Top 10 van Beste Bieren (1)

Wie de blog van bieman al eens heeft bekeken zal gemerkt hebben dat er op deze internetpagina ook een top10 van de beste bieren ter wereld staat. Relatief natuurlijk, gegeven het feit dat er meer soorten bieren bestaan op onze planeet dan een menselijk lichaam in staat is te verwerken. Maar toch, mits het in acht nemen van enkele globale regels kan een definitieve selectie toch met enige zekerheid worden bekomen. Zo is pils per definitie inferieur aan echt bier, moet er minstens iets van meerwaarde in het gistingsproces zitten en mag het eindproduct (en dus eigenlijk ook de ingrediënten) niet inferieur zijn (zuiver en eerlijk in het glas). Voor de beoordeling zelf blijven enkel de persoonlijke appreciatie van kleur, smaak, geur, balans, bitterheid, schuimkraag en presentatie overeind. Eigenlijk maakt dit van elke top tien een redelijk eenvoudige aangelegenheid. De kunst is alleen om tien bieren te vinden die boven alles uitsteken, wetende dat elk lijstje onrecht doet aan enkele topbieren die hierbuiten vallen.

In de komende twee colums geeft bierman met enige subjectieve graagte zijn persoonlijke top tien mee. Het is belangrijk dat ieder medium dat bericht over bier ook een oordeel durft uit te spreken. Iedere zichzelf respecterende bierjournalist zou vanuit zichzelf moeten kunnen zeggen welke bieren het best zijn en eigenlijk ook wat op niks trekt (ook al drinkt iedereen het). Helaas is ons landje te klein om deze vrijheid te bieden. Occasionele berichtgeving als die van bierman of Zythos hebben weinig impact terwijl landelijke media de brouwers te zeer te vriend wil houden. Internationale media als ratebeer.com hebben dan weer net wat te weinig kennis en inzicht in onze lokale situatie. Maar voorafgegaan door de woorden ‘Ik vind persoonlijk’ zou eigenlijk niemand zich geremd moeten voelen om iets over een bepaald bier te zeggen, zeker niet als daar nog redelijke argumenten tegenover staan. Vandaar dat u zich later dit jaar ook zeker nog aan de top tien van de slechtste bieren mag verwachten.

Biermans top 10 van beste bieren deel 1:
Op nummer 10: Hoegaarden Grand Cru omdat dit een hergist bier is met dezelfde aroma’s als de klassieke tarwevariant, maar dan veel en veel fijner. Het glas is een van de mooiste dat er bestaat. Ook omdat Pierre Celis dit verdient natuurlijk, als uitvinder en geestelijke vader van enkele bierpareltjes.
Op nummer 09: Cuvée Renée, oorspronkelijk bedoeld voor de Amerikaanse export is dit bier met voorsprong het best stoofvleesbier dat er bestaat. De Zuurtegraad van dit bier van spontane gisting is in perfect evenwicht. Opmerkelijk voor een brouwerij die verder enkel commerciële zoetigheid aflevert. Bovendien is dit bier gewoon van het schap te pakken in O’Cool en staat op het etiket een schitterend art-deco-motief.
Op nummer 08: Liefmans Kriek. Na het faillisiement en de overname door Moortgat nu terug in de handel. De wereldkampioen kriek, maar dan wel op basis van oud bruin in plaats van de klassieke oude gueuze. Bovendien enkel en alleen op basis van krieken, geen suiker of aroma’s. Blinde vinken met Liefmans Kriek zijn zowat het lekkerste dat er bestaat.
Op nummer 07: Tripel Karmeliet. Eigenlijk valt hierover niet veel te zeggen. Proeven zou voldoende moeten zijn. Dit bier is in alle opzichten afgewerkt. Vergelijk het gerust met Duvel: iets dat compromisloos door de brouwer van basisproduct tot in het glas wordt begeleid met meer dan buitengewoon meesterschap. Het tulpvormig glas en 17e eeuws zesgranen recept maken dit bier af.
Op nummer 06: Girardin Wit. Bierman is de afgelopen jaren warempel vergeten om Oude Gueuze te bespreken. Daar zal weldra wel een mouw aan gepast worden. Geuzestekerij Girarding heeft een ongefilterde zwarte versie en een gefilterde witte. Hoewel de zwarte nog dichter komt bij wat echte geuze zou moeten zijn, schrikt bierman bij momenten wel eens terug voor het explosieve geweld van deze zware en donkere smaken. De witte Girardin is eigenlijk de softe versie, maar meteen ook een pak dichter bij een afgewerkt oud bier van spontane gisting, met een oerknal van zure en wrange smaken waar de zintuigen van opentrekken. Geniaal.

1 opmerking:

Anoniem zei

Een heel fijne, leerrijke blog vind ik dit!

Ik kijk ook uit naar je top 10 van slechtste bieren!