugen genoten van het aroma en de smaak van dit speciale bier.
Nu zijn we terug in de Ardennen en naarstig op zoek naar een nieuwe voorraad. Na 4 supermarkten in de buurt van Rochefort te hebben bezocht besloten we toch maar even te zoeken op internet waar we dit kunnen kopen. Blijkt er een importeur in Amsterdam te zitten! Laat ik daar nou wonen, dus ga ik die wel met een bezoekje vereren.
Maar morgen toch nog maar even langs de Champion in Floreffe, waar een goede voorraad was van dit bijzondere bier.
Als we nieuwe bieren ontdekken, laten we het weten.
Groet, Josje en Hennie, Amsterdam