Boelens

Tijd voor nog eens een streekbier, zo dacht bierman op een droge avond vorige week bij zichzelf. Helaas kan bierman niet meer zoals de jeugd mee met kleine biertjes die nog maar pas op de markt werden gebracht door nieuwe microbrouwerijtjes. Te vaak grijpt bierman dan ook terug naar wat hij gewoon is te drinken en laat dat die bewuste avond nu net een Waase Wolf zijn van Boelens in Belsele.
De geschiedenis van dit bier gaat terug op de verhalen van enkele jaren geleden dat er een wolf zou ronddwalen in het Waasland. Een gegeven dat afgeleid werd uit tal van rondslingerende schapenkadavers. Het door de media opgefokte verhaal resulteerde alvast in de schepping van een nieuw biertje dat voorlopig de tand des tijds meer dan behoorlijk doorstaat. Het bier werd een typisch vlot drinkend amberkleurig streekbier van 6% dat aan fruit en noten doet denken. Het “Niet voor schaapjes” logo op het flesje zorg natuurlijk voor een onnavolgbare afdronk.

Brouwerij Boelens ontstond ergens op het einde van de 19e eeuw, maar moest zoals overal in ons landje al haar koperwerk afgeven aan de Duitsers in 1915. Daarna werd er niet meer gebrouwen tot in 1993 en werd de brouwerij een bottelarij en drankenhandel (Dat is meteen ook de reden waarom we tot op vandaag nog naar de meeste drankhandels verwijzen als brouwers). Maar gelukkig werd dus vrij recent, eigenlijk samenvallend met de grote Belgische bierrevival, terug gestart met een eigen productie.

Bierman kent Boelens al heel lang. Het Bieken was lange tijd – voor de Barbar wat sleutelde aan de smaak – (samen met Zatte Bie), het enige Belgische honingbier waar je de honing ook echt in doorsmaakt. De Pa-Gijs of Boerenkrijgbier is de sfeervolle donkere versie van dit honingbier. Grondig als bierman is heeft hij meteen even zijn bronnen over de boerenkrijg in Belsele bovengehaald en inderdaad op 20 oktober 1798 zouden er briganten vanuit Sinaai het dorp hebben binnengetrokken. Vervolgens (en ik citeer): “…hakken (ze) de vrijheidsboom, openen de kerk, luiden de klokken en maken zich meester van de militielijsten bij de secretaris. Bij de bakker wordt gestolen.” De volgende dag worden ze verdreven door 1000 Franse soldaten. In oerdegelijke Vlaamse traditie is dus één dag boerenkrijg dus meer dan voldoende om een bier naar te noemen. Toch blijft het een goede zaak dat één van de meest tot de verbeelding sprekende hoofdstukjes in onze vaderlandse geschiedenis in ons collectieve geheugen – en in dit geval ook ons glas – blijft bestaan. De kern van deze opstand bevond zich overigens in eerder Klein-Brabant en werd prachtig geschetst door Filip De Pillecyn in zijn romans: De soldaat Johan (1939) - Jan Tervaert (1947).

Boelens heeft verder nog sinds 2006 een kerstbiertje met wulps elfje op het etiket: Santa-Bee, een Waaslander witbier in Hoegaerden traditie en een voor de streek typisch aardbeibier (Prinsesken: Meilses Eiërebezenbier).

Naast de Dolle Brouwers is de brouwerij van Boelens ontegensprekelijk een begrip bij liefhebbers van stabiele en kwaliteitsvolle streekbieren. Als eerder klassieke microbrouwerij is het zeker een aanrader … voor tussendoor of deze zomer bij een fietstochtje in het soete land van waes. www.brouwerijboelens.be

Uw Bierman,

Geen opmerkingen: