Sint-Jozef Opitter

Na brouwerij Martens in Bocholt en de Achelse Kluis in – jawel - Achel, is bierman afgelopen zomer nog langs een derde brouwerij geweest in het verre Limburg: Brouwerij Sint-Jozef in Opitter. Net als zijn Bocholtse neef domineert deze brouwerij de volledige dorpskern van Opitter met een indrukwekkend open bierschip en bijhorende koterij. Het geheel oogt hier aan de buitenkant overigens iets aftandser, maar ademt langs de andere kant de bakstenen industriële atmosfeer van ambacht en dorpsleven zoals je ze kan terugvinden in films als Daems of Karakter. Vanbinnen werd bovendien zowat de hele brouwerij de afgelopen jaren gemoderniseerd met een nieuwe afvullijn, 9 cylindroconische tanks van elk 50.000 liter, een nieuwe loods, een volledig automatische vatenlijn, tweeëntwintig lagertanks en een nieuwe filterafdeling.

In het aanbod van Sint Jozef, dat op het eerste zicht erg klassiek is voor Vlaamse brouwers, vinden we: Pax-Pils, Ops-Ale, Bosbier, Kriekenbier, Limburgse Witte, Bokkereyer, Sint Gummarus Dubbel en Trippel en een bruin tafelbier. De Pax-Pils is echter een luxepils met veel mout en eerder weinig maïs. Dat maakt hem heel wat rijker van karakter maar ook wat zwaarder in de omgang, waardoor hij minder doordrinkbaar is als de gekende massaproducten. Met Ops-Ale zit Sint-Jozef eerder in de blonde Engelse traditie, terwijl de amberkleurige Bokkereyer niet aansluit bij de Vlaamse hoge gisting van Palm of De Koninck, maar bij de naburige Duitse Alt-bieren van lage gisting. In zeker zin is dit dus een lekker en eerlijk Bratwurst und Kartoffelenbier, hoewel ik me kan voorstellen dat de brouwer het hier niet helemaal mee eens zou zijn.
Bierman kan zich ook nog een Bosbier herinneren met de schoonmoeder op een Limburgs terras en dat maakt van dit bier alvast één van de weinige fruitbieren waarvan de smaak me is bijgebleven. Overigens worden zowel het Bosbier als het Kriekenbier geproduceerd op basis van pils, wat ze duidelijk uniek maakt tegenover de meeste fruitbieren op basis van Geuze (Belle-Vue) of Oud Bruin (Liefmans).

Opitter – vooralsnog ook de verblijfplaats van Kim Clijsters - is een vreemd dorp: er staat een kerk, er staan wat huizen, er staat een gigantische en naar biermans smaak erg mooie brouwerij, er ligt een plein en er loopt een kaarsrechte tweevaksbaan, maar om nu te zeggen dat het allemaal een geheel vormt? De brouwerij evenwel staat in heel wat opzichten uniek in Vlaanderen en verrijkt ons toch al niet onaanzienlijke bierlandschap met enkele erg originele en authentieke streekproduckten. “Terroir” zouden de Fransen zeggen en we zullen ze maar laten doen.

Zie ook www.brouwerijsintjozef.be

Bierman

Geen opmerkingen: