Als er nu twee bieren zijn die bierman altijd moeilijk uit elkaar heeft kunnen houden, dan zijn het wel Straffe Hendrik en Brugse Zot. Allebei roepen ze associaties op met Brugge. Voor Antwerpenaren die nog nooit van Brugge gehoord hebben: deze kleine gezellige stad, die ook we het Venetië van het noorden wordt genoemd, is de hoofdstad van West-Vlaanderen een stuk linkeroever dat nog verder ligt dan Zwijndrecht. In West-Vlaanderen zelf werden recent de centrale verwarming en het stromend water ingevoerd, terwijl deze regio ook kort tijd internationaal koploper was inzake spraaktechnologie. Verder komt de provincie enkel in het nieuws met boeren die bij het ploegen oude obussen uit de eerste wereldoorlog bovenhalen en Noord-Franse jongerenbendes die ramkraken doen op de kruideniers van Lampernisse.
De Brugse brouwerij “De Maene” brouwt minstens vanaf 1564. In de 19e eeuw ontstaat de typische familiebrouwerij die op haar hoogtepunt de drankenleverancier werd in geelgroene vrachtwagens voor zowat heel Brugge en omstreken. Pas in 1981 kwam de omslag naar de hoge gisting met de introductie van de Straffe Hendrik.
Bij het faillissement in 1988 ging de Straffe Hendrik naar Brouwerij Riva in Oudenaerde. Riva is inmiddels opgegaan in Liefmans Breweries dat op haar beurt recent op de fles ging en waarschijnlijk zal opgaan in ’t Moortgat, waarmee Straffe Hendrik dus het kleine broertje zal worden van Duvel. Hoewel het de vraag blijft of dit bier deze troebele geschiedenis zal overleven. De primaire interesse van Moortgat zal toch vooral liggen in Liefmans Oud Bruin en Kriek.
De “Brugse” Straffe Hendrik, met halve maan op het flesje, is een bier dat redelijk dwars door alle bestaande biersoorten heen loopt: Zwaarder dan pils, maar lichter dan Duvel, pittig genoeg om de vergelijking met seizoensbieren te doorstaan, maar wel met een droge afdronk en alles afgewerkt met een romige en frisse fruitigheid. De donkere versie van dit bier doet volgens Michael Jackson dan weer aan rum en peer denken.
Bij de doorstart in 2005 van de Halve Maan door de zoon van de laatste brouwer wordt De Brugse Zot gelanceerd, met recent ook een dubbele versie van dit bier. De Brugse zotten gaan terug op de legende van Maximilaan van Oostenrijk dit in de stad werd welkom geheten met een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit; “Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis!” Over de smaak van de Brugse Zot gaat bierman hier niet uitweiden. Alleen even voor de vuist weg vermelden dat dit bier enkele dagen gelden (2008) net als in 2006 de gouden medaille heeft weggekaapt op de World Beer Cup in de categorie Belgian & French style Ale. Bierman heeft daarom maar één advies: ga naar de winkel, koop dit bier, zet het fris en geniet deze avond nog bij het langzaam degusteren. Bedenk daarbij overigens dat we in zowat het enige land op deze aardkloot leven waar de wereldkampioen van het bier op het rek van de dichtstbijzijnde supermarkt staat. Het leven kan mooi zijn.
Uw bierman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten