Achel

Toen in de 17e eeuw de katholieken Nederland moesten verlaten – de protestanten namen de boel over – stichtten een paar kluizenaars in Achel, net over de grens met Limburg een kapelletje. Overigens valt net over de grens vrij letterlijk te nemen: 50 meter verder of zo. Na de Franse revolutie valt de boel in Achel wat stil, maar in 1848 nemen de Trappisten alles over en starten een nieuwe gemeenschap in en rondom een grote herenboerderij. De Achelse kluis ligt er vandaag nog steeds wat verloren bij tussen kleurige heidevelden en uitgestrekte bossen. De Limburgers kunnen beweren wat ze willen over ontwikkeling en beschaving, dit stukje van hun provincie heeft alvast nog niet veel veranderingen gezien de afgelopen 300 jaar. Iets wat voor de gemiddelde toerist overigens een zeer aangenaam uitstapje oplevert.

In de Achelse Kluis werd pas in 1998 gestart met commercieel brouwen. Bierman kan zich eigenlijk nog vrij goed herinneren dat de verzamelde biergemeenschap toen vrij sceptisch was over deze nieuwe telg onder de trappistenbieren. Het is voor een nieuw bier vrijwel onbegonnen werk om de vergelijking met gevestigde trappistenwaarden als Orval, Rochefort, Westmalle of Westvleteren te doorstaan (ik laat Chimay en La Trappe bewust even uit het rijtje). De huisbrouwer van Westmalle leverde evenwel een degelijk product af dat vooral in het begin regelmatig wat van smaak en body veranderde. De huidige brouwsels zijn echter stabiele, aangename en verfrissende doordrinkbieren geworden in de gebruikelijke varianten die zeker hun plaats hebben in ons bierlandje.

Meer eigenlijk dan een fles Achelse Trappist van het schap, past dit bier in een totaalervaring. Wat mediteren tijdens de rit met de auto naar de kluis, een stevige wandeling op laarzen door heide en bossen, een gregoriaans gezongen Salve Regina in de kapel bij zonsondergang en dan de dag afsluiten met een stevige maaltijd en een Achel die net iets onder keldertemperatuur staat. Op dat moment dank je God dat hij de protestanten in Nederland liet. www.achelsekluis.org

Bierman

Geen opmerkingen: