Treurnis, kommer en kwel, beste bierliefhebbers aller studenten, blues en alcholroes, dat zijn zowat de voornaamste gevoelens die bij bierman spontaan opbraken bij het horen van de jongste studie rond het drinkgedrag van onze mannelijke studenten hier aan de universiteit. Waar een jaar geleden nog de conclusie was dat het nogal meeviel, halen onze studenten nu de nationale pers met hun uit de hand lopende slempsessies. Bieman buigt hoofdschuddend het hoofd en spreekt schoorvoetend namens de enige stemloze vergeten partner in heel deze discussie: het bier zelf.
Uit de grondige studie waarover het hier gaat, blijkt dat de onderzoekers de grens van het problematische drinkgedrag laag genoeg hebben gelegd om een significant percentage van onze populatie te buizen. Waar in England het binge drinking – ontstaan uit een combinatie van vroege sluitingsuren en slechte opvoeding - al moet leiden tot opname in het ziekenhuis om in aanmerking te komen, blijkt onze locale variant (het comazuipen) de ondergrens op zes pinten op een avond te leggen. Bierman drinkt overigens nooit zes pinten op een avond. Een pint elke maand is – gezien de beperkte smaak van deze biersoort – meer dan voldoende. Maar toch, wat veel studenten als vanzelfsprekend beschouwen blijkt hier problematisch te zijn. Nu weinig is het zeker niet. Naar schatting 300 Antwerpse studenten drinken zelfs élke avond minstens zes pinten en zijn dus serie-binge-drinkers – op het zielige af.
Toch kan bierman niet anders dan opmerken dat als criterium voor problematisch drinkgedrag de hoeveelheid en frequentie op zich toch eerder onvoldoende is. Problematische drinkers geven een slecht voorbeeld. Maar geen wetenschappelijke studie die mij wijsmaakt dat het hier zo erg is als in England, waar je wel veel moet drinken om niets te proeven van de halve liters platte lager die ze daar voor bier verkopen.
Al jaren ijvert bierman dan ook voor een meer bewuste consumptie van onze nationale trots. Wie op het eind van iedere avond vaststelt dat er een halve bak is doorgegaan zonder te weten waar en wanneer, doet zichzelf en het bier onrecht aan. Wie op een mooie lange avond zes blond schuimende en goed gebrouwen pilsener schoonheden heeft gedronken tegen de dorst en voor de smaak (en dan niet in zijn auto kruipt) heeft zichzelf een mooie dienst bewezen. Wie in een sfeervol café met Dylan op de achtergrond iedere slok van zijn Duvel of Rodenbach gekoesterd heeft, krijgt meteen een lidkaart van mijn nog op te richten bierclub.
Het is dan ook net de reductie van bier tot een drager van alcohol wat bierman pijn doet aan het hartje. Net zoals overigens, het stigmatiseren van bier en studenten. Het studentenleven blijft natuurlijk wel een van de weinige milieus waarin alcoholintoxicatie meer dan gemiddeld sociaal aanvaard is. Dat zorgt wel degelijk voor een zekere kwetsbaarheid. Onervaren studenten komen in de bekoring om goed kunnen drinken te verwarren met de snelle consumptie van grote hoeveelheden. Het is ook eigen aan adolescenten om hun grenzen af te tasten. Een initiatief om drinkgedrag te evalueren en waar nodig bij te sturen – zoals de UA nu zal inrichten – valt dan ook alleen maar aan te moedigen. De UA site die deze week verschijnt waarop je je eigen drinkgedrag kan evalueren is bij deze van harte aanbevolen.
Bierman kan hierbij enkel maar zijn eigen wijze raad meegeven: Het positief sociaal sanctioneren van veel en snel drinken in bepaalde studentenmilieus mag zeker genuanceerd worden: wie ervaring heeft doet meestal alsof, wie onervaren is laat zich meeslepen. Zoek liever de bovengrens van het best gebrouwen bier in de best mogelijke omstandigheden en geniet ten overvloede. De achtste pils op een woensdagavond in een leeg café met slechte muziek is eigenlijk de ondergrens.
Antwerpse studenten zijn eerder geen zuipschuiten:
managing21.skynetblogs.be/post/3169999/antwerpse-studenten-zijn-geen-zuipschuiten
Antwerpse studenten zijn eerder wel zuipschuiten:
www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/99538/2007/12/11/Antwerpse-universiteit-pakt-drinkgedrag-van-studenten-aan.dhtml
Uw Bierman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten