Bierspel

Helaas, driewerf helaas. Bierman heeft deze week niet veel tijd om iets uit zijn mouw te schudden. En toch, om bierliefhebbers aller landen niet teleur te stellen, geeft bierman een bloemlezing uit de encyclopedie die een universitaire studie (een beetje) overbodig maakt: Wikipedia.

Volgens Wikipedia is een bierspel een spel met als hoofddoel het drinken van bier of andere alcoholhoudende dranken. In de meeste gevallen dient men ervoor te zorgen dat de tegenstander het eerste dronken wordt. Dergelijke spelen worden met name onder studenten en jongvolwassenen gespeeld en zijn vaak deel van een verbroederingsritueel: gezamenlijk (veel te) dronken worden, is vanouds een manier om vriendschapsbanden te kweken. Omdat de drinker het tempo en de omvang van zijn alcoholconsumptie niet zelf bepaalt, maar van buitenaf krijgt opgelegd, kan een drinkspel ontaarden in alcoholmisbruik.

Volgens wetenschappers is het eerste bewijs van het bestaan van drinkspelen in de westerse literatuur te vinden in Plato's Symposium. Het beschreven spel was eenvoudig: vul een kom met wijn, drink de kom leeg, en laat de volgende persoon hetzelfde weer doen. Een ander drinkspel dat reeds bekend is uit de geschiedenis, is Kottabos. Bij dit spel werd een beetje wijn in een grote drinkbeker gegoten en werd de beker rondgedraaid; degene bij die de beker uit kwam moest de wijn opdrinken. Tegenwoordig is dit spel bekend als Cottabus. Hierbij moeten spelers om beurten wijn of bier in een in hun midden geplaatst glas gieten, om vervolgens kop of munt te spelen. Degene die de uitslag hiervan verkeerd voorspeld heeft, moet het glas leegdrinken.

Veel bierspelen hebben te maken met de snelheid waarmee men een glas bier kan leegdrinken. In de vroege jaren 60 begon het Guinness Book of Records daarom met het bijhouden van snelheidsrecords betreffende het drinken van bier. De editie van 1977 vermeldt het huidige wereldrecord van de 25-jarige Steven Petrosino uit New Cumberland, Amerika. Op 22 juni 1977 dronk hij 1 liter bier in 1,3 seconden. Petrosino gebruikte voor zijn wereldrecord een wetenschappelijke benadering en gebruikte 2 speciaal ervoor ontwikkelde halve-literglazen. Ook staat in deze editie Peter G. Dowdeswell uit het Noord-Engelse Earls Barton voor het drinken van 1 liter bier uit één enkel glas in 2,3 seconden op 11 juni 1975 en 2 liter in 6,0 seconden op 7 februari 1975. Alle records werden in 1991 uit het Guinness Book of Records verwijderd uit angst voor juridische problemen.

Bijna ieder spel dat oorspronkelijk niets met drinken te maken heeft, kan veranderd worden in een bierspel. Vaak wordt de winnaar van een bepaald spel de kans geboden om de verliezende spelers te laten drinken, of wordt in bepaalde specifieke situaties die bij het spel horen, als opdracht het drinken van bijvoorbeeld een glas bier ingevoerd. Zo kan bij schaken worden ingevoerd dat een speler moet drinken zodra één van zijn/haar stukken is veroverd, zoals te zien is in de schaakscène uit de film "Our Man in Havana".

Bij het einde van dit memorabele stukje internetencyclopedie stelt Bierman vast dat drinkspelen van alle tijden zijn. Plato was natuurlijk een aanhanger van die hippie Socrates die de gifbeker kreeg omdat hij de jeugd verloederde. En wie 2 liter van gelijk welk vocht in 6 seconden verzwelgt is geen mens maar een kameel. Uiteindelijk blijft de vraag natuurlijk wat het zwelgen van slappe pils in spelvorm met bierdrinken te maken heeft. Evenveel als een Foodfight met een Michelinster zou bierman zeggen. Drinkspelen reduceren bier tot een gemakkelijk voorhanden drager van alcohol. Geniet dus van een frisse kroes blond schuimende pils of een zwaar gebrouwen koppige bitter, maar drink altijd in je eigen maten en laat niets of niemand je dwingen om de volgende slok te nemen. Schol.

Uw Bierman op halve kracht.

Geen opmerkingen: